Από ώρα σε ώρα ο ανασχηματισμός - Τι σκέπτεται ο Τσίπρας

Στις 13.30 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ανακοινώνει τον ανασχηματισμό που αναμένεται να είναι περιορισμένης εμβέλειας.

Ο Αλέξης Τσίπρας, που προς το παρόν βαζει στην άκρη τις «παρασπονδίες» βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που βρέθηκαν εκτός γραµµής στην ψηφοφορία για τη συνταγµατική αναθεώρηση, θα προχωρήσει σε  αντικαταστάσεις των κυβερνητικών µελών που θα αποχωρήσουν για να διεκδικήσουν δηµαρχιακούς θώκους, αλλά και στην κάλυψη του κενού που θα αφήσει ο ίδιος φεύγοντας από το υπουργείο Εξωτερικών.

Οι αλλαγές

Για τον ανασχηματισμό, το σενάριο που επικρατεί, σύμφωνα με το iefimerida, θέλει τον Αλέξη Τσίπρα να προχωρα πρωτίστως, στις αντικαταστάσεις των υπουργικών θώκων που κατέχουν σήμερα οι δύο υποψήφιοι δήμαρχοι του ΣΥΡΙΖΑ, επομένως:

  • Θα οριστεί νέος υπουργός Μακεδονίας-Θράκης καθώς η Κατερίνα Νοτοπούλου κατέρχεται ως υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης
  • Θα οριστεί νέος υφυπουργός Εργασίας καθώς ο Νάσος Ηλιόπουλος κατεβαίνει υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων
  • Επίσης αναμένεται να οριστεί νέος υπουργός Εξωτερικών καθώς ο πρωθυπουργός που κατέλαβε τη συγκεκριμένη θέση μετά την παραίτηση Κοτζιά, είχε τονίσει ότι θα παραδώσει το αξίωμα μόλις ολοκληρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών.
  • Ισχυρό φαβορί για την θέση του υπουργού, προβάλλει ο νυν αναπληρωτής ΥΠΕΞ Γιώργος Κατρούγκαλος.

Μέχρι τώρα πλην του ονόματος του Σωτήρη Βαλντέν που έχει ακουστεί για το χαρτοφυλάκιο του αναπληρωτή ΥΠΕΞ επί ευρωπαϊκών υποθέσεων το Μαξίμου και η Κουμουνδούρου δεν αποκαλύπτουν το παραμικρό για τα ονόματα που θα μετάσχουν στο κυβερνητικό σχήμα που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Ο Σ. Βαλντέν, προέρχεται από το παλαιό ΚΚΕ Εσωτερικού, που στηρίζει την ιδέα της σύγκλισης ΣΥΡΙΖΑ και Ανανεωτικής Αριστεράς και έχει αρθρογραφήσει για την εξωτερική πολιτική και τα Βαλκάνια στηρίζοντας τις πρωτοβουλίες του Αλέξη Τσίπρα.

Ακούγονται επίσης τα γνωστά ονόματα όπως των Νίκου Μπίστη και Γ. Ραγκούση για έναν υπουργικό θώκο. .

Για το Μακεδονία- Θράκης

Θεωρείται απίθανο να υπάρξουν αλλαγές στα οικονομικά υπουργεία. Αλλωστε, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει πραγματικές εφεδρείες, ενώ το μόνο πρόσωπο που παίζει στην Κεντροαριστερά είναι η πρώην υπουργός του Γιώργου Παπανδρέου Λούκα Κατσέλη.

Όσον αφορά το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, υπάρχει το σενάριο να το αναλάβει ο Κώστας Ζουράρις, αφού έχει σθεναρά στηρίξει την κυβέρνηση Τσίπρα, ενώ ίσως το γεγονός, ότι δεν ψήφισε τη Συμφωνία των Πρεσπών, του δίνει ίσως και αβαντάζ ειδικά σε ότι αφορά το υφυπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

Το άρθρο 3

Στο µεταξύ, µεσούσης της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραµµατείας του ΣΥΡΙΖΑ πληροφορήθηκαν ο πρωθυπουργός και τα στελέχη του κόµµατος ότι τελικώς το άρθρο 3, και µάλιστα η βασική του παράγραφος περί θρησκευτικά ουδέτερου κράτους, κρίνεται αναθεωρητέο µε τις ψήφους 151 βουλευτών.

Το σκηνικό της ανατροπής που νωρίτερα είχαν διαµορφώσει πληροφορίες που διέρρευσαν από τη Βουλή προκάλεσε κλίµα ευφορίας σε Μαξίµου και Κουµουνδούρου, πρώτιστα διότι επί ένα δίωρο είχε επικρατήσει η εικόνα πως ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση είχαν υποστεί µία πολιτική ήττα στο ζήτηµα της συνταγµατικής αναθεώρησης.

«Κάποιοι φαίνεται πως βιάστηκαν να πανηγυρίσουν και να καταγράψουν ήττα του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, χωρίς να περιµένουν την επίσηµη ανακοίνωση των αποτελεσµάτων της καταµέτρησης. Αποδεικνύεται για µία ακόµη φορά η αγωνία τους να καταγράψουν έστω και µία πολιτική ήττα µίας κυβέρνησης που προχωρά αλλάζοντας τη χώρα» σχολίασε το Μαξίµου µε αφορµή τη φηµολογία για απόρριψη του άρθρου 3.