Βόρεια Μακεδονία: Μέχρι πότε πρέπει να αλλάξουν όλες οι ταμπέλες - Πότε θα κυκλοφορήσει το νέο νόμισμα

Σε εξέλιξη βρίσκεται στην γειτονκή χώρα η αντικατάσταση των παλαιών σημάτων και επιγραφών σε συνοριακές διόδους, δημόσια σημεία της χώρας αλλά και σε ιστοσελίδες κυβερνητικών θεσμών, προκειμένου να αντικατασταθούν από τη νέα συνταγματική ονομασία της «Βόρειας Μακεδονίας».

Σύμφωνα με την Καθημερινή η μετονομασία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός τριών ημερών, όπως και στις ιστοσελίδες όλων των κυβερνητικών θεσμών.

Σε επτά ημέρες η κυβέρνηση πρέπει να έχει εκδώσει τα νέα σήματα και τυποποιημένες επιγραφές που θα χρησιμοποιηθούν παντού. Στο ίδιο χρονικό διάστημα θα πρέπει να έχει αναπτυχθεί και το σχετικό λογισμικό.

Το υπουργείο Εξωτερικών σε τρεις εβδομάδες το αργότερο θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τις αλλαγές εντός της χώρας αλλά και σε πρεσβείες και προξενεία στο εξωτερικό.

Οι πινακίδες κυκλοφορίας

Οι νέες πινακίδες κυκλοφορίας (ΝΜΚ αντί για ΜΚ) θα πρέπει να έχουν αρχίσει να εκδίδονται το αργότερο σε 4 μήνες. Ενδιαμέσως το υπουργείο Εσωτερικών θα παραχωρεί στους ενδιαφερόμενους αυτοκόλλητα με την ένδειξη «ΝΜΚ». Μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να αρχίσουν να εκδίδονται νέα διαβατήρια. Ενδιαμέσως το υπουργείο Εσωτερικών θα σφραγίζει τα παλαιά με την ένδειξη «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Το 2020

Τα πρώτα χαρτονομίσματα θα αρχίσουν να εκδίδονται το 2020 και αυτή η διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε πέντε χρόνια από το άνοιγμα του σχετικού ενταξιακού κεφαλαίου στην Ε.Ε. Σε δύο μήνες θα πρέπει να έχουν αλλάξει οι ταμπέλες στο οδικό δίκτυο όλης της χώρας. Σε έξι μήνες θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία καταγραφής και διευκρίνισης ποια μνημεία συνδέονται με την αρχαία ελληνική ιστορία και πολιτισμό. Σε έξι μήνες θα πρέπει, επίσης, να έχει αφαιρεθεί από παντού ο Ηλιος της Βεργίνας