«Ναι» στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια και από την Φώφη Γεννηματά

«Δεν θα αφήσουμε επίδοξους της εξουσίας να κόψουν και να ράψουν την αναθεώρηση στα μέτρα τους» τόνισε από το βήμα της Βουλής η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη Συνταγματική αναθεώρηση.

Η κ. Γεννηματά κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ ότι «επένδυσαν στην αναθεώρηση για να αντλήσουν κομματικά οφέλη θολώνοντας το μήνυμα που πρέπει να έχει η αναθεώρηση, τη συνεννόηση και τη συναίνεση».

«Η συνταγματική αναθεώρηση πνίγηκε στο μύλο της κομματικής διαπάλης. Χάθηκε μία σημαντική ευκαιρία» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να επενδύσει στο μόνο που του έμεινε, στον διχασμό» επεσήμανε η κ. Γεννηματά.

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, τόνισε ότι «έχει φτάσει το πλήρωμα του χρόνου για να περάσουμε σε μια νέα εποχή στην Εκπαίδευση, με την αναγνώριση της δυνατότητας ίδρυσης και λειτουργίας μη κερδοσκοπικών μη κρατικών πανεπιστημίων, με αυστηρή κρατική εποπτεία, αξιολόγηση και αξιοπιστία».

«Υποκριτική κατάσταση»

«Για να μπει επιτέλους ένα τέλος στη σημερινή υποκριτική κατάσταση της λειτουργίας ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων κυριολεκτικά στη «γκρίζα ζώνη» πρόσθεσε.

Η κ. Γεννηματά συμπλήρωσε ότι «εμείς οραματιζόμαστε την ενίσχυση της Δημόσιας Παιδείας, στο νέο περιβάλλον του διεθνούς ανταγωνισμού.

Θέλουμε ένα ισχυρό και εξωστρεφές δημόσιο πανεπιστήμιο, πόλο έρευνας και εκπαίδευσης με διεθνή ακτινοβολία. Πρωταγωνιστή και όχι «παρία» της διεθνούς εκπαιδευτικής κοινότητας».

Για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Αναφερόμενη στο ζήτημα της εκλογής του Προέδρου τη Δημοκρατίας επεσήμανε:

«Καταθέσαμε στέρεες προτάσεις για να τερματισθεί η αδιέξοδη σύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας με τη θητεία της Βουλής. Διαφωνούμε πλήρως με τον λαϊκισμό της εκλογής Προέδρου απευθείας από τον λαό, που αλλοιώνει τη μορφή του πολιτεύματος, κατά τρόπο κατάφωρα αντι-κοινοβουλευτικό.

Και επειδή σήμερα ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν και αυτό το σημαντικό ζήτημα για τις κομματικές τους επιδιώξεις- ο ένας να καθορίσει το περιεχόμενο της διάταξης με 151 και ο άλλος να εξασφαλίσει με 180 αυτά που θέλει από αυτή τη βουλή τους προειδοποιώ ότι η διάταξη αυτή αλλάζει οριστικά αλλά το περιεχόμενό της θα πρέπει να διαμορφωθεί από την πλειοψηφία των 2/3 της επόμενης Βουλής και αφού θα έχει υπάρξει νέα λαϊκή ετυμηγορία».