Συνεντεύξεις με όλους τους πρωταγωνιστές της ελληνικής κρίσης, περιλαμβάνει το δεύτερο επεισόδιο μιας σειράς ντοκιμαντέρ του BBC για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στο ντοκιμαντέρ γίνεται λεπτομερής καταγραφή των συνθηκών που επικρατούσαν σε διεθνές επίπεδο ενώ εξιστορούνται τα γεγονότα που ακολούθησαν την ανάληψη της εξουσίας από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τον Ιανουάριο του 2015 και κυρίως το πρώτο επτάμηνο, όταν η Ελλάδα ήταν αντιμέτωπη με έξοδο από την ευρωζώνη και άτακτη χρεοκοπία.
Σύμφωνα με τον Φρανσουά Ολάντ, η Άνγκελα Μέρκελ είχε αποφασίσει να αφήσει την Ελλάδα να βγει από το ευρώ. Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Ιουλίου του 2015 -μία εβδομάδα μετά το ελληνικό δημοψήφισμα – που κράτησε 17 ώρες, δηλώνει στην κάμερα ότι η Καγκελάριος είχε απογοητευτεί από την άρνηση του Αλέξη Τσίπρα να αποδεχθεί τους όρους του νεότερου πακέτου διάσωσης και γι’ αυτό ήταν έτοιμη να αποδεχθεί το Grexit.
Ο τότε επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ περιγράφει, με τη σειρά του, ότι ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες στην αρχή εκείνης της συνόδου κορυφής στράφηκαν κατά της ελληνικής κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντάς τους «ψεύτες» απέναντι στον ελληνικό λαό εξαιτίας των υποσχέσεων που είχαν δώσει στο πλαίσιο του δημοψηφίσματος.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, «στις 4.30 τα ξημερώματα είχε διαφανεί πως είχε επιτευχθεί συμφωνία». Ο Αλέξης Τσίπρας, όμως, τελικά δεν συναίνεσε, όπως λέει ο κ. Ολάντ: «Ο Τσίπρας είπε ότι δεν μπορούσε να αποδεχθεί τους όρους που προσφέραμε. Το πρόβλημά του ήταν ότι τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις δε θα επενδύονταν στο μέλλον της Ελλάδας».
«Η Μέρκελ είπε «αποκλείεται». Χρειαζόμαστε αυτά τα λεφτά για να μειώσουμε το χρέος σας. Πρέπει να μας αποπληρώσετε», συμπληρώνει ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Ξύπνησαν τον Ρέντσι
Στη συνέχεια, ο τότε πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι περιγράφει ότι τα ξημερώματα τον ξύπνησε, στο γραφείο της ιταλικής αντιπροσωπείας στην Ε.Ε. όπου είχε αποκοιμηθεί, ένα δυνατό χτύπημα στην πόρτα. «Ανοίγω την πόρτα και ήταν ο Φρανσουά Ολάντ. “Ματέο”, μου λέει, “είναι ώρα να βρούμε έναν συμβιβασμό, διότι η Άνγκελα διακινδυνεύει ξεκάθαρα να αποδεχθεί την έξοδο της Ελλάδας”.
Ο κ. Ολάντ εξηγεί: «Η κυρία Μέρκελ είπε ότι υπάρχουν κόκκινες γραμμές και αρχές που δεν μπορούν να σπάσουν. Και αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ωθήσουμε την Ελλάδα εκτός, ας είναι».
Ο Ματέο Ρέντσι λέει ότι νωρίς το πρωί πήγε και βρήκε την καγκελάριο και της είπε «αρκετά τώρα». Εκείνη, από την πλευρά της, του απάντησε: «Δεν είμαι ανόητη». Και εκείνος της αντέτεινε: «Αυτή η απόφαση είναι το πιο ανόητο πράγμα για την Ευρώπη».
Η υποχώρηση
Στη συνέχεια ο κ. Τουσκ περιγράφει πώς συγκέντρωσε τους βασικούς πρωταγωνιστές στο γραφείο του και τους είπε ότι δεν επρόκειτο να φύγουν αν δεν κατέληγαν σε συμφωνία, η οποία τελικά επετεύχθη το επόμενο πρωί, με την Άνγκελα Μέρκελ να δέχεται ότι το ¼ των εσόδων του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων θα μπορούσε να επενδυθεί στην ελληνική οικονομία.
Η πρόταση Σόιμπλε για έξοδο από την ευρωζώνη
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, υπήρχε και πρόταση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για μία προσωρινή έξοδος πέντε ετών της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Ο κ. Τουσκ σχολιάζει: «Ήταν ξεκάθαρο, σίγουρα για τον Τσίπρα, ότι αυτό το προσωρινό ήταν ευφημισμός».
Για το δημοψήφισμα
Στο ντοκιμαντέρ οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές μεταφέρουν τους διάλογους μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για το δημοψήφισμα και τις αρνητικές αντιδράσεις και τις προειδοποιήσεις τους. «Του είπα, θα βρεθείς με τα δημοψηφίσματά του στα βαθιά σκ@#ά», λέει χαρακτηριστικά ο Ντόναλντ Τουσκ.
Ο Φρανσουά Ολάντ αναφέρει ότι είπε στον Αλέξη Τσίπρα το βράδυ του δημοψηφίσματος: «Κέρδισες, αλλά η Ελλάδα έχασε. Υπάρχουν εκείνοι που ποτέ δεν ήθελαν την Ελλάδα στην ευρωζώνη και στην επόμενη σύνοδο της Ε.Ε. πιθανότατα θα αποφασίσουν να αποβάλουν την Ελλάδα. Μου είπε “δεν το θέλω αυτό”. Του έθεσα λοιπόν το πολύ σημαντικό ερώτημα. Θέλεις να μείνεις στην ευρωζώνη ή όχι;».
Ο Γ. Βαρουφάκης στο πρώτο Eurogroup
«Μπήκε στο Eurogroup με έναν αέρα αυτοπεποίθησης», αναφέρει ο τότε επικεφαλής συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. Γερούν Ντάισελμπλουμ για την πρώτη συνάντηση του Έλληνα υπουργού Γιάνη Βαρουφάκη με τους ομολόγους του, ενώ το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας έληγε και η χώρα χρειαζόταν κι άλλα χρήματα. «Πέρασε περίπου μισή ώρα λέγοντάς μας πως είμαστε ηλίθιοι, είμαι σίγουρος πως είχε δίκιο», διηγείται ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που ήταν τότε ο ισχυρότερος υπουργός του Eurogroup, και συνεχίζει: «Το να το λες αυτό σε ανθρώπους που προσπαθούν να σε βοηθήσουν, δεν θα τους εντυπωσιάσει».
«Μας εξήγησε τα πάντα με μελοδραματικό ύφος, από την αρχή της ιστορίας», λέει και ο Τόμας Βίζερ, τότε επικεφαλής του Euro-working Group ενώ ακόμα και ο πιο φιλικός προς την Ελλάδα Γάλλος υπουργός Μισέλ Σαπέν θυμάται: «Η αντίδραση όλων ήταν: Γιάνη, θέλεις να σου δώσουμε λεφτά να αυξήσεις τις συντάξεις στη χώρα σου και να είναι μεγαλύτερες από τη δική μας;».
«Το μόνο που ήθελαν ήταν να με τραμπουκίσουν, ώστε να υπογράψω τους όρους που ήθελαν», λέει στο ίδιο ντοκιμαντέρ ο Γιάνης Βαρουφάκης. Τότε ο Γιάνης Βαρουφάκης, ενώ βρισκόταν στην αίθουσα και η συνεδρίαση είχε διαρκέσει ήδη 90 λεπτά, πήρε τηλέφωνο τον Αλέξη Τσίπρα, θυμάται ο Γερούν Ντάαισελμπλουμ: «Όλοι οι υπόλοιποι περιμέναμε. Τότε ήταν που ο Βόλγκανγκ Σόιμπλε είπε “οκ, αρκετά” και αποχώρησε από την αίθουσα». Η συνεδρίαση τότε έληξε χωρίς συμφωνία και αμέσως μετά ο Γερούν Ντάισελμπλουμ επισκέφθηκε με δική του πρωτοβουλία τον Αλέξη Τσίπρα, όπου διαπίστωσε μια διάθεση συμφωνίας.
Δείτε το ντοκιμαντέρ του BBC: