Εγκώμια Hurriyett για Τσίπρα - «Καλύτερα που έφυγε ο Καμμένος...»

«Η αποχώρηση του πρώην υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου από το ελληνικό υπουργικό συμβούλιο δίνει ελπίδες για ενισχυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο κρατών», αναφέρει σε δημοσίευμά της  η τουρκική εφημερίδα Hurriyet, που με αρθρο της κάνει εκτενή αναφορά στην επίσκεψη Τσίπρα, ενώ πλέκει το εγκώμιο του Έλληνα πρωθυπουργού.

«Κέρδισε το σεβασμό της τουρκικής κοινής γνώμης και σε κυβερνητικούς κύκλους για την επιτυχημένη πλοήγηση της χώρας του»  αναφέρει η εφημερίδα ενώ κάνει λόγο για την «θετική προσέγγισή του για βελτίωση των διμερών σχέσεων», για το γεγονός ότι δεν έκοψε ποτέ τους δεσμούς του διαλόγου με τους υπουργούς της τουρκικής κυβέρνησης και τον Ερντογάν «ακόμη και στις δυσκολότερες στιγμές».

Για τα Ίμια

Πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι η εφημερίδα  κάνει αναφορά και στην επέτειο της κρίσης των Ιμίων: «Και οι δύο στρατοί απείχαν από εκδηλώσεις για την 23 επέτειο της κρίσης των Ιμίων (Καρντάκ τα αναφέρει) όταν οι δύο χώρες έφθασαν στο χείλος του πολέμου για μια βραχονησίδα (…) Πέραν τούτου ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ έστειλε συγχαρητήρια επιστολή στο νέο υπουργό Άμυνας της Ελλάδας, Ευάγγελο Αποστολάκη προσκαλώντας τον για επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία. Όλα αυτά είναι ενδείξεις της πρόθεσης της τουρκικής κυβέρνησης να ξαναρχίσει το διάλογο με την Ελλάδα για την επίλυση προβλημάτων αναφορικά με τη χρήση του Αιγαίου», γράφει.

Η ατζέντα

Στην ατζέντα της συνάντησης Τσίπρα – Ερντογάν αμένεται να συζητηθούν οι συνεχείς παραβιάσεις, οι προσφυγικές ροές, οι ευρωτουρκικές σχέσεις, τα ενεργειακά, οι προοπτικές οικονομικών συνεργασιών, το Κυπριακό. αλλά και η ενίσχυση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τα δικαιώματα των μειονοτήτων στη Θράκη, σε Κων/πολη, Ιμβρο και Τένεδο.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να θέσει και το ζήτημα της μη έκδοσης των 8 Τούρκων αξιωματικών που κατηγορούνται πως συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του Ερντογάν και διέφυγαν στην Ελλάδα, όπου τους δόθηκε άσυλο.

Πάντως θα επιχειρηθεί η ατζέντα των θεμάτων να μην ανοίξει περισσότερο προκειμένου να μην δοθεί η δυνατότητα στον Ταγίπ Ερντογάν να επαναφέρει ζητήματα όπως η Θράκη.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, σύμφωνα με το eleftherostypos.gr, θα επισκεφθεί και την Αγία Σοφία αλλά και την Θεολογική Σχολή της Χάλκης, για πρώτη φορά.