«Δεν πρόκειται για αλλαγή Κανονισμού», αλλά για... «ενίσχυση του ρόλου των κομμάτων»

Στους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση να ζητήσει από τον Θανάση Παπαχριστόπουλο να μην παραιτηθεί από βουλευτής την περασμένη Παρασκευή αναφέρθηκε ο Νίκος Βούτσης, μιλώντας στον Αθήνα 9,84.

Σύμφωνα με όσα είπε, ζήτησε από τον βουλευτή των ΑΝΕΛ να περιμένει  έως το τέλος της εβδομάδας για την ψήφιση του πρωτοκόλλου εισδοχής της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ στο πλαίσιο -όπως είπε- της ευταξίας της σειράς των πραγμάτων στη Βουλή.

Το ίδιο είχε υποστηρίξει και ο ίδιος ο βουλευτής, βγαίνοντας από το γραφείο του κ. Βούτση.

Σχολιάζοντας ο πρόεδρος της Βουλής,  τις κατηγορίες της Νέας Δημοκρατίας πως υποκύπτει σε εκβιασμούς,  μίλησε για παροχέτευση διαρροών, ψευδών, εκβιασμών και απειλών, που όχι μόνο δεν βοηθούν το πολιτικό σύστημα, αλλά αντιθέτως το υπονομεύουν.

Κάλεσε δε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταθέσει πρόταση μομφής προς το πρόσωπό του. Όπως είπε η αξιωματική αντιπολίτευση έχει δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει και οι απαντήσεις που θα δοθούν θα είναι καταλυτικές.

«Θα το κάνουν ορατό»

Εκτος αυτού ο κ Βουτσης υποστηριξε οτι το επόμενο διάστημα θα ξεπεραστεί και η δυσλειτουργία που παρατηρήθηκε στο κοινοβουλίο κατα την οποία η κυβερνηση αδυνατούσε να αποτυπώσει την δεδηλωμένη. Ειπε πως ίσως την ερχόμενη εβδομάδα η Βουλή να αναγκαστεί να λειτουργήσει με 20 ανεξάρτητους οι οποίοι όμως πρεπει να εχουν το δικαίωμα έκφρασης. Εκτίμησε δε οτι όσοι εκ των ανεξάρτητων «στηρίζουν την κυβερνητική πλειοψηφία, ατομικά θα το κάνουν ορατό και με επίσημη καταθεση άποψης στην Βουλή». Αυτο, σύμφωνα με το protothema, ενδεχομένως να σημαίνει πως τουλάχιστον 6 ανεξάρτητοι θα λειτουργούν ως άτυπη ΚΟ και με επίσημες ανακοινώσεις θα δηλώνουν οτι ψηφίζουν τα νομοσχεδια που θα έρχονται στην Βουλή.

Για την Επιτροπή Κανονισμού

Ο πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε και στην αυριανή (04.02.2019) συνεδρίαση της Επιτροπής Κανονισμού στη Βουλή, η οποία, υποστήριξε, αφορά στην ενίσχυση του ρόλου των κομμάτων και όχι σε αλλαγή στις συνθέσεις και την οντότητα των κοινοβουλευτικών ομάδων. Αυτό δεν συνιστά αλλαγή του κανονισμού, είπε.

Πάντως η τοποθέτηση του Προεδρου του κοινοβουλίου ενισχύει το σενάριο που θέλει τους πολιτικούς αρχηγούς να διατηρούν τα προνόμια τους ακομα και οταν διαλύονται οι κοινοβουλευτικές τους ομάδες.