Επιχείρηση διάσωσης του Καμμένου την Δευτέρα το μεσημέρι

Πρόσκληση για τη συνεδρίαση της Επιτροπής Κανονισμού της Βουλής τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου έστειλε ο Νίκος Βούτσης στους βουλευτέςπροκειμένου να συζητήσουν για την τροποποίηση διατάξεων του Κανονισμού της Βουλής.

Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο ότι θα τεθεί το θέμα της αλλαγής του Κανονισμού της Βουλής ως προς τη συγκρότηση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων και ενδεχομένως να διατυπωθεί από τον Νίκο Βούτση και συγκεκριμένη πρόταση.

Υπενθύζεται ότι χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος αναφέρθηκε στο αν πρέπει να διαλύονται ή όχι οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες κομμάτων. Μετά από αυτή τη δήλωση πυροδοτήθηκαν νέα σενάρια και δεδομένα γύρω από μια πιθανή αλλαγή του κανονισμού της Βουλής, προκειμένου η κυβέρνηση να «σώσει» τους Πάνο Καμμένο και Σταύρο Θεοδωράκη από την διάλυση των κοινοβουλευτικών τους ομάδων.

Χαρακτηριστικά ο κ.Τζανακόπουλος δήλωσε «δεν  είναι ηθικό η πολιτικά ορθό να διαλύονται Κοινοβουλευτικές Ομάδες κομμάτων που στις εκλογές εξασφάλισαν την είσοδο τους στο Κοινοβούλιο, παρά το ότι βουλευτές για λόγους συνείδησης ή άποψης μπορούν να αποχωρήσουν».

Ερωτηματικά προκάλεσε και η μη παραίτηση του Θανάση Παπαχριστόπουλου. Όπως είπε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, ο Νίκος Βούτσης του ζήτησε να παραμείνει στην θέση του μέχρι να ψηφιστεί το πρωτόκολλο εισδοχής των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, η ερμηνεία που δίνουν έμπειρες κοινοβουλευτικές πηγές  είναι ότι ο πραγματικός λόγος της καθυστέρησης δεν είναι άλλος από τον Πάνο Καμμένο και τις απειλές του. +

Ο λόγος που δεν θέλουν οι κυβερνητικοί να παραιτηθεί τώρα ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, αλλά σε 4-5 ημέρες είναι, σημειώνουν, για να μην εξοργίσουν τον Πάνο Καμμένο, που αυτόματα υπό τις παρούσες συνθήκες θα έχανε το status του πολιτικού αρχηγού, γιατί οι ΑΝΕΛ δεν θα είχαν 5 βουλευτές και θα διαλύονταν ως Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Η κυβερνητική πλειοψηφία θέλει να προλάβει να αλλάξει τον Κανονισμό με μια νέα ερμηνεία ή με αλλαγές που θα ψηφίσει η πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να μη χάσει ο Πάνος Καμμένος την ιδιότητα του πολιτικού αρχηγού, έστω και για λίγες ημέρες.