Θέμα χρήσης της ονομασίας «Μακεδονία», σε πιθανή συνάντηση Τσίπρα - Ζάεφ σε Διεθνές Φόρουμ τον Φεβρουάριο

Ορατό είναι το ενδεχόμενο μιας νέας συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ στο περιθώριο κάποιου διεθνούς φόρουμ. Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΙ, οι πρώτες συνεννοήσεις, έχουν γίνει ήδη, προκειμένου οι δυο πρωθυπουργοί να συναντηθούν σε κάποιο από τα επερχόμενα διεθνή φόρουμ, και μια τέτοια ευκαιρία θα μπορούσε να είναι η Διάσκεψη του Μονάχου στα μέσα Φεβρουαρίου.

Πιθανός λόγος που επιδιώκεται μία τέτοια συνάντηση, είναι να διευκρινίσει ο κ. Τσίπρας, πως οι γείτονες οφείλουν να χρησιμοποιούν τη συνταγματική τους ονομασία βάσει της συμφωνίας των Πρεσπών, δηλαδή «Βόρεια Μακεδονία», και όχι «Μακεδονία».

Άλλα θέματα που θα συζητηθούν μεταξύ των δύο ανδρών είναι η γενικότερη εφαρμογή της συμφωνίας όπως η απαλοιφή των αλυτρωτικών αναφορών, προξενικά θέματα που έχουν να κάνουν με ταξιδιωτικά έγγραφα, εμπορικά σήματα, η σιδηροδρομική σύνδεση με τη Σερβία και η υλοποίηση των οικονομικών συμφωνιών.

Εν τω μεταξύ ως σημαντική επιτυχία της Ευρώπης χαρακτήρισε τη συμφωνία των Πρεσπών ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του στο πλαίσιο της 5ης Συνόδου των Χωρών του Νότου της ΕΕ.