Πώς σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας την υποψηφιότητα για το Νόμπελ Ειρήνης '19 - Η ομιλία του στην εκδήλωση Παπαδημούλη

Mηνύματα για κοινή δράση των δυνάμεων του ευρύτερου προοδευτικού χώρου έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του, απόψε στην εκδήλωση «Προοδευτική συμμαχία για δημοκρατική και κοινωνική Ευρώπη», εκδήλωση του Ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη, με αφορμή τον πενταετή απολογισμού του έργου του στις Βρυξέλλες.

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε τον στόχο του για μια ευρεία προοδευτική συμμαχία και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και σημείωσε ότι αντίπαλός είναι μια νέα δεξιά που οδηγεί στην εθνική περιχαράκωση.

Ο Πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ενίσχυση της ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη και κατηγόρησε και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι κάνει στροφή στα άκρα. Η σημερινή ΝΔ δεν είναι αυτή που γνωρίσαμε είπε συγκεκριμένα και τόνισε ότι οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να συστρατευθούν απέναντι στον κίνδυνο της ακροδεξιάς.

Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού:

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία αναφερόμενος στην πρόταση για να δοθεί σε αυτόν και τον Ζόραν Ζάεφ το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός το σημαντικότερο για αυτή τη Συμφωνία είναι ότι διασφαλίζει την ειρήνη, τη συνύπαρξη στη Βαλκανική και  αυτό δεν μπορεί να συγκριθεί με κανένα βραβείο και καμία άλλη τιμή.

«Η συμφωνία των Πρεσπών σηματοδοτεί μια μεγάλη τομή που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά συνολικότερα την ταλαιπωρημένη, βασανισμένη από τις αντιπαλότητες, το μίσος, τους πολέμου, περιοχή των Βαλκανίων».

«Κι εμείς ερχόμαστε σήμερα κι αποδεικνύουμε έμπρακτα ότι όταν υπάρχουν προοδευτικές κυβερνήσεις και δυνάμεις που τολμούν και δεν δειλιάζουν μπροστά στο πολιτικό κόστος να υπερασπιστούν αξίες, τότε μπορεί να γραφτεί ιστορία που αφορά και το χθες και κυρίως όμως το σήμερα και το αύριο», πρόσθεσε. Τόνισε πως «όταν προοδευτικές κυβερνήσεις αναλαμβάνουν την ευθύνη, αποδεικνύεται ότι μπορούμε να σχεδιάσουμε μαζί ένα διαφορετικό μέλλον για την περιοχή μας».

«Αναλάβαμε πριν από 4 χρόνια τη διακυβέρνηση του τόπου με στόχο να σταματήσουμε την καταστροφή και να βγάλουμε τη χώρα από τη μνημονιακή περιπέτεια και να υπερασπιστούμε αξίες», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

«Πιστεύω ότι παρά τα λάθη που μπορεί να κάναμε όλα αυτά τα χρόνια δεν υπάρχει ούτε ένας που να μπορεί να μας κατηγορήσει ότι δεν υπερασπιστήκαμε αξίες και αρχές και ότι δεν βάλαμε ένα λιθαράκι να προχωρήσει μπροστά ο τόπος για την οικονομία και την ενδυνάμωση της χώρας στη διεθνή σκηνή», ανέφερε.

«Λίγες ώρες πριν στο υπουργικό συμβούλιο προχωρήσαμε σε ένα πολύ σημαντικό βήμα, μετά από 10 χρόνια μείωσης των μισθών προχωρήσαμε στην απόφαση να αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό και να καταργήσουμε τη θεσμική αθλιότητα του υποκατώτατου μισθού για τους νέους ανθρώπους», τόνισε.

«Μπροστά μας έχουμε ακόμα σκληρές μάχες, έχουμε όμως και την ηθική και την πολιτική δύναμη να ολοκληρώσουμε τη συνταγματικά προβλεπόμενη θητεία και να προχωρήσουμε σε σειρά σημαντικών κοινωνικών και θεσμικών τομών», τόνισε παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας.

«Βλέποντας συνολικά την εικόνα της Ευρώπης είναι η αίσθησή μου ότι ο ευρωπαϊκός Νότος, όχι όλος, αλλά η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα αποτελούν οάσεις σε μια πολιτική έρημο», τόνισε και πρόσθεσε ότι «η Ευρώπη οδηγείται δυστυχώς σε λάθος κατεύθυνση, σε επικίνδυνους δρόμους».

Αναφορικά με την πρωτοβουλία για την πρόταση υποψηφιότητας του ίδιου και του Ζ. Ζάεφ για το Νόμπελ Ειρήνης του 2019, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι όταν είχαν έρθει στο γραφείο του με την Τυνήσια κάτοχο του Νόμπελ που είχε πρώτη την πρωτοβουλία να τους προτείνει, «απάντησα και έγραψα στον Ζόραν Ζάεφ ένα μήνυμα ότι «για εμάς και για τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, το σημαντικότερο βραβείο είναι το γεγονός ότι μέσα από τη Συμφωνία αυτή βάζουμε ένα σημαντικό λιθαράκι για να θεμελιώσουμε την ειρηνική συνυπαρξη, την αλληλεγγύη, τη συνεργασία, τη φιλία, την ειρήνη, στην ευρύτερη περιοχή αλλά και μεταξύ των λαών μας και αυτό το βραβείο δεν μπορεί να συγκριθεί με κανέναν άλλο βραβείο».

Ο κ. Τσίπρας μεταξύ άλλων τόνισε ότι «Δουλέψαμε πάνω στη στρατηγική στόχευση να αναζητήσουμε τη συμπόρευση και τη συμμαχία αυτών των δυνάμεων απέναντι στην απειλητική άνοδο της ακροδεξιάς και την κυριαρχία νεοφιλελεύθερων πολιτικών που τρέφει αυτές τις δυνάμεις».

«Δουλέψαμε πάνω στην ιδέα να προχωρήσουμε από κοινού, ως ο πόλος εκείνος που θα αναχαιτίσει την επικράτηση του νεοφιλελευθερισμού, αλλά και την επικίνδυνη άνοδο της Ακροδεξιάς, να συγκροτήσουμε το πολιτικό εκείνο μέτωπο, που θα διεκδικήσει να έχει ρυθμιστικό ρόλο στο νέο Ευρωκοινοβούλιο», σημείωσε.

«Ισχυρίζομαι ότι οι διαφορές μας είναι υπαρκτές αλλά ο κίνδυνος αν δεν συνεργαστούμε θα είναι πολύ μεγαλύτερος για όλους και για τον καθένα ξεχωριστά», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Τα πέντε τελευταία χρόνια δώσαμε εξαιρετικά δείγματα γραφής μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

«Πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα αυτή τη προοδευτική συμμαχία που αναζητεί, διεκδικεί και παλεύει τα τελευταία χρόνια ο Δημήτρης και οι άλλοι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο να επιχειρήσει να την εκφράσει ενόψει των ευρωεκλογών στην Ελλάδα, το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες ευρωπαϊκές εκλογές», πρόσθεσε.

Επισήμανε ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών έχει ούτως ή άλλως διαδραματίσει ρόλο καταλυτικό στα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας» και προανήγγειλε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναζητήσει και ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών τη δυνατότητα διαμόρφωσης μιας πλατιάς προοδευτικής συμμαχίας με δυνάμεις και πρόσωπα που αντιλαμβάνονται την ανάγκη μιας ευρύτερης συμπόρευσης».

Αυτό, τόνισε: «Με ξεκάθαρο μέτωπο στον εθνικισμό και την ακροδεξιά. Με ξεκάθαρο μέτωπο στον νεοφιλελευθερισμό και τις πολιτικές που τρέφουν τον ακροδεξιό και αντιευρωπαϊκό λαϊκισμό, αλλά και με ξεκάθαρη θέση υπέρ της Ευρώπης, αλλά της Ευρώπης της δημοκρατίας, της κοινωνικής συνοχής, των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων».

Το παρών στη εκδήλωση έδωσαν οι Νίκος Μπιστης, Γιάννης Ραγκουσης, Στέφανος Τζουμάκας και Σπύρος Δανέλλης.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ