Η «εκδίκηση» των πρώην και η «μοναξιά» των ΑΝΕΛ λίγο πριν την διάλυση

Δύσκολο – έως αδύνατο – θεωρείται μέχρι στιγμής το ενδεχόμενο να βρεθεί αυτός που θα δώσει το φιλί της ζωής στους Ανεξάρτητους Έλληνες, που βρίσκονται μια ανάσα από την διάλυση.

Μέχρι στιγμής, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος παρέχει μια σχετική άνεση χρόνου, αφού προτίθεται να παραιτηθεί έως το τέλος της εβδομάδας, οπότε υπάρχουν μερικές ημέρες για να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαβουλεύσεις. Μέχρι τότε οι ΑΝΕΛ θα πρέπει να βρουν αυτόν που θα τον αντικαταστήσει καθώς, για να συνεχίσουν να θεωρούνται  κοινοβουλευτική Ομάδα στην Βουλή πρέπει να υπάρχουν 5 βουλευτές, οι οποίοι να έχουν εκλεγεί όμως με το ίδιο κόμμα.

Κριτήριο που δεν μπορούν να ικανοποιήσουν οι ΑΝΕΛ όταν παραιτηθεί ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, αφού θα είναι μεν 5, αλλά με τον Αριστείδη Φωκά που εκλέχθηκε με την Ενωση Κεντρώων.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ στο ethnos.gr.  λύση θα μπορούσε να δοθεί μόνο με έναν εκ των τριών ανεξαρτήτων που εκλέχθηκαν με τους ΑΝΕΛ (Δ. Καμμένος – Ν. Νικολόπουλος – Γ. Λαζαρίδης).

Ανένδοτοι

Παρότι μια εμφανής λύση θα ήταν η επιστροφή του Δημήτρη Καμμένου, ο ίδιος σε συζητήσεις φέρεται ανένδοτος στο να γίνει μέλος της ΚΟ των ΑΝΕΛ υπό την προεδρία του Πάνου Καμμένου. Φέρεται να έχει καταθέσει εναλλακτικό σχέδιο για μια νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα που θα μπορούσε να προκύψει από ανεξάρτητους βουλευτές, συμπεριλαμβανομένων και αυτών των ΑΝΕΛ. Εφόσον διαλυθεί όμως η υφιστάμενη Κοινοβουλευτική Ομάδα τους. Επεσήμανε ότι για το θέμα «έγινε μια συζήτηση με τον κ. Πάνο Καμμένο, αλλά θα πρέπει να αποδείξει ότι δεν είναι εναγκαλισμένος με τον ΣΥΡΙΖΑ».

Αρνητικός έχει δηλώσει στο ενδεχόμενο επιστροφής στην ΚΟ των ΑΝΕΛ ο Νίκος Νικολόπουλος, ο οποίος επεσήμανε μάλιστα πως «ανήκω στο κόμμα των Πατρινών. Στις 11 Φεβρουαρίου μια καινούργια παράταξη γεννιέται για τη νέα Πάτρα. Ως εκ τούτου δεν προσχωρώ στους ΑΝΕΛ, με τους οποίους συνεργάστηκε το κόμμα μου στις τελευταίες εκλογές».

Εχει δηλώσει μάλιστα πως «από τους ΑΝΕΛ δεν αποχώρησα, αλλά διεγράφην από την Κοινοβουλευτική Ομάδα τους τον Νοέμβριο του 2015. Αιτία ήταν η άρνησή μου να ψηφίσω τα μνημονιακά προαπαιτούμενα, δηλαδή ό,τι ακριβώς είχα πράξει επί κυβερνήσεως Σαμαρά και παραιτήθηκα από υπουργός».

«Είναι αργά…»

Ο Γιώργος Λαζαρίδης πάλι, αν και διατηρεί καλές σχέσεις με τον Πάνο Καμμένο, σημειώνει πως «χαιρετιόμαστε με τον πρόεδρο, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα». Ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να επιστρέψει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ, αφού υποστηρίζει πως «όταν είχα ζητήσει εγώ να υπάρξει διευρυμένη πλειοψηφία για την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, δεν έγινε αποδεκτό, κάτι το οποίο ζήτησε ο Πάνος Καμμένος και πλέον είναι αργά. Επίσης είχα ζητήσει να αποσυρθούμε νωρίτερα από την κυβέρνηση, πράγμα που ούτε κι αυτό έγινε αποδεκτό, και τέλος οι καταγγελίες περί αποστασίας που έκανε για το πρόσωπό μου όταν αποφάσισα να ανεξαρτητοποιηθώ».

Κατά Παυλόπουλου

Πάντως, αίσθηση προκάλεσε το τελευταίο tweet του Πάνου Καμμένου για τη Συμφωνία των Πρεσπών, που έβαλε κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου. «Για πρώτη φορά Αρχηγός κράτους δέχεται να υπογράψει διμερή συμφωνία που ο ομόλογός του έχει αρνηθεί να υπογράψει και να νομιμοποιήσει. Κρίμα κ. πρόεδρε…το περίμενα…» έγραψε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.