Η επόμενη μέρα μετά την κύρωση της συμφωνίας - Οι αλλαγές βήμα -βήμα

Ψηφίστηκε  από την Ελληνική Βουλή με 153 ναι  η Συμφωνία των Πρεσπών την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου που αναγνωρίζει ως «Βόρεια Μακεδονία» τα Σκόπια.

Η απόφαση αυτή όμως της Βουλής να κυρώσει την Συμφωνία των Πρεσπών άνοιξε την θεσμική διαδικασία για την πλήρη εφαρμογή της. Ποια είναι τα επόμενα βήματα μετά την κύρωση της;

Το πρώτο πράγμα που θα γίνει είναι ότι η Ελλάδα θα ενημερώσει τη γείτονα με ρηματική διακοίνωση ότι και αυτή έχει κυρώσει τη Συμφωνία. Αυτό σηματοδοτεί ότι η Συμφωνία τίθεται σε ισχύ.

Την επόμενη Δευτέρα η Συμφωνία θα δημοσιευθεί στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως και θα γίνει πλέον επίσημα νόμος του κράτους. Στη συνέχεια η Ελλάδα θα ενημερώσει την πΓΔΜ με ρηματική διακοίνωση ότι το ελληνικό κοινοβούλιο κύρωσε με την σειρά του τη Συμφωνία και αυτό θα ανάψει το «πράσινο φως» προκειμένου να τεθεί σε ισχύ.

Στη συνέχεια,  σειρά να ενημερωθούν για την κύρωση της συμφωνίας, έχουν οι διεθνείς οργανισμοί, που θα ενημερωθούν και από τις δύο χώρες, ξεκινώντας από τον ΟΗΕ, υπό την αιγίδα του οποίου είναι η σχετική διαδικασία εξ αρχής αφού ρυθμίζεται από σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας ήδη από το 1993, αλλά και στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Στο βαθμό που ούτως ή άλλως η ΠΓΔΜ έχει ήδη προσκληθεί από τον Ιούλιο επίσημα να ξεκινήσει ενταξιακή διαδικασία στο ΝΑΤΟ, με τις σχετικές συνομιλίες να έχουν ξεκινήσει από τον Οκτώβριο, μετά την ενημέρωση για την κύρωση της Συμφωνίας, μπορεί να έρθει στη Βουλή το Σχετικό Πρωτόκολλο Εισδοχής και να κυρωθεί.

Η κύρωση της Συμφωνίας και του Πρωτοκόλλου Εισδοχής σημαίνει ότι με έναν αμετάκλητο τρόπο τίθεται σε ισχύ και η συνταγματική μεταρρύθμιση στη γειτονική χώρα, οπότε ενεργοποιούνται και όλες οι αλλαγές στο σύνταγμα.

Μόλις κυρωθεί και το Πρωτόκολλο Εισδοχής στο ΝΑΤΟ τότε θα τεθεί αμετάκλητα σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών και οι συνταγματικές αλλαγές της πΓΔΜ.

Η ώρα της αλλαγής ονόματος και του αμοιβαίου άνοιγματος πρεσβειών

Η χώρα πλέον θα ονομάζεται Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας στις διμερείς σχέσεις της και έτσι θα αναγνωρίζεται από χώρες και διεθνείς οργανισμούς. Στη συνέχεια θα αλλάξουν και οι διπλωματικές αποστολές μεταξύ της Ελλάδας και της πΓΔΜ. Στην Αθήνα θα υπάρξει πρεσβεία της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και γενικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη, ενώ στην πΓΔΜ θα υπάρχει πρεσβεία της Ελλάδας στα Σκόπια και γενικό προξενείο στη Μπίτολα.

Η εφαρμογή της συμφωνίας θα φέρει και αλλαγές σε όλα τα δημόσια έγγραφα της πΓΔΜ. Τα επίσημα έγγραφα για διεθνή χρήση και όσα εσωτερικά έγγραφα προορίζονται για διεθνή χρήση θα πρέπει να αλλάξουν το όνομα σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας εντός πέντε ετών από την ημέρα έναρξης της Συμφωνίας.

Με την πλήρη ενεργοποίηση της συμφωνίας εκκινεί και η διαδικασία για την αλλαγή του προσδιορισμού της χώρας στα διπλωματικά, διεθνή αλλά και δημόσια έγγραφα της ΠΓΔΜ.

Εδώ η Συμφωνία βάζει δύο διαφορετικές προθεσμίες. Η πρώτη αφορά τα επίσημα έγγραφα για διεθνή χρήση και τα εσωτερικά έγγραφα που μπορούν να έχουν διεθνή χρήση. Για την αλλαγή εδώ η προθεσμία είναι 5 έτη και ξεκινά να μετράει από την ημέρα έναρξης ισχύος της Συμφωνίας.

Η δεύτερη προθεσμία αφορά όλα τα δημόσια έγγραφα για εσωτερική χρήση. Εδώ οι προθεσμίες συνδέονται με την ενταξιακή διαδικασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάθε άνοιγμα ενός «διαπραγματευτικού κεφαλαίου» με την ΕΕ θα σημαίνει και την εκκίνηση πενταετίας για την αλλαγή των εσωτερικών δημοσίων εγγράφων στο πεδίο για το οποίο θα ξεκινά η διαπραγμάτευση για την ΕΕ.

Τα αρχαιοελληνικά σύμβολα – Ο ήλιος της Βεργίνας τέλος από τη σημαία

Μόλις ξεκινήσει η εφαρμογή της Συμφωνίας τότε θα δοθεί ένα περιθώριο 6 μηνών στην πΓΔΜ να σταματήσει να χρησιμοποιεί σύμβολα της αρχαιοελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως σύμβολα της αρχαίας Ελλάδας, τον ήλιο της Βεργίνας κλ.π. Παράλληλα θα αποσυρθεί και μία από τις αρχικές σημαίες της πΓΔΜ, η οποία δεν είναι επίσημη αλλά χρησιμοποιείται ακόμη σε διάφορους χώρους, και φέρει τον ήλιο της Βεργίνας.

Σχολικά βιβλία και εμπορικά σήματα

Για το θέμα των σχολικών βιβλίων θα δημιουργηθεί ειδική επιτροπή που θα εξετάσει ποιες είναι οι αλυτρωτικές αναφορές που θα πρέπει να αφαιρεθούν.

Παράλληλα θα συνεχιστεί η προσπάθεια για κατοχύρωση των εμπορικών σημάτων της Μακεδονίας από ελληνικές επιχειρήσεις. Ήδη η Ελλάδα έχει κατοχυρώσει στην Ε.Ε. Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) με αναφορά στην Μακεδονία. Αυτό δεν αμφισβητείται. Ωστόσο, θα υπάρξει διαδικασία για την ανάλογη κατοχύρωση των εμπορικών ονομασιών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Το ίδιο αναμένεται να επιδιώξουν και οι επιχειρήσεις της πΓΔΜ.