Σκληρή κριτική από τον Ευριπίδη Στυλιανίδη στον Αντώνη Σαμαρά

Ο πρώην Υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης, στη διάρκεια ομιλίας που εκφώνησε το μεσημέρι της Πέμπτης 5 Φεβρουαρίου, στο συνέδριο που συνδιοργανώνουν η ΓΣΕΕ και το European Centre for Workers’ Questions (EZA), μίλησε σκληρά για τον πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Ο επικριτικός σχολιασμός που έκανε κατά του Αντώνη Σαμαρά τον φέρνει να είναι ο πρώτος από τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που παίρνει ανοικτά αποστάσεις από την ηγετική αναφορά της ΝΔ, κάνοντας μάλιστα ονομαστική αναφορά στον τέως Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και το «δόγμα σοκ» που όπως λέει εφάρμοσε, ερχόμενος σε αντίθεση με την κοινωνία.

“Η ΝΔ έχασε με 8,5 μονάδες διαφορά διότι απομακρύνθηκε από τον αξιακό κώδικα του ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού της Κοινωνικής Οικονομίας της Αγοράς”, υποστήριξε ο κ. Στυλιανίδης, αποτιμώντας το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα.

Μιλώντας για τον Α.Σαμαρά, υποστήριξε ότι “εφήρμοσε επί μακρόν με το φανατισμό κάποιων νεοφώτιστων στελεχών, έκτακτες πολιτικές διάσωσης που έπρεπε να έχουν ημερομηνία λήξης και έτσι εγκλωβίστηκε σε μια νεοφιλελεύθερη φιλοσοφία και μερικές φορές σε μια απαράδεκτη ακροδεξιά ρητορική, ενώ δεν υπερασπίστηκε πειστικά το μεσαίο χώρο και αποξενώθηκε από το λαϊκό της πρόσωπο, εμφανίζοντάς το ως δήθεν λαϊκίστικο”.

Ο κ. Στυλιανίδης, τοποθετήθηκε ευθέως υπέρ της τακτικής της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή και κατά της διακυβέρνησης από την κ. Σαμαρά, τονίζοντας: “Η αντικατάσταση της “ήπιας προσαρμογής” του Κώστα Καραμανλή με το “δόγμα του σοκ” του Αντώνη Σαμαρά, την έφερε αντιμέτωπη με την κοινωνία και επιβεβαίωσε την άποψη ότι καμία μεταρρύθμιση δεν μπορεί να επιτύχει όταν έχει την κοινωνία απέναντι”.

Κλείνοντας, προσέθεσε ότι “αυτή η εξέλιξη εμπεριέχει την ελπίδα για αυτοκριτική, ανασυγκρότηση του χώρου και επαναπροσδιορισμό του ιδεολογικοπολιτικού του στίγματος προς πιο ανοιχτές, μετριοπαθείς και κοινωνικά δίκαιες αντιλήψεις”.