Πώς «χτυπάνε» πλέον τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής - ΕΛ.ΑΣ.: Υπήρχε πρόθεση εισβολής στη Βουλή

Εκατόν τριάντα σακούλες με μπάζα, πέτρες, μάρμαρα, βάρους ενάμιση τόνου βρέθηκαν διασκορπισμένα στον προαύλιο χώρο του Κοινοβουλίου, ενώ καταστράφηκαν φωτιστικά και προβολείς. Λοστοί, κοντάρια με καρφιά, ρόπαλα με βίδες, αγροτικά εργαλεία, σφυριά, ακόμα και μπουλόνια αυτοκινήτων, ήταν επίσης ανάμεσα στα «πολεμοφόδια» που συγκεντρώθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες του Έθνους.

Απαντώντας η ΕΛ.ΑΣ. στις επικρίσεις που δέχθηκε για της στάση της κατά τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο συλλαλητήριο της Κυριακής στο Σύνταγμα κάνει λόγο για άμεσο κίνδυνο εισβολής στο Κοινοβούλιο, ισχυρισμό που είχε διατυπώσει και ο πρόεδρος του Σώματος Ν. Βούτσης.

Η ΕΛ.ΑΣ. επίσης σημειώνει ότι η επιχειρησιακή ανταπόκριση ήταν η πλέον ενδεδειγμένη  και υποδειγματική,με τις αστυνομικές δυνάμεις πάντοτε αμυνόμενες στις συνεχείς, έντονες και σε αρκετές περιπτώσεις ακραίως επικίνδυνες εις βάρος τους επιθέσεις πολυάριθμων ομάδων ατόμων.

Υπό τις συνθήκες αυτές, αναφέρεται στην ανακοίνωση,  έγινε η απολύτως αναγκαία χρήση δακρυγόνων, αποκλειστικά στους χώρους στους οποίους εκδηλώθηκαν οι σφοδρές επιθέσεις εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων και μόνο κατά το χρόνο εκδήλωσής τους, ενώ έλαβε χώρα όταν εξαντλήθηκε οποιαδήποτε δυνατότητα ηπιότερης αποτροπής των έκνομων ενεργειών και πλέον υφίστατο άμεσος κίνδυνος για εισβολή στο χώρο της Βουλής, καθώς και για τη σωματική ακεραιότητα και την ίδια τη ζωή των αστυνομικών.

Τα πέντε σημεία

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στο Έθνος, τα πέντε σημεία, στα οποία εκδηλώθηκαν συντονισμένες επιθέσεις, ήταν: Οι δύο πλευρές εισόδου στα σκαλιά του μνημείου του Αγνωστου Στρατιώτη, η ανωφέρεια στη γωνία του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετανία» που οδηγεί στο άγαλμα του Ελευθέριου Βενιζέλου στο προαύλιο της Βουλής, η ανωφέρεια στην άλλη γωνία του κτιρίου από την πλευρά της οδού Oθωνος, και το σημείο των «λουλουδάδικων» στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας.

 Η δράση των περίπου 300 ατόμων, που ήταν χωρισμένα σε ομάδες και προκαλούσαν για τουλάχιστον τέσσερις ώρες επεισόδια στο Σύνταγμα , ανησυχεί την αστυνομία.

Ανάμεσά τους βρίσκονταν γνωστοί χρυσαυγίτες, ενώ ο υπόδικος βουλευτής της Χρυσής Αυγής Γιάννης Λαγός εμφανίζεται σε βίντεο να περνάει ανάμεσα σε κουκουλοφόρους με καδρόνια.

Νέα τακτική

Αστυνομικοί παρατηρούν ότι τα χρυσαυγίτικα τάγματα εφόδου έχουν αλλάξει τακτική.

Οι πυρήνες που πραγματοποιούν καταδρομικές ενέργειες είναι -τουλάχιστον φαινομενικά- αποστασιοποιημένοι από την ηγεσία του κόμματος, αλλά παραμένουν επικίνδυνοι. Την Κυριακή δεν έφεραν διακριτικά για να μην ταυτιστούν με το μόρφωμα, στελέχη του οποίου αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες για εγκληματικές πράξεις του παρελθόντος και έχουν χαμηλώσει τους τόνους.

«Από τότε που ξεκίνησε η μεγάλη δίκη της Χρυσής Αυγής, τα τάγματα εφόδου έχουν σταματήσει τις απροκάλυπτες επιθέσεις κατά μεταναστών και αριστερών. Τώρα εκδηλώνονται μόνο όταν τους δίνεται η ευκαιρία να κρυφτούν μέσα στο πλήθος, όπως έγινε κατά τη διάρκεια των τελευταίων συλλαλητηρίων για τη Μακεδονία» εξηγεί αστυνομική πηγή.

Ακόμα και ο 27χρονος, ο οποίος είναι ο ένας από τους εφτά συλληφθέντες για τις συμπλοκές με δυνάμεις των ΜΑΤ, είναι πρώην χρυσαυγίτης, ο οποίος μεταπήδησε πριν από περίπου τρία χρόνια στη ναζιστική οργάνωση «Απέλλα». Πριν ακριβώς από έναν χρόνο είχε συλληφθεί ξανά για την εμπρηστική επίθεση στον κοινωνικό χώρο «Φαβέλα» στον Πειραιά.