«Δικαίωμα των Σκοπιανών να αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδόνες» - Πρώτα τους βάζουμε στο ΝΑΤΟ, μετά ξεκινά η ισχύς του νέου Συντάγματος

Το θολό τοπίο στο οποίο καλείται η εθνική αντιπροσωπεία να συζητήσει και να ψηφίσει την Συμφωνία των Πρεσπών στηλιτεύει ο εισηγήτης της ΝΔ για το θέμα, Γιώργος Κουμουτσάκος καταγγέλοντας  διαφοροποιήσεις  μεταξύ του κειμένου της συμφωνίας και της ρηματικής διακοίνωσης που εξέδωσε πρόσφατα το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.

«Έχετε επενδύσει στην ρηματική διακοίνωση προκειμένου να δημιουργήσετε εντυπώσεις. Ξεχάσατε όμως να αναφέρετε μια παράγραφο. Σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ. 4 εδάφια ε και ζ της Συμφωνίας τα Σκόπια όφειλαν έως το τέλος του 2018 να έχουν ολοκληρώσει τις συνταγματικές αλλαγές και να θέσουν σε ισχύ το νέο Σύνταγμα, είπε ο κ. Κουτσουμάκος.

«Σύμφωνα όμως με την ρηματική διακοίνωση το τροποποιημένο σύνταγμα θα τεθεί σε ισχύ μετά την κύρωση της Συμφωνίας από την Βουλή των Ελλήνων και την ψήφιση του πρωτοκόλλου ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ» είπε χαρακτηριστικά ο τομεάρχης εξωτερικών της ΝΔ κατά την συζήτηση που διεξάγεται στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής προαναγγέλλοντας ότι το ζήτημα θα τεθεί και στην Ολομέλεια καθώς «υπάρχει κατάφορη παραβίαση των προβλεπόμενων».

«Λογικό…»

Από την πλευρά του ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε πως η κυβέρνηση των Σκοπίων είπε πως «αν δεν κυρώσουμε και την συμφωνία και το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ θα επανέλθουν στην πρότερη κατάσταση. Λογικό από μέρους τους»

«Δικαίωμά τους»

Σε άλλη στιγμή της συνεδρίασης της επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών,ο αναπληρωτής υπουργών εξωτερικών απέδωσε «δικαίωμα ατομικού αυτοπροσδιορισμού» στους Σκοπιανούς, αναφερόμενος στην λέξη «Μακεδόνες» που υπάρχει στην Συμφωνία των Πρεσπών.

«Η συμφωνία δεν μπορεί να αναγνωρίσει έθνη. Τα κράτη αναγνωρίζουν κράτη. Τα θέματα εθνικής ταυτότητας είναι θέματα συνείδησης και ατομικού αυτοπροσδιορισμού. Υπάρχει το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού. Συνεπώς η Ελλάδα με τη σύμβαση δεν αναγνωρίζει μακεδονικό έθνος ή λαό. Την ίδια ώρα όμως η χώρα μας δεν μπορεί να επέμβει σε θέματα αυτοπροσδιορισμού. Διευκρινίζει όμως ρητά ότι οι γείτονές μας δεν έχουν σχέση με την ελληνική ιστορία και την ελληνική ιστορική κληρονομιά. Δεν μπορούμε να τους πούμε τι είναι. Μπορούμε να τους πούμε τι δεν είναι στον βαθμό που μας θίγουν», είπε ο κ. Κατρούγκαλος.

Ο Καμμένος

Απαντώντας ο κ. Καμμένος ανέφερε: «Ήρθα στην επιτροπή διότι άκουσα προηγουμένως τον κ. Κατρούγκαλο να λέει ακριβώς αυτό το οποίο ισχυριζόμαστε εμείς. Είπε ο κ. Κατρούγκαλος ότι είναι δικαίωμά τους να αυτοπροσδιορίζονται ως μακεδονικός λαός. Αν είναι δικαίωμά τους, τότε για ποιο λόγο γίνεται η συμφωνία; Γίνεται για να μην έχουν με τις δικές τους δυνάμεις αυτοπροσδιορισμού ως μακεδονικός λαός τη δυνατότητα να αναπτύσσουν αλυτρωτική πολιτική. Μόνο και μόνο με την ομολογία του κ. Κατρούγκαλουεντός της Βουλής καταρρέει το θέμα της συμφωνίας. Θέλω είτε ο κ. υπουργός να πει και να επαναλάβει αυτό που είπε προηγουμένως είτε να πει ότι δεν είναι έτσι να το ανακαλέσει».

Και πάλι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι στα θέματα της ταυτότητας των ατόμων του γειτονικού κράτους δεν μπορούμε να επέμβουμε και ότι η συμφωνία δεν έγινε για να λύσει δικαιώματα ατομικού αυτοπροσδιορισμού.

 «Ήμουν σαφής, είπα τα κράτη αναγνωρίζουν κράτη, έχουμε επίλυση erga omnes της ονομασίας του γειτονικού κράτους για την ονομασία αυτή καθεαυτή ως Βόρεια Μακεδονία. Η Ελλάδα με τη σύμβαση δεν αναγνωρίζει μακεδονικό έθνος ή λαό. Υποχρεώνεται το γειτονικό κράτος να αλλάξει σε όλους τους δημόσιους φορείς, όλους τους οργανισμούς, όλα τα δημόσια κτίρια την ονομασία που έχει τώρα από Μακεδονία σε Βόρεια Μακεδονία.

Με αυτό τον τρόπο τελειώνει η εκκρεμότητα αυτή και η μονοπώληση του όρου Μακεδονία από το γειτονικό κράτος. Στα θέματα της ταυτότητας των ατόμων του γειτονικού κράτους που μπορούμε να επέμβουμε αυτό γινεται εκεί που αμφισβητούν την δική μας ταυτότητα και την δική μας ιστορία. Κατοχυρώνουμε λοιπόν την ελληνική ιστορία και αυτό που είμαστε εμείς η Ελλάδα και η Μακεδονία μας, αυτό γίνεται με σαφέστατο τρόπο στο άρθρο 7 παράγραφος 4 της συμφωνία. Η συμφωνία αφορά ιθαγένεια όχι εθνότητα όχι λαό».

ΝΔ: «προκαλούνται παρεπόμενα…»

Πάντως, στο ζήτημα του αυτοπροσδιορισμού ααναφέρθηκε και ο Γιώργος Κουμουτσάκος: «Το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού,  σε μεγάλο βαθμό είναι ατομικό, δεν είναι συλλογικό. Πρώτα απ’ όλα αυτό. Τα άτομα μπορούν να αυτοπροσδιορίζονται. Όχι οι συλλογικότητες.Αλλά και αυτό να συμβαίνει, δεν έχετε κατανοήσει (σσ: ο ΣΥΡΙΖΑ)  την κριτική μας στο σημείο αυτό. Δεν είναι ότι αυτοί λέγονται κάπως, οι γείτονες μας. Είναι ότι η Ελλάδα για πρώτη φορά αναγνωρίζει τον δικό τους αυτοπροσδιορισμό που λέτε εσείς. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά. Αυτό δημιουργεί παρεπόμενα…»

 

Προτεινόμενα για εσάς