Ανταλλαγή emails, πριν δώσει την συνέντευξη - Αγωνία στο ΚΙΝΑΛ για τον Παπανδρέου

Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου επανέρχεται στο προσκήνιο μετά από αρκετούς μήνες σιωπής και δίνει συνέντευξη για τις πολιτικές εξελίξεις στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

Η συνέντευξη έχει δοθεί, αλλά δεν έχουν διαρρεύσει ακόμη λεπτομέρειες για το τι λέει ο Γ. Παπανδρέου για το σκοπιανό και τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Σύμφωνα με το ethnos.gr  η αγωνία στην Χαριλάου Τρικούπη οφείλεται στο γεγονός ότι οποιαδήποτε θετική αναφορά του προέδρου του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών (ΚΙΔΗΣΟ), στην ανάγκη συμβιβασμού με τα Σκόπια, θα αξιοποιηθεί από τους κυβερνητικούς μηχανισμούς για να προκαλέσει διαφωνίες και νέα αναταραχή στο ΚΙΝΑΛ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός επαναλαμβάνει στην συνέντευξη τα όσα το κόμμα του ΚΙΔΗΣΟ σημείωσε προ ημερών, με αφορμή τις αφίσες που κυκλοφόρησαν στην Βόρειο Ελλάδα με τα πρόσωπα των βουλευτών που θα ψηφίσουν την Συμφωνία των Πρεσπών και το σύνθημα: «Εσύ θα προδώσεις την Μακεδονία μας;». Θα επαναλάβει δηλαδή ότι «η διαίρεση σε πατριώτες και μειοδότες είναι επικίνδυνη» και οδηγεί στον διχασμό, που τον πλήρωσε ο τόπος ακριβά. Μια διατύπωση που εκ πρώτης όψεως μπορεί να μοιάζει αυτονόητη αλλά εκφράζει μια θετική προδιάθεση για την Συμφωνία των Πρεσπών

Το πρόβλημα του αλυτρωτισμού

Ειδικά για την Συμφωνία οι πληροφορίες λένε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα είναι λιτός στις διατυπώσεις του για να μην δημιουργήσει πρόβλημα στο Κίνημα Αλλαγής και θα παραπέμπει σε παλαιότερες θέσεις του, που ναι μεν τάσσεται υπέρ μιας σύνθετης ονομασίας και για όλες τις χρήσεις (erga omnes)- όπως ήταν η εθνική γραμμή από το Συμβούλιο Αρχηγών- αλλά προειδοποιεί για τους κινδύνους του αλυτρωτισμού.

Οι πληροφορίες θέλουν τον Γιώργο Παπανδρέου που είναι στο εξωτερικό, να έχει ανταλλάξει πολλά e mails με την Φώφη Γεννηματά ειδικά για την συνέντευξη, ώστε να μην δημιουργηθεί πρόβλημα. Είναι βέβαιον όμως ότι οι αναφορές του ΓΑΠ θα αξιοποιηθούν καταλλήλως από την κυβερνητική προπαγάνδα.

Υποχώρηση Κρεμαστινού

Το κλίμα στο ΚΙΝΑΛ είχε βαρύνει ήδη από χθές με αφορμή δηλώσεις του Δημήτρη Κρεμαστινού ότι προβληματίζεται αν θα ψηφίσει ναί στην Συμφωνία των Πρεσπών, αν και η επίσημη γραμμή του ΚΙΝΑΛ- έστω κι αν δεν υπάρχει κομματική πειθαρχία- είναι όχι στην Συμφωνία.

Ο κ. Κρεμαστινός δέχθηκε σφοδρή επίθεση από τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, όπου έγραψε μεταξύ άλλων : Η ζημιά που προκαλούν τέτοιες δηλώσεις,στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή,λίγο πριν τις εκλογές είναι απίστευτη. Λυπάμαι και ντρέπομαι πραγματικά! Η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά» έγραψε στο twitter ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Τελικά με νεότερη δήλωσή του ο Δημήτρης Κρεμαστινός αναγκάστηκε να τα μαζέψει λέγοντας ότι θα συνταχθεί με την άποψη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ενώ σήμερα επανήλθε, με δηλώσεις του στον News 2/47:

«Λυπάμαι ιδιαιτέρως για την αντίδραση του Οδ. Κωνσταντινόπουλου σε βάρος μου. Μου ζητούσαν να δηλώσω ότι δεν θα υπερψηφίσω τη συμφωνία των Πρεσπών, ενώ δεν είχα δηλώσει ότι θα την υπερψηφίσω. Θα συνταχθώ με την άποψη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, θα συνταχθώ με την πλειοψηφία. Γιατί πρέπει να εμφανιζόμαστε συντεταγμένοι. Η συμφωνία των Πρεσπών έχει αναμφισβήτητα θετικά σημεία αλλά και γκρίζες ζώνες», είπε ο Δημήτρης Κρεμαστινός.