Νευρική κρίση στο ΚΙΝΑΛ, ενώ και το Ποτάμι δεν αισθάνεται καθόλου καλά...

Σε κατάσταση νευρικής κρίσης βρίσκεται  το Κίνηµα Αλλαγής, σχετικά με την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών,  καθώς ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος συνεχίζει να κρατά κλειστά τα χαρτιά του, παραπέµποντας σχετικά µε τη στάση του στην κρίσιµη ψηφοφορία στις αποφάσεις που θα λάβει η Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ την προσεχή Κυριακή.

Νέες εστίες έντασης προκαλεί και η αµφίθυµη ρητορική του Δηµήτρη Κρεµαστινού, ο οποίος µε νέες δηλώσεις του χθες δεν απέκλεισε το ενδεχόµενο υπερψήφισης της Συµφωνίας – αντιθέτως αναφέρθηκε και στο πλεονέκτηµα της Συµφωνίας ότι το κράτος των Σκοπίων δεν θα λέγεται πια «Μακεδονία».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ στο ethnos.gr  η δήλωση της ίδιας της προέδρου του Κινήµατος Αλλαγής ότι δεν θα τεθεί θέµα κοµµατικής πειθαρχίας κάθε άλλο παρά οριστική πρέπει να θεωρείται. Και αυτό γιατί µέχρι τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Οµάδας της ∆ηµοκρατικής Συµπαράταξης ακούγεται ότι θα γίνουν προσπάθειες τόσο από τη Χαριλάου Τρικούπη όσο και από τη ΔΗΜΑΡ για την αναζήτηση της κατάλληλης φόρµουλας που θα επιτρέψει και στο ΚΙΝΑΛ να διατηρήσει τη συνοχή του και στον Θ. Θεοχαρόπουλο να µην εγκαταλείψει έναν βασικό «τίτλο» της πολιτικής της ΔΗΜΑΡ.

Όσον αφορά τον κ. Κρεμαστινό, οι καλά γνωρίζοντες λένε ότι η κυρία Γεννηµατά στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε µε τον βουλευτή Δωδεκανήσων προχθές το βράδυ, δεν απέφυγε να φτάσει τη συζήτηση στην «ταµπακιέρα», ζητώντας από τον κ. Κρεµαστινό καθαρές κουβέντες. Και ενώ στη συνέχεια έπεσαν οι τόνοι, οι νέες δηµόσιες παρεµβάσεις του πρώην υπουργού πυροδότησαν νέο κύκλο αντιδράσεων και από άλλους βουλευτές, όπως από τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο που µίλησε για «απίστευτη ζηµιά στην παράταξη από τις δηλώσεις, για τις οποίες λυπάµαι και ντρέποµαι πραγµατικά!».

Ο Γιώργος Παπανδρέου

Παράλληλα, η κυρία Γεννηµατά απευθύνθηκε ευθέως και προς τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος έχει, ως γνωστόν, διαφορετική άποψη από την κεντρική γραµµή, ωστόσο είχε µέχρις στιγµής αποφύγει να ρίξει λάδι στη φωτιά µε κάποια δηµόσια παρέµβασή του, κάτι που δεν αποκλείεται να κάνει όµως µέσα στο Σαββατοκύριακο µε δηµόσια παρέµβασή του.

Στελέχη κοντά στον πρώην πρωθυπουργό κρατούν χαµηλούς τόνους και υποστηρίζουν ότι ο κ. Παπανδρέου ναι µεν έχει διανύσει χιλιόµετρα στην εξωτερική πολιτική, αλλά έχει ταυτόχρονα αποδείξει ότι προτεραιότητά του είναι η ενότητα της παράταξης, ειδικά στις κρίσιµες συγκυρίες. Κάποιοι άσπονδοι φίλοι του, όµως, πιστεύουν ότι ο κ. Παπανδρέου δεν πρόκειται να µείνει σιωπηλός λίγες ηµέρες πριν από την ψήφιση της Συµφωνίας των Πρεσπών.

Το Ποτάμι

Στο Ποτάµι οι αντεγκλήσεις δεν αποκλείεται να συνεχιστούν, καθώς είναι σαφείς πλέον οι τρεις διαφορετικές προτάσεις για τη στάση τους στην ψηφοφορία. Η µία «γραµµή» είναι του Σταύρου Θεοδωράκη και του Γιώργου Μαυρωτά, που είναι πολύ πιθανό να υπερψηφίσουν τη Συµφωνία (ή να απόσχουν). Στην «αντίπερα όχθη» κινούνται οι κ. Γρηγόρης Ψαριανός και Γιώργος Αµυράς, οι οποίοι έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα καταψηφίσουν τη Συµφωνία – µάλιστα ο κ. Ψαριανός προανήγγειλε την αποχώρησή του από το Ποτάµι αν δεν εισακουστεί η πρότασή του.

Η τρίτη άποψη είναι του Σπύρου Λυκούδη, ο οποίος απουσίαζε από τη συνεδρίαση. Οι πληροφορίες λένε ότι ο κ. Λυκούδης θα επιλέξει µεταξύ του «ναι» στη Συµφωνία και της αποχής από την ψηφοφορία.