Μπλέξαν τις...γραμμές τους στο Ποτάμι-Το σενάριο της αποχής για την Συμφωνία των Πρεσπών

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, είναι ο τρόπος που το Ποτάμι θα μπορέσει να συμβιβάσει την θετική προδιάθεση και στάση απέναντι στην Συμφωνία των Πρεσπών – την οποία στην Σεβαστουπόλεως χαρακτηρίζουν εθνικά ωφέλιμη- με την αποδοκιμασία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και το αίτημα για εκλογές.

Στις έξι το απόγευμα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ στο iefimerida, θα συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο  του κόμματος, και ο Σταύρος Θεοδωράκης θα βρεθεί ενώπιος ενωπίω με την πιο δύσκολη στιγμή στην πολιτική του καριέρα. 

Οποια και να είναι τελικά η απόφαση, ενδέχεται να πυροδοτήσει φυγόκεντρες δυνάμεις, όπως έδειξε και η ιστορία με τον Σπύρο Δανέλλη, ο τελευταίος που άνοιξε την πόρτα και έφυγε από το Ποτάμι για να ενταχθεί ουσιαστικά στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και οι σημερινές δηλώσεις του Γρηγόρη Ψαριανού:

Ο Γρηγόρης Ψαριανός έστειλε τελεσίγραφο στον Σταύρο Θεοδωράκη, ότι αν ψηφίσει την Συμφωνία των Πρεσπών, τότε εκείνος αποχωρεί από το κόμμα:

«Εγώ δεν θα γίνω ρεπατζής του Ζουράρι» δήλωσε και συνέχισε: «Αν το Ποτάμι, το κατά καιρούς πολιτικό συμβούλιο όπως συγκροτείται από τον Σταύρο, γιατί αλλάζει ανάλογα με τις περιστάσεις, αποφασίσει από εδώ και πέρα να κάνει τα ρεπό των διαφωνούντων της κυβέρνησης, αν είναι συμπολίτευση ή αντιπολίτευση a la carte εγώ δεν έχω θέση σε αυτό το κόμμα. Μπορεί η κυβέρνηση να πει τώρα ότι είναι νύχτα. Έχει 151 να στηρίξει, εμένα δεν με χρειάζεται. Ο Σταύρος Θεοδωράκης είναι αντιπολίτευση. Δεν θα κάνουμε τα ρεπό των διαφωνούντων. Θα γίνω εγώ ρεπατζής του Ζουράρι ή του Παπαχριστόπουλου

Με 4 διαφορετικές γραμμές

Τα στελέχη του Ποταμιού θα εμφανιστούν με 4 διαφορετικές γραμμές στην κρίσιμη , που θα γίνει στις 6 το απόγευμα και θα λάβει τις οριστικές αποφάσεις. Αλλοι λένε όχι, άλλοι λένε αναφανδόν ναί, άλλοι λένε ναί υπο όρους και με επιφυλάξεις και άλλοι λένε αποχή στην ψηφοφορία για την Συμφωνία των Πρεσπών.

Γρηγόρης Ψαριανός και Γιώργος Αμοιράς δεν ψηφίζουν την Συμφωνία, αφού άλλωστε φαίνεται ότι στις προσεχείς εκλογές θα πολιτευτούν με την Νέα Δημοκρατία. Δεν αποκλείεται όμως, λένε ορισμένοι, εφόσον το κόμμα καταλήξει στην αποχή να ακολουθήσουν τελικά την κομματική γραμμή.

Ναί μεν αλλά..

Υπάρχουν εκείνοι που λένε ναί στην Συμφωνία, αλλά δεν θέλουν να ερμηνευτεί η ψήφος τους από την κοινή γνώμη ότι στηρίζουν την κυβέρνηση. Το διατύπωσε με τον τρόπο του ο ίδιος ο Σταύρος Θεοδωράκης στην Βουλή:

«Για να μην χάσουμε εντελώς τη λογική μας, ψήφος εμπιστοσύνης σημαίνει οπωσδήποτε και θετική ψήφο για τις Πρέσπες. Αντιθέτως, θετική ψήφος για τις Πρέσπες δεν σημαίνει ψήφος εμπιστοσύνης. Είναι κάτι που έχει ξεκαθαρίσει το Ποτάμι. Πολεμάμε τις ιδεοληψίες της κυβέρνησης. Χωρίς να γινόμαστε κι εμείς ιδεοληπτικοί».

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και ο Σπύρος Λυκούδης επικεφαλής της ομάδας των Μεταρρυθμιστών που συνεργάζεται με το Ποτάμι: «H ψήφος μου δεν θα είναι αρνητική, δεν θα είναι όχι αλλά πρέπει να σκεφτώ πώς μπορώ να εκφράσω και την θετική μου άποψη και την διαφωνία μου με τον τρόπο με τον οποίο ήρθε η Συμφωνία στη Βουλη».

Ενώ απο την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του κόμματος Γιώργος Μαυρωτάς σημείωσε:«Είναι άσκηση ισορροπίας, έτσι ώστε από τη μια να στηρίξεις τη Συμφωνία και από την άλλη να αποδοκιμάσεις τις κυβερνητικές πρακτικές».

Στους επιφυλακτικούς θα πρέπει να προσμετρηθεί και ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Δημήτρης Τσιόρδας που ναί μεν αναγνωρίζει τις θετικές ρυθμίσεις της συμφωνίας αλλά συνδυάζει την ψήφο του Ποταμιού με το αίτημα για εκλογές.

Οι ευρωβουλευτές

Σε αντίθεση με τις επιφυλάξεις που εκφράζει ο Σταύρος Θεοδωράκης, οι δυο ευρωβουλευτές του κόμματος τάσσονται κατηγορηματικά υπέρ του ναί και δεν είναι οι μόνοι. Και άλλα στελέχη του κόμματος που μετέχουν στο Πολιτικό Συμβούλιο, έχουν την ίδια άποψη. Ο Γιώργος Γραμματικάκης σε πρόσφατη δήλωσή του είπε οτι «το Ποτάμι απο την πρώτη στιγμή, είχε ταχθεί υπέρ της συμφωνίας και δεν υπάρχει κανένας λόγος αυτή τη στιγμή να αλλάξει στάση. Αντίθετα υπάρχουν λόγοι οι οποίοι επιτείνουν την ψήφιση της συμφωνίας». Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο Μίλτος Κύρκος στη ΕΡΤ: «Λέμε, και εν γνώση του διεθνούς περιβάλλοντος, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να ψηφιστεί και μάλιστα θα έλεγα με ενθουσιασμό, διότι λύνει ένα πρόβλημα του παρελθόντος, πολύ μεγάλο, και ανοίγει καλύτερες προοπτικές και για το μέλλον και για τις δύο χώρες».

Το σενάριο της αποχής

Με δεδομένη την κακοφωνία που επικρατεί στο εσωτερικού του Ποταμιού πολλοί εισηγούνται το κόμμα να απόσχει από την ψηφοφορία σαν λύση συμβιβασμού. Την ιδέα δεν απορρίπτει ο Σπύρος Λυκούδης και άλλα στελέχη που βλέπουν στην πρόταση σαν μια λύση διαφυγής. Αλλά σίγουρα θα προκαλέσει αντιδράσεις από εκείνους που θεωρούν  την πρόταση περί αποχής φυγομαχία.