Τσίπρας: «Είχα τη δυνατότητα να μην ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης. Πήρα όμως το ρίσκο»

Απαντώντας στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη, ξεκίνησε την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, όταν ανέβηκε στο βήμα στο πλαίσιο της συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός αποκάλεσε «νευρικό» τον κ. Μητσοτάκη και σχολίασε το ύφος και τον τόνο του κατά την προηγούμενη τοποθέτησή του. Στην συνέχεια υπεραμύνθηκε της κυβέρνησής του και σχολίασε τις πολιτικές εξελίξεις. «Ηρθατε να μας κάνετε μαθήματα πολιτικής ηθικής. Οι βουλευτές δεν είναι στρατιωτάκια. Λειτουργούν με βάση τη συνείδησή τους στα κρίσιμα θέματα».

«Με πλήρη επίγνωση της ιστορικότητας των στιγμών, προκάλεσα την ψήφο εμπιστοσύνης. Πήρα το ρίσκο, έχοντας πολιτική τόλμη να ζητήσω καθαρές λύσεις και από τον μέχρι χθες κυβερνητικό μου εταίρο και από το σύνολο της Βουλής» ανέφερε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη Βουλή.

«Η κρισιμότητα των στιγμών επιτάσσει καθαρές λύσεις», συνέχισε. Όλοι σας γνωρίζετε ότι είχα κάθε δυνατότητα, με βάση το Σύνταγμα, να μην ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης. Γνωρίζετε ότι είχα την πολιτική επιλογή να κρυφτώ πίσω από τη διαρκή πρόκληση να απευθύνομαι προς την αντιπολίτευση, που διαθέτει τον αριθμό των εδρών, προκαλώντας την να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας. Θα ήταν μία εύκολη επιλογή για μένα. Πήρα όμως το ρίσκο», είπε.

Παράλληλα συνέχισε: «Αν για κάτι δεν μπορείτε να με κατηγορήσετε τα τελευταία χρόνια που βρίσκομαι στη θέση του Πρωθυπουργού, είναι ότι δεν είχα το θάρρος, σε κρίσιμες στιγμές, να αναλάβω ευθύνη».

Ο πρωθυπουργός υπεραμύνεται της Συμφωνίας των Πρεσπών αλλά και τον πρόθυμων βουλευτών οι οποίοι με τη ψήφο τους αναμένεται να τον κρατήσουν για λίγο καιρό ακόμη στην εξουσία.