Από τους Αλβανούς βουλευτές το "μπλόκο" στον Ζάεφ-Δεν ήθελαν να είναι...Μακεδόνες

Δύο φορές έχει διακοπεί από χθες η προγραμματισμένη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής των Σκοπίων με θέμα την ψήφιση της τροποποίησης του Συντάγματος και της εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ωστόσο, σύμφωνα  με όσα μεταδίδουν ορισμένα ΜΜΕ της πΓΔΜ φαίνεται πως έχει βρεθεί μία συμβιβαστική φόρμουλα για το θέμα της πλειοψηφίας και η κυβέρνηση Ζάεφ εξασφαλίζει την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων ώστε να περάσει η πρόταση της κυβέρνησής του.

Ο στόχος του Σκοπιανού πρωθυπουργού ήταν οι θετικοί ψήφοι των δυο Αλβανών βουλευτών οι οποίοι έχουν εκφράσει σοβαρές αντιρρήσεις και θέλουν στο νέο Σύνταγμα να αναγράφονται  ως πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και όχι ως Μακεδονικής υπηκοότητας.

Για τον λόγο αυτό, είχε χθες εντατικές διαβουλεύσεις με το μικρό αντιπολιτευόμενο αλβανικό κόμμα “BESA” για την εξεύρεση μίας τεχνικής διατύπωσης σε ό,τι αφορά τo άρθρο του εφαρμοστικού Νόμου του Συντάγματος για την υπηκοότητα, η οποία θα επιτρέψει την στήριξη των συνταγματικών τροπολογιών από το “BESA” και την επίτευξη της απαιτούμενης πλειοψηφίας δύο τρίτων.