Τι θα ζητήσει φεύγοντας από τον Τσίπρα ο Καμμένος, την Παρασκευή - Δύο αιτήματα

Να μην κρατήσει στην θέση του κανέναν από τους υπουργούς των ΑΝΕΛ-ακόμα και αν αυτοί το θελήσουν-αναμένεται να ζητήσει ο Πάνος Καμμένος, από τον Αλέξη Τσίπρα, κατά την συνάντησή τους την Παρασκευή, όπου παράλληλα, ο αρχηγός των ΑΝΕΛ θα ανακοινώσει και επισήμως την αποχώρηση του κόμματος από την κυβέρνηση.Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Φίλιππου Πανταζή στο euro2day , ο υπουργός Άμυνας συζητά με τους στενούς του συνεργάτες τις τελευταίες λεπτομέρειες για την στάση που θα κρατήσει στο Μέγαρο Μαξίμου, ζυγίζοντας την εύθραυστη κατάσταση που βρίσκεται το κόμμα, καθώς εντός του διατυπώνονται εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις.

 «Casus belli»

«Είναι casus belli για εμάς», υποστηρίζει στενός συνεργάτης του κ. Καμμένου στο ερώτημα τι θα πράξουν οι ΑΝΕΛ εάν ο πρωθυπουργός δεν αποδεχθεί το συγκεκριμένο αίτημα, προσθέτοντας παράλληλα ότι θα ζητηθεί στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ να μην συμπεριληφθεί κανένα πρώην στέλεχος των ΑΝΕΛ.

Ο επικεφαλής του ελάσσονος κυβερνητικού εταίρου φέρεται να έχει καταλήξει στις βασικές γραμμές τις οποίες θα θέσει τόσο στον πρωθυπουργό, όσο και στα μέλη της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας που θα συνεδριάσει επίσης αύριο:

  • 1. Θα επιβάλλει κομματική πειθαρχία στους βουλευτές του όσον αφορά την καταψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή.
  • 2. Κομματική πειθαρχία θα υπάρξει επίσης προς τους βουλευτές των ΑΝΕΛ προκειμένου να μην στηρίξουν πρόταση μομφής που ενδεχομένως να καταθέσει η ΝΔ κατά της κυβέρνησης.
  • 3. Θα καλέσει τους βουλευτές του να ψηφίσουν κατά συνείδηση εφόσον ο Αλέξης Τσίπρας ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Αναγκαστικός ανασχηματισμός

Ένα από τα σενάρια που επεξεργάζονται στους ΑΝΕΛ, είναι ο κ. Καμμένος να μην ανακοινώσει την άρση ή μη της εμπιστοσύνης του στην κυβέρνηση Τσίπρα, ωστόσο την απόσυρση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση θα ακολουθήσει ο αναγκαστικός ανασχηματισμός για να αντικατασταθούν -μεταξύ άλλων- και οι υπουργοί που θα αποχωρήσουν. Εν συνεχεία να ζητήσει ο πρωθυπουργός ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, υπό τα νέα δεδομένα. Σε αυτό το σενάριο προς της ψήφου εμπιστοσύνης θα είναι ξεκάθαρο αν έχουν αποσυρθεί όλα τα στελέχη των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση.