Novartis: Τον «έδωσαν οι άλλοι δύο» λένε δικαστικοί για Μανιαδάκη

Ο «Μάξιμος» και η «Κατερίνα» είναι οι άλλοι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες στην υπόθεση Novartis, και είναι αυτοί, που υποστήριξαν ότι ο «Γιάννης Αναστασίου» (σ.σ.: η κωδική ονοµασία του Ν. Μανιαδάκη) δωροδοκήθηκε από τη φαρµακοβιοµηχανία, σύμφωνα με τους δικαστικούς.

«Ο κ. Μανιαδάκης είναι κατηγορούμενος πλέον και μπορεί να λέει ό,τι θέλει» λένε µε νόηµα δικαστικές πηγές, µετά τις δηλώσεις τού µέχρι πρότινος προστατευόµενου µάρτυρα στην υπόθεση της Novartis, ο οποίος βαρύνεται πλέον µε την κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας.

Οι ίδιες πηγές δεν αποκλείουν ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας να είχε αντιληφθεί ότι υπάρχει το ενδεχόµενο ανάκλησης της προστασίας του και της µετατροπής του σε κατηγορούµενο, παίρνοντας έτσι την απόφαση να µείνει µόνιµα πλέον στο εξωτερικό, µαζί µε την οικογένειά του.

Διαψεύδουν

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι αντάλλαξε ευχές µε τους εισαγγελείς και τους αστυνοµικούς του Τµήµατος Προστασίας Μαρτύρων, ενηµερώνοντάς τους για το ταξίδι στην Ισπανία. Οι Αρχές, ωστόσο, δεν επιβεβαιώνουν την εν λόγω εκδοχή, γι’ αυτό άλλωστε σήµανε συναγερµός όταν έµαθαν για τη µεταφορά ολόκληρης της οικοσκευής στο εξωτερικό. Σύµφωνα µε ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από πηγές που βρίσκονται πολύ κοντά στην έρευνα, ο «Γιάννης Αναστασίου», λίγο πριν επιχειρήσει να φύγει για την Ισπανία, ζήτησε να γίνει άρση των επιπλέον µέτρων επιτήρησης (ασφάλειας) που είχε λάβει η Αστυνοµία για το πρόσωπό του (λόγω της ιδιότητάς του). Αυτή ήταν ακόµη µία αιτία που οδήγησε την Εισαγγελία στην επίσπευση της δίωξης σε βάρος του και στην ανάκληση πλέον της προστασίας του.

Οι επόμενες μέρες

Την ερχόµενη εβδοµάδα ο κ. Μανιαδάκης αναµένεται να προσβάλει τη διάταξη για την απαγόρευση εξόδου που του επιβλήθηκε και να αµφισβητήσει τη νοµική ορθότητα της ποινικής δίωξης σε βάρος του. ∆ηλώνει απόλυτα σύννοµος έπειτα από δεκάδες ελέγχους του Σ∆ΟΕ, τόσο των δικών του περιουσιακών του στοιχείων όσο και της συζύγου του. Μένει να δούµε πώς θα αντιµετωπίσει η ∆ικαιοσύνη τα στοιχεία που θα εισφέρει, αλλά και τις «παρενέργειες» που θα έχει στην έρευνα αυτή η εξέλιξη. ∆ιότι δεν είναι λίγοι οι νοµικοί που υποστηρίζουν ότι οι πρόσφατες αποκαλύψεις «τορπιλίζουν» τη δικαστική έρευνα για τη Novartis, η οποία χαρακτηρίστηκε από κυβερνητικά χείλη ως το µεγαλύτερο σκάνδαλο. Μένει να δούµε ποια από τις δύο πλευρές θα επιβεβαιωθεί.