Θεσσαλονίκη: «Εγκαινίασε τις...κυλιόμενες σκάλες του μετρό» με φιέστα ο Τσίπρας

Φιέστα στήθηκε σήμερα στην Θεσσαλονίκη, προκειμένου ο πρωθυπουργός να εγκαινιάσει την ολοκλήρωση του πρώτου σταθμού «Σιντριβάνι» του μετρό, έστω και αν απομένει αρκετός χρόνος ακόμα μέχρι να τεθεί σε λειτουργία..

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μάλιστα, κατά τον χαιρετισμό του δεν παρέλειψε να μιλήσει για «κατορθώματα» και να υποσχεθεί παρεμβάσεις στις αστικές συγκοινωνίες της συμπρωτεύουσας και άλλα έργα

Δεν παρέλειψε δε να τονίσει: Παρακολουθώ από κοντά τα προβλήματα της πόλης, δεν ξέρω αν άλλοι πρωθυπουργοί, παρότι μπορεί να αγαπούσαν την πόλη, είχαν την ευκαιρία να καταπιαστούν τόσο πολύ με αυτά όπως εγώ τα τελευταία χρόνια».

Για την Συμφωνία των Πρεσπών

Φυσικά, δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί εμμέσως και στη Συμφωνία των Πρεσπών, λέγοντας πως «έχουμε πραγματική έγνοια για τη Βόρεια Ελλάδα, για τη Μακεδονία, πραγματική έγνοια και όχι ψεύτικη απ’ αυτή που κάποιοι κηρύσσουν, κηρύσσοντας ταυτόχρονα και το μίσος για τον διπλανό».

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης σχολίασαν ειρωνικά τα εγκαίνια Τσίπρα. «Ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαινιάζει το… ΜΕΤΡΟ της Θεσσαλονίκης, ή μάλλον έναν… σταθμό χωρίς ΜΕΤΡΟ, με συναυλία και με την παρουσία του Πρωθυπουργού Α. Τσίπρα. Στην ουσία εγκαινιάζει… κυλιόμενες σκάλες», αναφέρει η ΝΔ Θεσσαλονίκης σε ανακοίνωσή της. Όπως αναφέρει, «είναι τα ίδια εγκαίνια με εκείνα της… γρήγορης σιδηροδρομικής σύνδεσης, τον περασμένο Σεπτέμβριο, που έφεραν ένα τραίνο από την Ιταλία στην Έκθεση της Θεσσαλονίκης για να το δείχνουν για μία εβδομάδα».

«Κακοστημένη κωμωδία» χαρακτήρισε το Ποτάμι το άνοιγμα στο κοινό του σταθμού και πρόσθεσε: «Οι Θεσσαλονικείς ούτε για το “Ασημένιο Βέλος” κόβουν εισιτήριο ούτε για το μετρό. Πολύ περισσότερο δεν κόβουν εισιτήριο για τις κακοστημένες προεκλογικές κωμικές παραστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ με πρωταγωνιστές τους Τσίπρα-Σπίρτζη».

«Τέλος το ανέκδοτο»

«Tο πιο γνωστό ανέκδοτο για την πόλη της Θεσσαλονίκης παύει να είναι πια ανέκδοτο και γίνεται πραγματικότητα», είπε στην ομιλία του κ. Τσίπρας και εξέφρασε την πεποίθηση πως η βασική γραμμή του έργου θα λειτουργήσει νωρίτερα από ό,τι προβλέπει ο προγραμματισμός, δηλαδή τον Φεβρουάριο του 2020 και στο τέλος του ίδιου χρόνου.

Ταυτόχρονα ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε μια σειρά παρεμβάσεων για τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης και άλλα συγκοινωνιακά έργα (σιδηροδρομική σύνδεση με Αθήνα και χώρες στα βόρεια σύνορα) που την καθιστούν πραγματική πρωτεύουσα των Βαλκανίων, όπως υπογράμμισε.

Μάλιστα θυμήθηκε την «τρύπα» του Κούβελα, δηλαδή την απόπειρα του τότε δημάρχου Θεσσαλονίκης, τη δεκαετία του 1980, Σωτήρη Κούβελα, να κατασκευάσει Μετρό, που είχε ανοίξει μόνο μια τρύπα στο σημείο που σήμερα παραδόθηκε ολοκληρωμένος ο πρώτος σταθμός του Μετρό, και σχολίασε: «Δεν μπορώ να αποφύγω τις μνήμες που μου έρχονται στο μυαλό. Γιατί εδώ ξεκινήσαμε με κάποιον να μου μιλάει για τα τέλη της δεκαετίας του 1980, για την περιβόητη “τρύπα”, που ήταν εδώ την “τρύπα” του Κούβελα».

Με τον Γιάννη Μπουτάρη, τον οποίο εκθείασε
Με τον Γιάννη Μπουτάρη, τον οποίο εκθείασε

«Διπλό κατόρθωμα»

«Εδώ συντελείται ένα διπλό κατόρθωμα. Το πρώτο είναι ότι ολοκληρώνουμε το έργο μετά από τόσα χρόνια και το δεύτερο ότι ολοκληρώνεται με το μικρότερο δυνατό κόστος για τον Έλληνα φορολογούμενο», τόνισε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε λέγοντας πως το έργο του Μετρό στη Θεσσαλονίκη ήταν σταματημένο, βαλτωμένο, μαζί με την ανάπτυξη της πόλης, την προοπτική της, την ελπίδα των Θεσσαλονικέων.

Σπάσαμε το ψευτοδίλημμα που έλεγε ή αρχαία ή μετρό και καταλήξαμε σήμερα να έχουμε και αρχαία και Μετρό, είπε επίσης ο Αλ. Τσίπρας.

 

Συνεχώς στο πλευρό του πρωθυπουργού ήταν η Κατερίνα Νοτοπούλου
Συνεχώς στο πλευρό του πρωθυπουργού ήταν η Κατερίνα Νοτοπούλου

«Διεθνές κέντρο και πρωτεύουσα των Βαλκανίων η Θεσσαλονίκη»

«Η Θεσσαλονίκη μετεξελίσσεται από “συμπρωτεύουσα”, από φτωχό συγγενή και ουραγό σε διεθνές κέντρο, σε μια σύγχρονη πόλη ευρωπαϊκή, σε μια πρωτεύουσα των Βαλκανίων», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Ανέφερε ειδικότερα ότι -τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται το έργο της διπλής ηλεκτροδοτούμενης σιδηροδρομικής σύνδεσης Αθήνας- Θεσσαλονίκης. Όταν τεθεί σε λειτουργία το τρένο θα κάνει 3 ώρες και 17 λεπτά.

  •  Ολοκληρώνεται επίσης η ηλεκτροδοτούμενη σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης-Ιδομένης.
  • Προχωρά η υλοποίηση της συμφωνίας για τη διασύνδεση των λιμανιών της Β. Ελλάδας με τα λιμάνια του Εύξεινου Πόντου.
  • Ολοκληρώθηκε το σιδηροδρομικό, οδικό και έργο ανάπλασης στην Μενεμένη, που δίνει σημαντική λύση μέσα στον υποβαθμισμένο αστικό ιστό.
  • Ενώ ολοκληρώνονται οι μελέτες για τον αναβάθμιση του προαστιακού προς Έδεσσα και ολοκληρώθηκαν οι αντίστοιχες προς Γιαννιτσά
Με εργαζομένους στο μετρό
Με εργαζομένους στο μετρό.

Όταν έφτασε στο σταθμό ο πρωθυπουργός τον υποδέχθηκαν ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης και ο πρόεδρος της «ΑΤΤΙΚΌ ΜΕΤΡΟ» Γιάννης Μυλόπουλος οι οποίοι και τον ξενάγησαν.

Κατέβηκε με τις κυλιόμενες σκάλες και έφτασε μέχρι τις αποβάθρες. Εκεί συνομίλησε με εργαζόμενους, ζήτησε να μάθει λεπτομέρειες για τον τρόπο κατασκευής, φωτογραφήθηκε μαζί τους και η συζήτηση έφτασε και στον ΠΑΟΚ, οπότε ένας εργαζόμενος του είπε «το Μετρό θα γίνει, αλλά ο ΠΑΟΚ πότε θα πάρει το πρωτάθλημα;».

Μετά την ομιλία του, ακολούθησε μουσική παράσταση από το γυναικείο μουσικό συγκρότημα  Electric String Quartet Fortissimo