Χάρτης με τον τουρκικό πύραυλο Μπόρα να «στοχεύει» την Αθήνα!

Mε αμόκ υπερπτήσεων πάνω από νησιά του Ανατολικού Αιγαίου αντέδρασε χθες η Τουρκία στην αποφασιστική δήλωση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελου Αποστολάκη, ότι η Ελλάδα θα ισοπεδώσει οποιαδήποτε βραχονησίδα «πατηθεί» από τους Τούρκους.

Την ίδια στιγμή, για «κατάσταση σοκ» και «πανικό» της Ελλάδας λόγω του βαλλιστικού πυραύλου της Τουρκίας Μπόρα (BORA), με βεληνεκές 280 χιλιομέτρων, κάνει λόγο ο τουρκικός Τύπος.

H AKGazete παραθέτει μάλιστα χάρτη με την απόσταση από τη Σμύρνη έως την Αττική, που είναι 230 χιλιόμετρα, στέλνοντας άλλο ένα προκλητικό μήνυμα στην Ελλάδα.

«Η επιτυχής δοκιμή του εθνικού πυραύλου Μπόρα, που κατασκευάζεται σε εγχώριες εγκαταστάσεις, προκάλεσε θόρυβο στα ελληνικά ΜΜΕ. Ο ελληνικός Τύπος την παρουσιάζει σαν «νέα πρόκληση από τους Τούρκους» σχολιάζει AKGazete, αναφέροντας και την παρουσίαση του θέματος από τον ΣΚΑΪ. «Τα ελληνικά MME και τα πολιτικά στελέχη είναι σε κατάσταση σοκ, καθώς ο ελληνικός Tύπος αναλύει τη δοκιμή.

Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Κατάρ αναφέρθηκε στο θέμα της Κύπρου και του Αιγαίου και εξέφρασε τις γνωστές νεο-επεκτατικές θέσεις του.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε»

«Κάνουμε όλες τις προσπάθειες για να προστατεύσουμε τη γαλάζια πατρίδα μας. Δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε από τα δικαιώματα της χώρας και του λαού μας. Είμαστε υπέρ της ειρήνης και των σχέσεων καλής γειτονίας. Ομως στο Αιγαίο, στην Μεσόγειο δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε από τα δικαιώματα του λαού μας, της Τουρκικής Δημοκρατίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου. Εχουμε λάβει όλα τα μέτρα για να υποστηρίξουμε τα δικαιώματα μας. Δεν επιτρέπουμε και δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στον τουρκικό Τύπο δεν υπήρχαν δημοσιεύματα στις μεγάλες εφημερίδες για τις δηλώσεις Αποστολάκη, όμως οι μικρότερης κυκλοφορίας εφημερίδες είχαν σκληρούς τίτλους: «Θρασύτατη δήλωση από τον Ελληνα αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο Αποστολάκης έκανε δηλώσεις-σκάνδαλο πως αν οι Τούρκοι ανέβουν στα νησιά μας θα τους ισοπεδώσουμε». Η ιστοσελίδα Ηaberler.com ανέφερε: «Θρασύτατη απειλή από τον Έλληνα αρχηγό προς την Τουρκία». «Θρασύτατη απειλή πολέμου προς την Τουρκία» έγραψε και η εφημερίδα «Star».

Στο μεταξύ, νέα επίθεση κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας εξαπέλυσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίζ Ντονμέζ, λέγοντας πως αν οι Ελληνοκύπριοι συνεχίσουν να διεξάγουν επιχειρήσεις έρευνας και γεώτρησης σε διαφιλονικούμενες περιοχές, οι τουρκικές αρχές θα απαντήσουν ανάλογα. «Εμείς προειδοποιήσαμε τη Νότια Κύπρο αρκετές φορές και υπογραμμίσαμε ότι η μονομερής και παράνομη κίνηση της ελληνοκυπριακής πλευράς στην περιοχή θα έχει σίγουρα συνέπειες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός στην εφημερίδα «Daily Sabah».

«Δράση από τη νέα χρονιά»

Ο Ντονμέζ εκτίμησε ότι είναι δύσκολο να επιτευχθεί συνολική διευθέτηση σε αυτό το θέμα, εκτός αν υπάρξει ένα δίκαιο μερίδιο μεταξύ Τούρκων και Ελληνοκυπρίων στο νησί.

Ο ίδιος ανέφερε ότι το πρώτο γεωτρύπανο της Τουρκίας «Πορθητής» ξεκίνησε γεωτρήσεις στα ανοιχτά της Αττάλειας, ενώ το δεύτερο γεωτρύπανο που αγόρασε η Τουρκία θα αναλάβει δράση τη νέα χρονιά στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο γενικός γραμματέας Αμυντικής Βιομηχανίας Ισμαΐλ Ασλάν δημοσίευσε εικόνες από τη δοκιμαστική εκτόξευση του τουρκικής κατασκευής πυραύλου Bora, ουσιαστικά μιας τουρκικής έκδοσης των κινεζικών βλημάτων BP-12A. Τα βλήματα εκτοξεύονται κάθετα με βεληνεκές 280 km (η απόσταση από τη Σμύρνη ως την Αθήνα είναι 230 χιλιόμετρα).