Συναγερμός στο Αιγαίο-«Ψευτοτσαμπουκάδες των Τούρκων» λέει ο Καμμένος

Εννέα φορές, σε λιγότερο από τέσσερις ώρες ( από τις 08:43 μέχρι τις 12:00 το μεσημέρι)  πέταξαν τούρκικα μαχητικά πάνω από  ελληνικά νησιά, σε ένα νέο μπαράζ προκλήσεων.

Μετά την διπλή πρωινή υπερπτηση στο Καστελόριζο, δύο άλλα τουρκικά μαχητικά F-16 έκαναν πέντε υπερπτήσεις πάνω από τις Οινούσσες και τη νήσο Παναγιά στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων, την ώρα που ακόμη ένα ζεύγος τουρκικών F-16 πετούσε ξανά πάνω από τη Μεγίστη (Καστελόριζο) και τη νήσο Ρω.

Λίγο μετά την αναχώρηση Καμμένου

Η κρίσιμη λεπτομέρεια που δείχνει την ποιοτική αναβάθμιση της τουρκικής πρόκλησης είναι ότι λίγο πριν τις πτήσεις των δύο τουρκικών μαχητικών πάνω από το Καστελόριζο είχε απογειωθεί από το νησί ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και οι αρχηγοί ΓΕΣ και ΓΕΝ.

Ο Πάνος Καμμένος με τον αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή (αρχηγός ΓΕΣ) και τον αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη (αρχηγός ΓΕΝ) διανυκτέρευσαν στη Μεγίστη. Το πρωί της Πέμπτης ελικόπτερο Σινούκ παρέλαβε τον κ. Καμμένο με τους δύο αρχηγούς για να τους μεταφέρει στη Ρόδο όπου προσγειώθηκαν περίπου στις 10.

«Καρτέρι»

Τα τουρκικά μαχητικά φαίνεται ότι είχαν στήσει «καρτέρι» στο ελικόπτερο του Πάνου Καμμένου. Πληροφορίες από το Πεντάγωνο αναφέρουν ότι στην περιοχή του Καστελορίζου πετούσαν τέσσερα ζεύγη τουρκικών F-16 τα οποία επιχείρησαν να φτάσουν στο νησί. Παρά την κινητοποίηση τριών ζευγαριών ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών επιφυλακής, δύο τουρκικά F-16 κατάφεραν να περάσουν πάνω από τη Μεγίστη.

Μέχρι τις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης τα ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας είχαν καταγράψει 26 τουρκικά μαχητικά να εισβάλουν χωρίς άδεια στο Αιγαίο. Η τουρκική Πολεμική Αεροπορία, σε μια πρωτοφανή έκρηξη επιθετικότητας και χωρίς να υπάρχει κάποια προγραμματισμένη άσκηση, εστειλε στο FIR Αθηνών και εντός του ελληνικού εναέριου χώρου 22 μαχητικά τύπου F-16, δύο αεροσκάφη F-4 κι ακόμη δύο κατασκοπευτικά τύπου CN-235!

Καμμένος: Ψευτοτσαμπουκάδες οι Τούρκοι

Μέσω twitter απάντησε ο Πάνος Καμμένος στις προκλήσεις της Αγκυρας με τις υπερπτήσεις πάνω από το Καστελόριζο λίγα λεπτά μετά την αναχώρηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας.

Ο Πάνος Καμμένος έγραψε πως οι πιλότοι της ΠΑ αναχαιτίζουν αποτελεσματικά τους τούρκους ψευτοτσαμπουκάδες.

Συγκεκριμένα ο ΥΠΕΘΑ έγραψε «Η ΤΠΚ του Πολεμικού μας Ναυτικού ο Κυβερνήτης και το πλήρωμα μαζί με τους άλλους υπερασπιστές του Αιγαίου της ΔΑΝ Μεγίστης δένουν με τους Ακρίτες του μαγευτικού Καστελόριζου. Σήμερα όπως κάθε ημέρα οι πιλότοι της ΠΑ αναχαιτίζουν αποτελεσματικά τους τούρκους ψευτοτσαμπουκάδες».

Την ανάρτηση συνόδευε και ένα βίντεο μέσα από το ελικόπτερο.

Η κόντρα Αποστολάκη-Ακάρ

Με καθυστέρηση ωρών και αφού είχαν προβεί στην προκλητική ενέργεια της υπερπτήσης πάνω από το Καστελόριζο, απάντησαν οι Τούρκοι στον αργηγό ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη.

Ο ναύαρχος Αποστολάκης, είχε δηλώσει: «Εάν ανέβουν σε βραχονησίδα, θα την ισοπεδώσουμε. Κι αυτή είναι μια κόκκινη γραμμή, που την ενστερνίζεται και η κυβέρνηση»

Παράλληλα, o αρχηγός ΓΕΕΘΑ τόνισε ότι «οι ΗΠΑ ψάχνουν τρόπους, ώστε να εξασφαλιστεί η ισορροπία στην περιοχή. Η Ελλάδα λειτουργεί σαν γέφυρα και παίζει θετικό ρόλο. Ο άξονας της Ελλάδας με το Ισραήλ και την Αίγυπτο αντισταθμίζει την πίεση που εξασκείται από την Τουρκία».

Όταν ρωτήθηκε για το αν θα έχουμε συμμάχους σε ενδεχόμενο πόλεμο με την Τουρκία, είπε: «Εάν χρειαστεί να πολεμήσουμε δεν θα συμπολεμήσει κανένας δίπλα μας. Η δική μας προσπάθεια επικεντρώνεται να μην χρειαστεί να φθάσουμε ως εκεί. Με τις ΗΠΑ και την ΕΕ θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι οι Τούρκοι δεν θα φθάσουν έως εκεί».

Η «γαλάζια πατρίδα»

Η απάντηση ήρθε δια στόματος του Τούρκου υπ. Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος μίλησε για «γαλάζια» πατρίδα τονίζοντας ότι η Τουρκία δεν έχει σκοπό να υποχωρήσει από τα «δικαιώματά» της σε Αιγαίο και Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα είπε:

«Κάνουμε όλες τις προσπάθειες για να προστατεύσουμε τη ᾽γαλάζια πατρίδα μας᾽. Δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε από τα δικαιώματα της χώρας και του λαού μας. Είμαστε υπέρ της ειρήνης και των σχέσεων καλής γειτονίας. Όμως στο Αιγαίο, στην Μεσόγειο δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε από τα δικαιώματα του λαού μας, της Τουρκικής Δημοκρατίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου. Έχουμε λάβει όλα τα μέτρα για να υποστηρίξουμε τα δικαιώματα μας. Δεν επιτρέπουμε κανένα τετελεσμένο και δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο».