15.000 προσλήψεις εκπαιδευτικών και στο βάθος...εκλογές

Στην εξαγγελία 15.000 προσλήψεων τοποθετώντας τις εκλογές το Σεπτέμβριο του 2019 προχώρησε ο πρωθυπουργός στην εισήγηση του στο υπουργικό συμβούλιο λέγοντας: «Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας και πρέπει να επιταχύνουμε το κυβερνητικό έργο να εντείνουμε τις προσπάθειες μας με ορίζοντα εννεάμηνου μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2019».

Πιο συγκεκριμένα το το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε 15.000 προσλήψεις στην εκπαίδευση την τριετία 2019-2021 μέσω ΑΣΕΠ και μοριοδότησης σε συνεργασία των υπουργείων Παιδείας και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Να σημειωθεί ότι το σύστημα μοριοδότησης έχει τρεις πυλώνες: την αναγνώριση της προϋπηρεσίας των αναπληρωτών, τα ακαδημαϊκά προσόντα και τα κοινωνικά κριτήρια

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν οι προσλήψεις θα είναι:

– 4.500 το 2019 στην Ειδική Αγωγή
– 5.250 το 2020
– 5.250 το 2021

Επίσης,ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο και για μείωση του αριθμού των μαθητών στις τάξεις: «Προχωράμε από την επόμενη σχολική χρονιά στη μείωση του μέγιστου αριθμού μαθητών ανά τμήμα από τους 25 μαθητές, που είναι σήμερα για το νηπιαγωγείο και το δημοτικό στους 22 και στη θεσμοθέτηση του μέγιστου αριθμού 25 μαθητών σε κάθε τμήμα της Γ΄ Λυκείου».

Μικρή παράταση στο νόμο Κατσέλη

Όσον αφορά το νόμο Κατσέλη – Σταθάκη ο πρωθυπουργός ανέφερε σύμφωνα με πληροφορίες ότι το υπουργικό αποφάσισε πως αν χρειαστεί θα δοθεί μικρή παράταση των πρστατευτικών διατάξεων του νόμου Κατσέλη-Σταθάκη, ενώ ανέφερε ότι προετοιμάζεται ένας νέος νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Παράλληλα επισημάνθηκε ότι υπολείπεται ακόμα να ψηφιστεί το στεγαστικό επίδομα ύψους 410 εκατ. ευρώ και προς τα τέλη Γενάρη θα υλοποιηθούν οι εξαγγελίες για τον κατώτατο μισθό και θα προετοιμαστούν κάποια σχήματα ρυθμίσεων για παλαιές οφειλές.

Τέλος όσον αφορά το διάλογο Κράτους – Εκκλησίας για τη συνταγματική αναθεώρηση, ο πρωθυπουργός είπε ότι συνεχίζεται.

Να σημειωθεί ότι το Υπουργικό Συμβούλιο συνεδρίασε χωρίς τον Πάνο Καμμένο ο οποίος είχε γράψει στο Twitter ότι δεν θα μπορέσει να παρευρεθεί καθώς θα βρίσκεται σε προγραμματισμένη επίσκεψη στα ακριτικά φυλάκια, ενόψει Χριστουγέννων.