Ολομέτωπη επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη: "Eίστε ευρωπαϊστής με αφήγημα Σαλβίνι και Όρμπαν, και με συνθήματα Μιχαλολιάκου"

Ολομέτωπη επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για τον Προϋπολογισμό του 2019.

O πρωθυπουργός, αφού παρουσίασε το success story της οικονομίας επί δικής του διακυβέρνησης, μίλησε ξανά για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια η οποία καθυστερεί μόνο για λόγους συγκυρίας, ενώ υπερασπίστηκε επίσης την εξωτερική του πολιτική και εμφανίστηκε σίγουρος πως θα νικήσει ξανά τις εκλογές.

“Συμπεριφορά ιταμή”

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στη σφοδρή αντιπαράθεση που είχε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με τον Πρόεδρο της Βουλής, χαρακτηρίζοντας ιταμή τη συμπεριφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη, αφού τόλμησε να προχωρήσει σε υπόδειξη σε εκλεγμένο βουλευτή να περάσει έξω από την αίθουσα.

“…σαν κακομαθημένο κολεγιόπαιδο…”

«Η σημερινή μέρα είναι μία μέρα που ενδείκνυται για συγκρίσεις. Να ξεκινήσω με μία παρατήρηση δεν μπορώ να το αφήσω ασχολίαστο. Από το 2019 είμαι σε αυτή την αίθουσα και παρακολουθώ βουλή από μικρό παιδί, μένω άναυδος δεν έχω δει ποτέ τέτοια συμπεριφορά, κάποιον να απευθύνεται με τέτοιο αυταρχικό ύφος σε εκλεγμένους βουλευτές. Κύριε Μητσοτάκη έχετε νεύρα, εγώ είμαι ήρεμος, έχετε πολλά νεύρα το τελευταίο διάστημα. Αν είναι μία συμπεριφορά που οφείλεται στο αν έχετε νεύρα δηλαδή να διατάζετε εκλεγμένο βουλευτή να βγει έξω. Εκτός κι αν είναι θέμα χαρακτήρα. Μπορεί να τα βρήκατε έτοιμα και να μιλάτε σαν κακομαθημένο κολεγιόπαιδο που κληρονομήσατε από τον πατέρα σας, δεν είναι τσιφλίκι σας εδώ είναι η βουλή των Ελλήνων ναός της Δημοκρατίας».

«Ο κ. Μητσοτάκης ακολούθησε στην ομιλία του τον ίδιο ολισθηρό δρόμο κατηγορώντας τον πρωθυπουργό της χώρας ότι έκανε συναλλαγή στο θέμα του μακεδονικού», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

“Eίστε ευρωπαϊστής με αφήγημα Σαλβίνι και Όρμπαν, και με συνθήματα Μιχαλολιάκου”

«Η συναλλαγή θέλει δυο. Γιατί δεν κατονομάζετε; Με ποιον έκανα αυτή τη συναλλαγή. Αυτό το ολίσθημα αποδεικνύει και την ψεύτικη πίστη του κ. Μητσοτάκη στην Ευρώπη και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Αποδεικνύετε ότι είστε ευρωπαϊστής με αφήγημα Σαλβίνι και Όρμπεν και με συνθήματα Μιχαλολιάκου», ανέφερε στη συνέχεια, και πρόσθεσε:

«Σήμερα ήρθε μια νέα τροπολογία στη Βουλή των Σκοπίων που λέει ότι αυτό που καθορίζεται στη συμφωνία των Πρεσπών είναι η υπηκοότητα και όχι η εθνότητα Αν ψηφιστεί θα βγείτε να πείτε ότι όσα λέγατε ήταν λόγια του αέρα;».

“Σεβασμός στα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας”

Για την Αλβανία τόνισε πως αν δεν υπάρξει σεβασμός των δικαιωμάτων της μειονότητας στην Αλβανία, δεν θα υπάρξει και ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

“Είχαμε να ακούσουμε τέτοια από τότε που κάποιοι ακραίοι κατηγορούσαν τον Ανδρέα Παπανδρέου ως αρχηγό της 17Ν”

Αναφερόμενος στην τρομοκρατική επίθεση στον ΣΚΑΪ ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε ξανά στον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και στον Γιάννη Αλαφούζο.

«Καταδικαστέα η επίθεση στον ΣΚΑΙ. Έρχεστε όμως εδώ και κατηγορείτε εμένα και τον ΣΥΡΙΖΑ ως υπεύθυνους της επίθεσης επειδή στοχοποιήσαμε λέτε μέσα και δημοσιογράφους. Έρχεστε εδώ να λέτε πως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ηθικός αυτουργός. Είχαμε να ακούσουμε τέτοια από τότε που κάποιοι ακραίοι από την παράταξή σας κατηγορούσαν τον Ανδρέα Παπανδρέου ως αρχηγό της 17Ν», ανέφερε, με τους βουλευτές της ΝΔ να ξεσπούν σε γέλια, καθώς ο «ακραίος» στον οποίο αναφερόταν χωρίς να τον κατονομάζει ο πρωθυπουργός ήταν ο Πάνος Καμμένος.

«Αν το σκεπτικό είναι ότι όποιος ασκεί πολιτική κριτική τότε οπλίζει το χέρι των τρομοκρατών. Αν αυτό λέτε τότε θα έπρεπε εσείς και η παράταξή σας να ήταν ο ηθικός αυτουργός των επιθέσεων που δέχεται ο Αλέκος Φλαμπουράρης. Εσείς που τον κατηγορήσατε για το πόθεν έσχες. Και εσείς είστε ηθικοί αυτουργοί γιατί κάθε δεύτερη εβδομάδα έχουμε βομβιστικούς μηχανισμούς σε γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ. Είστε και εσείς υπευθυνοι για τον προπηλακισμό του Δημάρχου Θεσσαλονίκης ή και τη βεβήλωση μνημείων στη συμπρωτεύουσα. Απαντώντας στον κ.Μητσοτάκη υποστήριξε ότι για την Αλβανία το υπουργείο Εξωτερικών το έχει κάνει σαφές ότι αν δεν σεβαστεί τη μειονότητα θα ξεχάσει τις ευρωπαϊκές της φιλοδοξίες», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Επίθεση και σε Αντώνη Σαμαρά

Αναφερόμενος στην οικονομία, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε μια χώρα «αμέσως μετά από μια πενταετία καταστροφής. Μετά από έναν οικονομικό όλεθρο. Μετά από έναν κοινωνικό Αρμαγεδώνα. Τι ακριβώς θέλετε να συγκρίνουμε; Η ΝΔ δεν ήταν στην κυβέρνηση όταν το έλλειμμα εκτινάχθηκε στο 15%;».

Συνεχίζοντας να συνυπολογίζει την περίοδο της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου με αυτή του Αντώνη Σαμαρά, σε περίοδο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης,  ο κ. Τσίπρας προχώρησε σε μια σειρά συγκρίσεων με τα κατορθώματα της δικής του κυβέρνησης, η οποία έτυχε να είναι σε χρόνια παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης.

«Εφαρμόσατε μέτρα λιτότητας συνολικού ύψους 65 δισ. ευρώ. Κόψατε τις συντάξεις κατά 40 δισ. ευρώ και εκτοξεύσατε την ανεργία από το 11% στο 28%. Μειώσατε τον εθνικό μας πλούτο κατά το ένα τέταρτο. Τι ακριβώς θέλετε να συγκρίνουμε; Που έχετε πάρει αγκαλιά τον κ. Σαμαρά τον πρωθυπουργό της καταστροφής και επαίρεστε για τα κατορθώματά του», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

“Στις εκλογές δεν ψηφίζουν δημοσκόποι”

«Στις εκλογές δεν ψηφίζουν δημοσκόποι αλλά οι άνθρωποι που τον Σεπτέμβριο του 2019 θα βλέπουν με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Μας λέτε ψηφίσατε το χειρότερο μνημόνιο. Θέλετε να συγκρίνουμε τη δημοσιονομική προσαρμογή; Αν συμπεριλάβουμε και τα θετικά μέτρα του κοινωνικού μερίσματος για τα τρία τελευταία χρόνια, εμείς είχαμε συνολικά μια ήπια προσαρμογή περίπου 6,4 δισ. Εσείς από το 2014 είχατε μέτρα 65 δισ. Η δική σας δημοσιονομική προσαρμογή υπήρξε πιο σκληρή και χωρίς κανένα αποτέλεσμα.»

«Από το 2010 ως και το 2014, η χώρα απώλεσε το 1/4 του εθνικού της πλούτου. Αν το απλώσουμε στην πενταετία, κατά μέσο όρο είχαμε ύφεση 5,5% για κάθε χρόνο. Από το 2015 ως και σήμερα, η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική. Η χώρα στο τέλος του 2018 αναμένεται να συμπληρώσει δύο χρόνια θετικού ρυθμού μεγέθυνσης, με την ανάπτυξη να φτάνει πέρυσι στο 1,5%, φέτος πάνω από 2%, και ακόμα μεγαλύτερη αναμένεται του χρόνου, όπως αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό», συνέχισε.

“Προσπαθείτε διαρκώς να φτιάξετε μια αντεστραμμένη εικόνα της πραγματικότητας”

«Προσπαθείτε διαρκώς να φτιάξετε μια αντεστραμμένη εικόνα της πραγματικότητας για να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα και να κατασκευάσετε επιχειρήματα», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

 

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κατηγόρησε την κυβέρνηση πως ανατίναξε την οικονομία της χώρας το πρώτο εξάμηνο του 2015 ενώ υπογράμμισε ότι μετά από τέσσερα χρόνια στο Μέγαρο Μαξίμου οι πολίτες θα θυμούνται τον πρωθυπουργό με πέντε λέξεις: «ψέματα, φτώχεια, φόροι, φόβος και σκάνδαλα».

Με αφορμή την τρομοκρατική επίθεση στον ΣΚΑΪ, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για την ρητορική μίσους που έχει καλλιεργήσει τα τελευταία χρόνια και για συνειδητή στοχοποίηση ΜΜΕ και δημοσιογράφων.

Παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση και για την Συμφωνία των Πρεσπών προειδοποιώντας την πλειοψηφία πως θα διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία ώστε να ακουστεί πως η κυβέρνηση λέει «ναι» εκεί που όλοι οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί είπαν «όχι».

Η ομιλία του κ. Μητσοτάκη διεκόπη αρκετές φορές από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με αποτέλεσμα να διαμαρτυρηθεί έντονα στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.