Άγριες μέρες στο ΚΙΝΑΛ - Απειλές για αποχωρήση της ΔΗΜΑΡ

Εδώ και καιρό υπάρχει έντονος προβληματισμός στη ΔΗΜΑΡ γιατί το ΚΙΝΑΛ αποκλείει τους υποψηφίους της από τα ψηφοδέλτια.

Το τελευταίο επεισόδιο έγινε στη χθεσινοβραδυνή συνεδρίαση της επιτροπής των ψηφοδελτίων του Κινήματος Αλλαγής, καθώς αποχώρησαν τα στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς προκειμένου να διαβουλευτούν για το «τι μέλλει γενέσθαι».

Έτσι, οι σχέσεις της Φώφης Γεννηματά με τον Θανάση Θεοχαρόπουλο κινούνται σε τεντωμένο σκοινί.

«Αγκάθι» στις σχέσεις των δύο και η στάση του ΠΑΣΟΚ απέναντι στη Συμφωνία των Σκοπίων.

Σήμερα Παρασκευή  είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση της εκτελεστικής γραμματείας του Κινήματος Αλλαγής και σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να υπάρξουν αντιπαραθέσεις για τα δύο αυτά «αγκάθια».

Ο αποκλεισμός από τη λίστα Αρτας

Η κρίση  ξέπασε με αφορμή  τον αποκλεισμό του μέλους της ΔΗΜΑΡ και δημοσιογράφου Χρήστου Μέγα από το ψηφοδέλτιο του νομού Άρτας.

Στις τριεδρικές περιφέρεις όπως είναι αυτή της Άρτας, το τρίτο κόμμα έχει πολλές πιθανότητες να εκλέξει βουλευτή και για τον λόγο αυτό η ΔΗΜΑΡ θα ήθελε να εκλεγεί εκεί ένας «δικός» της. Από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ προτάθηκε ο πρώην βουλευτής Χρήστος Γκόγκας για να καταλάβει τη θέση, ενώ αντιπροτάθηκε στον Χρήστο Μέγα να πολιτευθεί στην Αττική.

Έκρηξη

Αυτό ήταν αρκετό για να γίνει η έκρηξη. Ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ Στέργιος Καλπάκης ανέφερε ότι «υπάρχει πρόταση στο τραπέζι από μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας για απόσυρση των υποψηφίων της ΔΗΜΑΡ από τα ψηφοδέλτια του Κινήματος Αλλαγής» και τα στελέχη του κόμματος αποχώρησαν από τη συνεδρίαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες αργά χθες το βράδυ οι γραμματείς του ΚΙΝΑΛ Μανόλης Χριστοδουλάκης και της ΔΗΜΑΡ Στέργιος Καλπάκης, είχαν και νέες διαβουλεύσεις, χωρίς όμως να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση.

Επιμένουν

Από τη ΔΗΜΑΡ πάντως επιμένουν ότι αν δεν τοποθετηθεί το στέλεχός τους, ο Χρήστος Μέγας, στο ψηφοδέλτιο Αρτας, τότε η Εκτελεστική Γραμματεία της ΔΗΜΑΡ θα εισηγηθεί στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος την απόσυρση των υποψηφιοτήτων και το διαζύγιο ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ.

Εκνευρισμός και για τη στάση της Φώφης στο Σκοπιανό

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΗΜΑΡ βράζει και για την στάση του ΠΑΣΟΚ στο Σκοπιανό. Κι αυτό διότι η Φώφη Γεννηματά, χωρίς καμία διαβούλευση, όπως υποστηρίζουν, σχεδιάζει να επιβάλλει κομματική πειθαρχία στην ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών, και στους βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Οι επιτελείς της Αγ. Κωνσταντίνου ενημερώθηκαν κατόπιν εορτής για την απόφαση Γεννηματά, αφότου δηλαδή οι δημοσιογράφοι, κατά την άτυπη ενημέρωση στα κεντρικά του ΠΑΣΟΚ, είχαν ακούσει τον Γραμματέα Επικοινωνίας του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Στ. Μαλέλη, να γνωστοποιεί την επιβολή κομματικής πειθαρχίας, με το σκεπτικό ότι πρόκειται για ένα σοβαρό εθνικό ζήτημα και σε αυτά τα θέματα δεν μπορεί ο καθένας να έχει άλλη θέση.

Ξεκάθαρος ο Θεοχαρόπουλος

Είναι σαφές ότι αυτή η απόφαση αφορά και έρχεται να προλάβει τη στάση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΔΗ.ΣΥ., Θ. Θεοχαρόπουλου, ο οποίος επανειλημμένα έχει εκδηλώσει θετική εκτίμηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών και την καταλληλότητα της συγκυρίας για την επίλυση ενός προβλήματος περίπου τριών δεκαετιών, θέτοντας παράλληλα προϋποθέσεις για να δώσει θετική ψήφο.

«Δεν είμαστε ενιαίο κόμμα, είναι συνασπισμός κομμάτων: Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ», σχολίαζαν συνεργάτες του Θ. Θεοχαρόπουλου, χωρίς να κρύβουν την ενόχλησή τους γι’ αυτή την εξέλιξη.

Ωστόσο, από το ΠΑΣΟΚ αναφέρουν ότι πρόκειται για προσωπική άποψη του Σταμάτη Μαλέλη (!) και ότι το θέμα δεν έχει απασχολήσει ακόμη την Φώφη Γεννηματά.

Αγκάθι το Επικρατείας

Το τελευταίο μεγάλο αγκάθι στις σχέσεις ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ είναι η θέση που θα δώσει η Φώφη Γεννηματά στον Θανάση Θεοχαρόπουλο στα ψηφοδέλτια. Επιθυμία του επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ είναι να τοποθετηθεί εκ νέου επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας ώστε να εκλεγεί σίγουρα και να είναι σίγουρη η εκπροσώπηση της ΔΗΜΑΡ στη βουλή.

Ο κ. Θεοχαρόπουλος ζητάει να είναι ξανά υποψήφιος βουλευτής στο Επικρατείας και στην πρώτη θέση, όπως δηλαδή έγινε τον Σεπτέμβριο του 2015, αλλά η απάντηση από το ΠΑΣΟΚ είναι πως αυτό αποτελεί «απόφαση της προέδρου» και ότι αυτή θα ληφθεί τελευταία στιγμή.

 

Προτεινόμενα για εσάς