«Περιφερειάρχης» των ΗΠΑ η Ελλάδα

Την προσεχή Πέμπτη (13 Δεκεμβρίου) ορίζεται, σε διαδικαστικό επίπεδο, στην Ουάσιγκτον η νέα στρατηγική συνεργασία Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών που αντανακλά τόσο στις προτεραιότητες των ΗΠΑ στην περιοχή της Μεσογείου και των Βαλκανίων, όσο και στην επιθυμία της Ελλάδας να θωρακίσει των συμφεροντά της στο Αιγαίο και την ενεργειακή σκακιέρα της Μεσογείου.

Είναι το τέλος μιας μακράς διαδικασίας που ξεκίνησε με την κυβέρνηση του Γ.Α.Παπανδρέου και, στα τελευταία χρόνια, επηρεάστηκε από τις πρωτοβουλίες και το ρόλο της Λευκωσίας, στο πλαίσιο των νέων «διευθετήσεων» στην Ανατολική Μεσόγειο.

(Η Κύπρος αναδεικνύεται ως το επόμενο σημείο σύγκρουσης της Ρωσίας και της Αμερικής, μετά τα Βαλκάνια. Η Ουάσιγκτον, πέρα από το ζήτημα της ασφάλειας των ενεργειακών αποθεμάτων στη Ανατολική Μεσόγειο, θεωρεί την Κύπρο και ως ένα καλό στρατηγικό σημείο για στρατιωτικές ενέργειες στη Μέση Ανατολή, γεγονός που δημιουργεί ιδιαίτερη νευρικότητα στη Μόσχα).

Κλείδωσε

Οι διευθετήσεις αυτές, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, «κλείδωσαν» σε κορυφαίο επίπεδο, το τελευταίο διάστημα, με την απόφαση της κυβέρνησης Τσίπρα να εντάξει τη χώρα στη διάταξη των «μακρινών ευάλωτων συνόρων» των ΗΠΑ στη Μεσόγειο (κατά τον όρο του του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών Γουές Μίτσελ).

Η εστίαση της Ανατολικής Μεσογείου σε σημείο δράσης για την αμερικανική εξωτερική πολιτική και η επένδυση στην περιοχή λόγω των ενεργειακών πόρων της λεκάνης, αλλά και της κομβικής θέσης της στη νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας που τα τελευταία χρόνια διαμορφώνεται στην Ουάσιγκτον, έχουν φέρει την Ελλάδα εκ των πραγμάτων στο επίκεντρο.

Η στρατηγική συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας θεωρείται ότι αναβαθμίζει το ρόλο της χώρας στους σχεδιασμούς της Ουάσιγκτον, στη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, προσφέροντας παράλληλα εν δυνάμει «ομπρέλα ασφαλείας» στις εθνικές αμυντικές και οικονομικές (ενεργειακές) προτεραιότητες. Ήδη σφυριλατείται η συνεργασία Ελλάδας- Κύπρου – Ισραήλ υπό την αιγίδα των ΗΠΑ. Η Ουάσιγκτον, αναφέρουν διπλωματικοί κύκλοι, θα στηρίξει πολιτικά αλλά και ουσιαστικά (στους τομείς ενέργειας, άμυνας και τεχνολογίας) την τριμερή Ελλάδας, Κυπριακής Δημοκρατίας και Ισραήλ, με ημερομηνία εκκίνησης τη συνάντηση σε επίπεδο κορυφής στην Ιερουσαλήμ στις 20 Δεκεμβρίου, στην οποία θα συμμετέχει ως … «παρατηρητής».

Οι συζητήσεις στην Ουάσιγκτον

Στις συναντήσεις της Ουάσιγκτον επικεφαλής των δύο αντιπροσωπειών θα είναι, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος κι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Ουσιαστικές συζητήσεις θα γίνουν και μεταξύ του Ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη, Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και του ομόλογου του, Στρατηγού Τζόζεφ Ντάνφοντ.

Ο ελληνοαμερικανικός στρατηγικός διάλογος, στην τελευταία ολοκληρωμένη «αρχιτεκτονική» του, είχε μπει «στις ράγες» τον περασμένο Μάιο, με τη συνάντηση του τέως υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και του Μάικ Πομπέο. Αμέσως μετά, η ελληνική κυβέρνηση «έκλεισε» εσπευσμένα και το χρονίζων θέμα του Σκοπιανού, «υπακούοντας» στις επείγουσες Ατλαντικές ανάγκες «ασφαλείας» στα Βαλκάνια.

Στο πλαίσιο των συναντήσεων στην Ουάσιγκτον, οι δύο αντιπροσωπείες, πέρα από τα θέματα «στρατηγικής για την ασφάλεια της περιοχής», θα εξετάσουν επίσης και τις σχέσεις συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας πάνω στα εξής ζητήματα:

Περιφερειακή πολιτική και οικονομία, Κράτος Δικαίου και καταπολέμηση της τρομοκρατίας, Εμπόριο-Επενδύσεις και Καινοτομία, Ενεργειακή συνεργασία και Επαφές των πολιτών.

Ο κ. Κατρούγκαλος, πριν την Ουάσιγκτον, θα βρίσκεται αύριο (12 Δεκεμβρίου) στη Νέα Υόρκη, για να συναντηθεί με την προσωπική απεσταλμένη του Γ.Γ. του ΟΗΕ για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ. Η Αμερικανίδα διπλωμάτης θα επισκεφθεί τη Λευκωσία την επόμενη εβδομάδα για διαβουλεύσεις με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και την Τουρκοκυπριακή ηγεσία, με στόχο την επανάληψη της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

πηγή: economico.gr