Με τα... κιάλια ψάχνει αμφιβολίες και εμπόδια ο Ζάεφ: "H Συμφωνία των Πρεσπών θα εφαρμοστεί"

Καμιά αμφιβολία δεν έχει ο Ζόραν Ζάεφ, ότι η πλειοψηφία του κοινοβουλίου θα στηρίξει τις συνταγματικές τροποποιήσεις που προβλέπονται στη Συμφωνία των Πρεσπών, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ εκφράζει τη βεβαιότητα ότι θα αποσπάσει τελικά τη στήριξη τμήματος βουλευτών της αντιπολίτευσης, έτσι ώστε να επιτευχθεί πλειοψηφία 2/3 για τις απαραίτητες τροποποιήσεις του Συντάγματος που προβλέπει η Συμφωνία, ενώ διαβεβαιώνει ότι “δεν βλέπει εμπόδια προς το ΝΑΤΟ».

Ειδικότερα, αναφέρει ότι θα πρέπει να ολοκληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας και να επιταχύνουμε τις διαδικασίες στον τομέα άμυνας, που αποτελεί αντικείμενο διαδικασίας ελέγχου (screening). Λαμβάνουμε μεγάλη υποστήριξη επ΄αυτού και δεν βλέπω λόγο για πανικό», λέει στη DW.

“Είμαστε τμήμα του διαλόγου στα Βαλκάνια”

Για τις επαφές του με τον Αλέξη Τσίπρα, σημειώνει ότι «Τμήμα των συζητήσεών μας πηγαίνουν και προς την κατεύθυνση, πώς η χώρα μας θα μπορέσει να συμπεριληφθεί στην πρωτοβουλία (της τετραμερούς), στην οποία ανήκουν εκτός από την Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Σερβία και η Ρουμανία, δεδομένου ότι είμαστε τμήμα αυτού του διαλόγου».

Ανταλλαγή απόψεων… περί επιτευγμάτων

«Ανταλλάσουμε συχνά απόψεις για το πώς μπορούμε να δείξουμε στους πολίτες μας τα επιτεύγματα της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Ο Ζάεφ αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία απευθείας σιδηροδρομικής σύνδεσης των λιμανιών της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά, και μέσω της ΠΓΔΜ και της Σερβίας προς τη Δυτική Ευρώπη. «Αυτά είναι σημαντικά θέματα, γιατί θα πρέπει να γνωρίζουμε πως κινείται ο λεγόμενος “δρόμος του μεταξιού”, ποια είναι τα οικονομικά συμφέροντα της Κίνας και ποιες οι ανάγκες για εξαγωγές της εγχώριας αγοράς» τόνισε.

«Ο (διευρωπαϊκός) διάδρομος 10 βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση και θα πρέπει τώρα να επεκτείνουμε και τον διάδρομο 8 και να εργαστούμε γι’ αυτό πολύ εντατικά. Αυτό σημαίνει ότι μιλάμε για δραστηριότητες και ιδέες που πρέπει να στείλουν μηνύματα για τα πλεονεκτήματα της Συμφωνίας των Πρεσπών σε όλους μας».