Για μακεδονική γλώσσα που ανήκει στις νότιες σλαβικές γλώσσες, κάνουν λόγο τα Σκόπια

«Με τη συμμετοχή της χώρας μας στην Ε.Ε., η μακεδονική γλώσσα, η οποία έχει κατακυρωθεί στη συμφωνία ότι ανήκει στις νότιες σλαβικές γλώσσες, θα γίνει επίσημη γλώσσα της Ε.Ε., μέσο επικοινωνίας και αμοιβαίας κατανόησης. Δεν υπάρχουν άρθρα στη συμφωνία των Πρεσπών που προσδιορίζουν το δικαίωμα της χρήσης των γλωσσών και στις δύο χώρες».

Αυτή ήταν η απάντηση του Σκοπιανού κυβερνητικού εκπροσώπου εκ Μίλε Μποσνιακόφσκι,σε ερώτηση της Καθημερινής μετά το θέμα που προέκυψε από τις δηλώσεις Ζάεφ για «Μακεδόνες του Αιγαίου».

«Εσωτερικές υποθέσεις»

Ο κ. Μποσνιακόφσκι υπογράμμισε ότι «την ίδια στιγμή, η συμφωνία των Πρεσπών επιβεβαιώνει τη βασική αρχή ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις των δύο χωρών, και αυτό επικυρώνεται από τις συνταγματικές τροποποιήσεις

Η έμμεση πλην σαφής αναφορά του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ σε «Μακεδόνες» στην Ελλάδα οι οποίοι θα έχουν το δικαίωμα να διδάσκονται και τη «μακεδονική» γλώσσα στη χώρα μας, εφόσον το επιθυμούν στο μέλλον, προκαλεί δυσαρέσκεια στην Αθήνα.

Ο κ. Ζάεφ απαντώντας το Σάββατο σε ερώτηση βουλευτή του VMRO για τα δικαιώματα και τη μόρφωση των «Μακεδόνων του Αιγαίου» (έτσι τους περιέγραψε ο βουλευτής του VMRO), είπε ότι οι άνθρωποι αυτοί θα έχουν τη δυνατότητα μόρφωσης στη δική τους γλώσσα. Η συγκεκριμένη είδηση αποτυπώθηκε σε δύο ιστοσελίδες της γειτονικής χώρας (mkd.mk και vecer.mk).

Δηλώσεις Κατρούγκαλου

Εντωμεταξύ,ο υπουργός αναπληρωτής Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος σημείωσε ότι η Αθήνα αναμένει από τα Σκόπια «τον πλήρη σεβασμό του πνεύματος και του γράμματος της συμφωνίας των Πρεσπών». Αναφερόμενος στη δήλωση του κ. Ζάεφ ο κ. Κατρούγκαλος είπε: «Οταν θα έχουμε πλήρη την καταγραφή της σχετικής δήλωσης, αν αποκλίνει από οποιοδήποτε πλαίσιο, θα τοποθετηθούμε αναλόγως. Σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να υπάρχει αμφιβολία ως προς το πραγματικό περιεχόμενο που θα έχει η ανταπόκριση της συνταγματικής αναθεώρησης στις υποχρεώσεις που έχει η άλλη πλευρά».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Την ανησυχία του για τις δηλώσεις Ζάεφ εξέφρασε, μιλώντας στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. άφησε να εννοηθεί ότι η απαίτηση διδασκαλίας μακεδονικής γλώσσας στην Ελλάδα θέτει τα θεμέλια για τη διεκδίκηση μακεδονικής μειονότητας στο μέλλον και επανέλαβε ότι η Ν.Δ. δεν θα κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών ούτε σε αυτή ούτε στην επόμενη Βουλή. Αιχμηρή ήταν επίσης η δήλωση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά: «Κατά τον κ. Ζάεφ, σε λίγο θα διδάσκουμε τη δήθεν μακεδονική γλώσσα στα ελληνικά σχολεία. Μεγάλη επιτυχία, κ. Τσίπρα. “Ιστορική” η συμφωνία σας».