Πώς το θέμα Σημίτη προκαλεί ρήγμα στο εσωτερικό της ΝΔ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι το θύμα της επικοινωνιακής αντεπίθεσης του ΚΙΝΑΛ, την ώρα που οξύνονται οι εσωκομματικές τριβές στην Πειραιώς. Πού βασίζεται η δυσαρέσκεια των Καραμανλικών και πως αναμένεται να διαμορφωθεί η επικοινωνιακή στρατηγική του Μαξίμου.

Με αφορμή την απόφαση για το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών του Κώστα Σημίτη και μελών της οικογένειάς του από τη Δικαιοσύνη, η Φώφη Γεννηματά έσπευσε να συναντήσει τον πρώην πρωθυπουργό και να δηλώσει επίσημα πως όλες οι κατηγορίες εναντίον του είναι αποτέλεσμα πολιτικών παρεμβάσεων, ενώ με τη σειρά τους, τον υπερασπίστηκαν και όλα τα στελέχη του Κινήματος που έχουν δημόσιο λόγο. Μέχρι και ο Γιώργος Παπανδρέου λέγεται πως του τηλεφώνησε για να δηλώσει τη στήριξη του.

Από το ΚΙΝΑΛ διαμηνύουν πως έχει στηθεί μια επιχείρηση στοχοποίησης του Κώστα Σημίτη, απόρροια της συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τους Καραμανλικούς της ΝΔ. Χαρακτηριστική ήταν άλλωστε και η δήλωση του διευθυντή του γραφείου της Φώφης Γεννηματά, Μανώλη Οθωνα: «Σε όλη αυτή την επιχείρηση ηλεκτροπληξίας της Δημοκρατίας ο Τσίπρας είναι το “φις”, αλλά η πρίζα είναι ο Καραμανλής και τα καλώδια από πίσω είναι όλο τα δίκτυο του σκληρού πυρήνα του καραμανλισμού στο βαθύ κράτος».

Και αν όλα τα παραπάνω φαντάζουν αναμενόμενα και φυσιολογικά, είναι γεγονός πως η ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής κάλεσε ανεπίσημα τον Κυριάκο Μητσοτάκη να υπερασπιστεί ανοιχτά τον Κώστα Σημίτη. Φυσικά, ο πρόεδρος της ΝΔ δεν θα μπορούσε ποτέ να ισχυριστεί δημόσια πως άδικα ελέγχεται ο πρώην πρωθυπουργός, ούτε να παραδεχθεί το παραπάνω σενάριο, διότι θα ερχόταν σε απευθείας σύγκρουση με την καραμανλική πτέρυγα του κόμματος του.

Η στρατηγική του ΚΙΝΑΛ είναι ξεκάθαρη. Τονίζοντας τις δήθεν σχέσεις του Καραμανλή με τον ΣΥΡΙΖΑ, επιτίθεται “από τα αριστερά” στην Κουμουνδούρου, ενώ παράλληλα διεκδικεί να ξανακερδίσει τους υποστηρικτές του λεγόμενου “εκσυγχρονιστικού μπλογκ”, οι οποίοι θεωρούνται πιθανοί ψηφοφόροι της ΝΔ.

Από την άλλη, ακόμα και αν ο Κυριάκος δεν πήρε σαφή θέση υποστήριξης του Κώστα Σημίτη, όλη αυτή η ιστορία φαίνεται πως έχει εμβαθύνει το ρήγμα ανάμεσα στο περιβάλλον του προέδρου με τους Καραμανλικούς. Στις αρχές της εβδομάδας υπήρξαν δημοσιεύματα τα οποία αποκάλυψαν τη συνάντηση Μητσοτάκη – Σημίτη στο σπίτι του πρώην υπουργού, Βασίλη Κοντογιαννόπουλου, την ημέρα μάλιστα, που διατάχθηκε το άνοιγμα των λογαριασμών του πρώην πρωθυπουργού! Είναι αρκετοί στη ΝΔ που υποστηρίζουν πως ανέκαθεν οι σχέσεις των δύο πολιτικών ήταν πολύ καλές, γεγονός που δεν περνάει απαρατήρητο από την καραμανλική πτέρυγα…

Το αποκορύφωμα της γαλάζιας εσωστρέφειας, ήταν η μη επίσημη στήριξη της ΝΔ στον Προκόπη Παυλόπουλο για την υπόθεση του C4I. Η ΝΔ αρκέστηκε σε χλιαρές διαρροές στήριξης του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, εξοργίζοντας ακόμα περισσότερο τους Καραμανλικούς.

Ό,τι δεν έκανε ο Κυριάκος, ανέλαβε να κάνει ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο οποίος επισκέφθηκε την Πέμπτη το βράδυ το Προεδρικό Μέγαρο, όπου και έγινε δεκτός από τον κ. Παυλόπουλο. Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις επιθέσεις που δέχεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα και τόνισε πως “ο Προκόπης Παυλόπουλος είναι η μόνη σταθερά στο πολιτικό σύστημα και έχει αποδείξει ότι είναι ο εκφραστής της εθνικής ομοψυχίας. Κάποιοι που του επιτίθενται είτε ηθελημένα είτε αθέλητα συμβάλλουν στη δημιουργία πολιτικής ανωμαλίας”, φανερώνοντας πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν δυο αντιμαχόμενα στρατόπεδα στην Πειραιώς, που μόνο καλό δεν κάνουν στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Χαμένος από αυτή την ιστορία φαίνεται να είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος δείχνει για ακόμα μια φορά την αδυναμία του να διαχειριστεί την πολυφωνία στο κόμμα του. Βέβαια, οι ιθύνοντες της γαλάζιας επικοινωνιακής στρατηγικής προσπάθησαν να αλλάξουν την ατζέντα με τη βόλτα στην Κυψέλη και προβάλλοντας το θέμα “της ανομίας στα Πανεπιστήμια”, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία τελικά…