Τα γκάλοπ... ζάλισαν το Μαξίμου - Αιφνιδιασμό με εκλογές τον Μάρτιο σκέφτεται ο Τσίπρας

Σε φουλ εκλογικούς ρυθμούς, με εμφανή την αγωνία από τη μεγάλη δημοσκοπική υστέρηση έναντι της Ν.Δ., έχει εισέλθει τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση, με σενάρια περί «έκτακτου» ανασχηματισμού να πέφτουν στο τραπέζι των συζητήσεων, ως το έσχατο όπλο μήπως υπάρξει αναχαίτιση της «γαλάζιας» κυριαρχίας στα γκάλοπ.

Η αιφνιδιαστική εναλλακτική του Μαϊου

Οι σχετικοί σχεδιασμοί περιλαμβάνουν και το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες ακόμα και τον Μάρτιο, ως αιφνιδιαστικής εναλλακτικής του Μαΐου. Το Μέγαρο Μαξίμου μοιάζει ζαλισμένο από τις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα και βιάζεται να επιβάλει στη δημόσια συζήτηση την ατζέντα των κοινωνικών μέτρων τα οποία προωθεί προς ψήφιση στη Βουλή – η αρχή έγινε με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και έπονται τα άλλα θετικά αντίμετρα, για τα οποία η κυβέρνηση επαίρεται ότι εξασφάλισε τον δημοσιονομικό χώρο.

Ανάγκη για θεαματικές κινήσεις

Το πρόβλημα ωστόσο για το κυβερνητικό επιτελείο είναι ότι προς το παρόν δεν διαφαίνεται αυτή η ατζέντα να επηρεάζει σημαντικά τη μεταβολή των συσχετισμών. Η διαφορά από τη Ν.Δ. φλερτάρει με διψήφιο ποσοστό, αν δεν το πιάνει κιόλας, με σειρά από ποιοτικά χαρακτηριστικά να ενισχύει τη δυναμική υπέρ της αντιπολίτευσης (παράσταση νίκης, σύγκριση Κυριάκου Μητσοτάκη – Αλέξη Τσίπρα κ.λπ.). Ο φόβος που εκφράζεται είναι ότι εφόσον δεν υπάρξουν πολύ θεαματικές κινήσεις θα εμπεδωθεί η αίσθηση ότι το προβάδισμα της Ν.Δ. δεν ανατρέπεται, με ό,τι (διαλυτικό) μπορεί να σημαίνει αυτό για την εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ.

Το κάζο της περίφημης συμφωνίας Τσίπρα – Ιερώνυμου

Στην ανησυχητική εικόνα για την κυβέρνηση συμβάλλουν τελευταία και διάφορες εξελίξεις, με κορυφαία την παταγώδη αποτυχία του Μεγάρου Μαξίμου να εκμεταλλευτεί πολιτικά και κομματικά την περίφημη «συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου» για την εκκλησιαστική περιουσία και το τρικ με την έξοδο των ιερέων από το Δημόσιο και την ταυτόχρονη εξαγγελία περί 10.000 προσλήψεων. Η συμφωνία έμεινε στα χαρτιά, με σύσσωμο τον κλήρο να εξεγείρεται εναντίον της κυβέρνησης (και του Αρχιεπισκόπου) και να οδηγεί σε ναυάγιο τις πρωθυπουργικές προσδοκίες. Οι απέλπιδες προσπάθειες να μείνει ζωντανή η συμφωνία απλώς διασώζουν κάποια προσχήματα, χωρίς ουσιαστικό όμως αντίκρισμα.

διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στο economico.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς