Δήμος Θεσσαλονίκης: Έδωσε το χρίσμα η ΝΔ-«Πονοκέφαλος διαρκείας» για ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ

Ενώ η Νέα Δημοκρατία έδωσε το χρίσμα στον άνθρωπο που θα διεκδικήσεις για λογαριασμό της τον Δήμο Θεσσαλονίκης, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑλ εξακολουθούν ακόμη να αναζητούν τον καταλληλότερο-η.

Πρώτη κατέληξε σε όνομα υποψηφίου δημάρχου η ΝΔ, η οποία ανακοίνωσε σήμερα ότι ο Νίκος Ταχιάος είναι ο εκλεκτός. Ο Νίκος Ταχιάος θεωρείται από τους «μητσοτακικούς» της πόλης και αποτελεί προσωπική επιλογή του προέδρου του κόμματος Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς οι δύο άνδρες έχουν άριστες σχέσεις. Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, ο κ. Ταχιάος διαθέτει πολύ μεγάλη πείρα στην τοπική αυτοδιοίκηση και θεωρείται ένας από τους πιο επιτυχημένους αντιδημάρχους και από τους πιο καταρτισμένους δημοτικούς συμβούλους που θήτευσαν στη Θεσσαλονίκη.

Είναι αδελφός της πρώην βουλευτού του Ποταμιού και δημοσιογράφου Χριστίνας Ταχιάου.

Ο Νίκος Ταχιάος είναι επίσης από τους πρωτεργάτες πρωτοποριακών σχεδίων στον δήμο Θεσσαλονίκης όπως ο πολεοδομικός και αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την Νοτιοανατολική Πύλη, για τον οποίο ο δήμος βραβεύθηκε από τον Σύνδεσμο Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών, καθώς και το πιλοτικό πρόγραμμα της επέκτασης της περιοχής των Λαχανοκήπων.

Ο Νίκος Ταχιάος έχει θητεύσει και στο υπουργείο Εξωτερικών ως αναπληρωτής γενικός γραμματέας αρμόδιος για την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων, γεγονός που -σύμφωνα με τη ΝΔ- εγγυάται την καταλληλότητά του για να αναδειχθεί η Θεσσαλονίκη σε έναν από τους βασικότερους εμπορικούς και επιχειρηματικούς πόλους των Βαλκανίων. Τέλος, σημειώνεται πως έχει διατελέσει πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, ενώ σήμερα είναι αναπληρωτής γραμματέας στρατηγικού σχεδιασμού του κόμματος.

Η απροθυμία της Κατερίνας Νοτοπούλου

Τα πράγματα περιπλέκονται για τον ΣΥΡΙΖΑ μετά την αποχώρηση Μπουτάρη. Στο τραπέζι της Κουμουνδούρου και του Μαξίμου έχουν πέσει πολλά ονόματα και  έχουν απορριφθεί πολλά περισσότερα. Στις μυστικές δημοσκοπήσεις που έγιναν μετρήθηκαν ονόματα όπως αυτά του υπουργού Στέργιου Πιτσιόρλα και του προέδρου της Αττικό Μετρό Γιάννη Μυλόπουλου, αλλά κρίθηκε ότι δεν «τραβάνε» για τη συμπρωτεύουσα. Ακούστηκε και το όνομα του Τάσου Τζήκα, αλλά ο συγκεκριμένος έχει κώλυμα εκλογιμότητας, ως πρόεδρος της Ηelexpo-ΔΕΘ που έχει μοναδικό μέτοχο το Δημόσιο και εδρεύει στη Θεσσαλονίκη. Απαγορεύεται ρητά να είναι υποψήφιος στις αυτοδιοικητικές εκλογές στη Θεσσαλονίκη.

Ως λύση εξακολουθεί να θεωρείται η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου, η οποία δεν είχε καλές επιδόσεις στις κρυφές δημοσκοπήσεις που έγιναν, το όνομά της ωστόσο αποκτά όλο και μεγαλύτερη απήχηση μετά την ανάληψη υπουργικού θώκου.

Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι η νεαρή υφυπουργός διαμήνυσε πως θα προτιμούσε να κρατήσει το υπουργείο της παρά να δώσει μια μάχη που πιθανόν να χάσει. Καλά ενημερωμένες πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν, πάντως, ότι το όνομά της μάλλον έχει «κλειδώσει» γιατί δεν υπάρχει άλλη επιλογή.

Οι αντιρρήσεις της Εύας Καϊλή

Το ίδιο σενάριο φαίνεται ότι ισχύει και για την Εύα Καϊλή, η οποία θα μπορούσε να προταθεί από το ΚΙΝΑΛ ως υποψήφια δήμαρχος. Η ευρωβουλευτής είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, απέκτησε εμπειρία στην Ευρωβουλή, τοποθετήθηκε δημόσια κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και διαθέτει ισχυρά ερείσματα στην πόλη.
Η ίδια, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προτιμούσε να δοκιμάσει ξανά τις δυνάμεις της στην Ευρωβουλή και όχι στον δήμο Θεσσαλονίκης. Η τελική απόφαση ανήκει στη Φώφη Γεννηματά, η οποία θα ανακοινώσει τις προθέσεις της λίγο πριν από τις γιορτές.

Απροθυμία και από Μπόλαρη 

Απροθυμία να διεκδικήσει την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δήλωσε σήμερα και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Μπόλαρης.

Δεν θα είμαι υποψήφιος για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονία, δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο υφυπουργός Εξωτερικών. Διευκρίνισε ωστόσο πως, δεδομένου ότι ήταν υποψήφιος τις δύο προηγούμενες φορές (και απέτυχε), διαθέτει τη γνώση δύο προηγούμενων εκλογικών διαδικασιών και γνωρίζει και πρόσωπα και πράγματα, ανέλαβε πρωτοβουλία, σε συνεργασία με μια ολόκληρη ομάδα ανθρώπων, όπως είπε, προκειμένου να υπάρξει ένας διάλογος και μια διαδικασία όσμωσης, από την οποία θα προκύψει η καταλληλότερη υποψηφιότητα.

Ο κ. Μπόλαρης σημείωσε ότι δεν προκρίνεται η εκδοχή να υποδειχτεί κάποιο πρόσωπο κεντρικά από την Αθήνα, αλλά υιοθετείται η άποψη της ανάδειξης της καταλληλότερης υποψηφιότητας μέσα από επαφές που διενεργούνται σε πνεύμα αλληλοσεβασμού, εντιμότητας και ειλικρίνειας.