«Παίρνει πάνω του» την δημοσκοπική κατάρρευση ο Τσίπρας

Εικόνα κατάρρευσης της κυβέρνησης, παρά την παροχολογία και τις προεκλογικές εξαγγελίες, αποτυπώνουν οι τελευταίες  δύο δημοσκοπήσεις, η μια της Public Issue και η άλλη της εταιρείας Pulse για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Σκάι. Και οι δυο μετρήσεις εμφανίζουν τη ΝΔ να προηγείται σταθερά και μάλιστα με διαφορά που τείνει να προσεγγίζει ή να κινείται κοντά σε διψήφιο ποσοστό, ενώ αναδεικνύουν και τη μεγάλη απογοήτευση της κοινωνίας για την κυβερνητική πολιτική.

Τα νούμερα

Στην εκτίμηση ψήφου που δίνει η Public Issue (χωρίς αναφορά σε αδιευκρίνιστη ψήφο) δίνει στη ΝΔ καθαρή πρωτιά στο 38,5%, στον ΣΥΡΙΖΑ 22%, στο ΚΙΝΑΛ 9,5%, στο ΚΚΕ 7,5% στη Χρυσή Αυγή 7%, ενώ η εκτίμηση είναι ότι εκτός Βουλής θα βρεθούν Ποτάμι, ΑΝΕΛ και Ενωση Κεντρώων.

Η Pulse καταγράφει διαφορά 9 μονάδων στην πρόθεση ψήφου και 9,5 μονάδων στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή. Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής: ΝΔ 30%, ΣΥΡΙΖΑ 21,5%, ΚΙΝΑΛ 7,5%, Χρυσή Αυγή 7%, ΚΚΕ 6%. Κάτω από το όριο του 3% βρίσκονται η Ενωση Κεντρώων με 2%, Το Ποτάμι με 1,5%, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1,5%, η Ελληνική Λύση με 1,5% και οι ΑΝΕΛ με 1%.Το αρνητικό κλίμα που διαμορφώνεται από τις μετρήσεις πιέζει πολιτικά τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αποφάσισε χθες να εμφανιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής για να υπερασπιστεί τον πρώτο, όπως είπε, μεταμνημονιακό προϋπολογισμό και μια σειρά εξαγγελιών που ευελπιστεί να αλλάξουν την πολιτική ατμόσφαιρα προς το καλύτερο.

Συνεχείς εμφανίσεις

Η κεντρική επιδίωξη είναι να ενισχυθεί το κομματικό ηθικό των μελών και των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και πλέον, με βάση και τις συσκέψεις που έγιναν στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός θα βγει στην πρώτη γραμμή, ως η τελευταία ελπίδα του κυβερνώντος κόμματος να ανακάμψει και να αλλάξει τους πολιτικούς συσχετισμούς στον δρόμο για τις εκλογές.

Μέχρι την ψήφιση του προϋπολογισμού, σε πρώτη φάση, δηλ. έως τις 18 Δεκεμβρίου, αναμένονται συνεχείς εμφανίσεις του Πρωθυπουργού, ενώ θα προγραμματιστούν και στοχευμένες περιοδείες του ανά την επικράτεια, σε μια προσπάθεια να περάσουν και τα μηνύματα της κυβέρνησης ότι η χώρα εισήλθε σε άλλη φάση και επανήλθε σταδιακά η κανονικότητα.
Επίσης, θα πυκνώσει τις εμφανίσεις του στη Βουλή και θα επιχειρήσει να έχει αρκετές αναμετρήσεις στην Ολομέλεια με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως σήμερα κατά τη διάρκεια της συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του προέδρου της ΝΔ στην «Ωρα του Πρωθυπουργού» για την εγκληματικότητα στα πανεπιστήμια.