Κλίμα πόλωσης: Δύο πρώην υπουργοί της ΝΔ, καλούνται στο δικαστήριο για το C4I-«Εκτός» ο Προκόπης Παυλόπουλος

Νέες εξελίξεις πυροδοτεί η  απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, όπου εκδικάζεται η υπόθεση της παραλαβής του C4I να καλέσει για κατάθεση τους πρώην υπουργούς Βύρωνα Πολύδωρα και Χρήστο Μαρκογιαννάκη, τον πρώην γενικό γραμματέα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης (Κώστα Αιλιανό) και τον τότε νομικό σύμβουλο του υπουργείου

Αντίθετα το δικαστήριο αποφάσισε να μην καλέσει προς κατάθεση τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, λόγω του ανώτατου αξιώματος που κατέχει σήμερα.

Το δικαστήριο προχώρησε στην κίνηση αυτή, αφού έκανε δεκτό σχετικό αίτημα της αμερικανικής εταιρίας Saic, η οποία ανέλαβε το έργο, της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, με υπεργολάβο τη Siemens.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση οι τότε υπουργοί πείστηκαν από τους εκπροσώπους της εταιρίας να τροποποιήσουν δυο φορές την επίμαχη σύμβαση, με αποτέλεσμα να ζημιώσουν το ελληνικό δημόσιο με 147.000.000 ευρώ.

Οι βουλευτες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

Για το θέμα αυτό, δηλαδή της αναφοράς των συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων στη δικογραφία, βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έχουν θέσει το ερώτημα γιατί η υπόθεση δεν διαβιβάστηκε στη Βουλή από τη στιγμή που στο φάκελο της αναφέρονται τα ονόματα των κ.κ. Πολύδωρα, Μαρκογιαννάκη και Παυλόπουλου, όπως ορίζει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.

Μάλιστα, οι βουλευτές κατέθεσαν και αναφορά στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου με θέμα «ποινικές ευθύνες πρώην υπουργών για ζητήματα διαφθοράς που ζημίωσαν το Δημόσιο».

Η δίκη

Στη δίκη για το C4I κατηγορούμενοι είναι 19 πρόσωπα – ανάμεσά τους και ο πρώην επικεφαλής της Siemens στην Ελλάδα Μιχάλης Χριστοφοράκος, καθώς και άλλα στελέχη της μητρικής αλλά και της θυγατρικής εταιρείας.

Οι «19» παραπέμφθηκαν σε δίκη με βούλευμα του συμβούλιο Εφετών της Αθήνας (1732/2017) με την κατηγορία ότι «δωροδοκούσαν από το 2003 έως το 2009 άγνωστους έως τώρα δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι εμπλέκονταν στην ανάθεση και παραλαβή του συστήματος C4I».

Η Χαριλάου Τρικούπη

Την έλευση στη Βουλή του βουλεύματος με το οποίο καταλογίζονται ευθύνες στους 3 υπουργούς της ΝΔ για την υπόθεση του C4Ι ζητά η Χαριλάου Τρικούπη.

«Θα περιμένουμε ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να κινηθούν οι διαδικασίες όπως είπε χθες η κυρία Ξενου. Αμέσως μετά θα επανέλθουμε» τόνισαν κατά τη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων οι Παύλος Χρηστιδης και Σταματης Μαλελης.

«Υπάρχει θέμα με το ότι μια δικογραφία στην οποία εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα δεν ήλθε αμέσως στη Βουλή όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα» τονίζουν τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, η οποία παράλληλα, επετέθη με σφοδρότητα στην κυβέρνηση λέγοντας ότι η χθεσινή ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου αποτελεί θεσμικό ατόπημα, αφού επιχειρεί να εμπλέξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στα μικροκομματικά του παιχνίδια.

«Δεν στρεφόμαστε κατά Παυλόπουλου»

Οι επιτελείς του Κινήματος Αλλαγής αν και τονίζουν ότι κανένα πρόσωπο δεν είναι στο απυρόβλητο και υπεράνω νόμων ξεκαθαρίζουν ότι δεν στρέφονται κατά του κ. Παυλόπουλου.

«Εμάς μας ενδιαφέρει να τηρούνται το Σύνταγμα και οι νόμοι» τονίζουν, υπογραμμίζοντας ότι θα συνεχίσουν τις πρωτοβουλίες τους για να υπάρξει πλήρης διαλεύκανση όλων των υποθέσεων που απασχολούν τη Δικαιοσύνη.

Παράλληλα, από τη Χαρ. Τρικούπη ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα ανεχθούν να υπάρχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά, δηλαδή «να εκδηλώνεται μια σχεδιασμένη επίθεση κατά του Κινήματος Αλλαγής και παράλληλα να μένουν στο απυρόβλητο τα έργα και οι ημέρες της περιόδου Καραμανλή αλλά και της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

Δύο ερωτήματα

Τέλος το Κίνημα Αλλαγής θέτει δύο κρίσιμα ερωτήματα για την εξέλιξη της διερεύνησης της υπόθεσης του C4I:

– Γιατί δεν γνωστοποιήθηκε στη Βουλή η υπόθεση, την ώρα που υπάρχει ευθεία και ρητή αναφορά σε πολιτικά πρόσωπα, όχι σε μαρτυρίες «κουκουλοφόρων» μαρτύρων, αλλά σε επίσημο δικαστικό βούλευμα;

– Γιατί από τη μία η Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες αρκείται να χρησιμοποιεί ως αφετηρία δημοσιεύματα εφημερίδων ή φληναφήματα ενός κατάδικου και από την άλλη αγνοεί προκλητικά ένα επίσημο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών;

ΝΔ: Δεν μετέχουμε στον πόλεμο λάσπης

«Η ΝΔ δεν πρόκειται να λάβει μέρος στην κυβερνητική επιχείρηση «επιστροφή στο παρελθόν» και στη λάσπη που συστηματικά πετά για να αποπροσανατολίσει από τα τεράστια προβλήματα που η πολιτική της δημιουργεί» τονίζουν οι κύκλοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προσθέτουν: «Αν κάποιοι άλλοι το κάνουν, αυτό δεν αφορά ούτε τη ΝΔ, ούτε την κοινωνία που θέλει να προχωρήσει μπροστά». Τέλος, οι κύκλοι της Πειραιώς ξεκαθαρίζουν: «Σε ό,τι αφορά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν υφίσταται το παραμικρό ζήτημα».