Οι ΗΠΑ περιμένουν κάτι να συμβεί;

Αμερικανική αρμάδα, με το αεροπλανοφόρο Harry Truman, καταδρομικά, αντιτορπιλικά, αλλά και υποβρύχια του στόλου των ΗΠΑ έφτασε ανοιχτά της Κύπρου.

Διπλωματικές πηγές θεωρούν ότι η έλευση ισχυρού στόλου των ΗΠΑ «στα νερά μας» ενισχύει την αμερικανική παρουσία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου «στα όρια της μόνιμης εγκατάστασης» και αναρωτιούνται αν η Ουάσιγκτον «περιμένει κάτι να συμβεί».

Η μετακίνηση του Harry Truman και των συνοδευτικών πολεμικών σκαφών των ΗΠΑ από τον Βόρειο Ατλαντικό στην Ανατολική Μεσόγειο συμπίπτει με την έναρξη των γεωτρήσεων στο «οικόπεδο 10» της Κυπριακής ΑΟΖ από την Exxon- Mobil, καθώς και με την επιθετική ρητορική του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος πρόσφατα δήλωσε ότι «ζορίζεται με το στρίμωγμα της Τουρκίας» στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Υποστήριξη στην Κύπρο

Ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών Φράνσις Φάνον δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στη Λευκωσία ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σταθερά την Κυπριακή Δημοκρατία στην εκμετάλλευση  του υποθαλάσσιου πλούτου της.

Η αναζήτηση και ανάπτυξη των ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θεωρείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ (που διαθέτει επίσης ιδιαίτερα ισχυρό οπλοστάσιο), κρίσιμη. Και η δημιουργία «τόξου ασφαλείας» στις σχετικές έρευνες ως η απόλυτη ευκαιρία να ελεγχθεί πλήρως στρατιωτικά η περιοχή.

Στο πλαίσιο αυτό, πέραν της ισχυρής αμερικανικής ναυτικής παρουσίας,  αναμένεται να ενισχυθεί και η ναυτική και αεροπορική συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο των χωρών της νέας ενεργειακής συμμαχίας, Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου.