Χειροκροτήματα και αποδοκιμασίες. Πρόταση της Μέρκελ για την δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού

Ανάμεικτα συναισθήματα, με ορισμένους να χειροκροτούν και άλλους να αποδοκιμάζουν προκάλεσε η πρόταση Μέρκελ για την δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού. Η Γερμανίδα καγκελάριος ,κατέθεσε σύνολο προτάσεων για το μέλλον της Ευρώπηςστην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

«Εχουμε κάνει πρόοδο στο θέμα της άμυνας, αλλά πρέπει να εργαστούμε με όραμα για τη δημιουργία ενός αληθινού ευρωπαϊκού στρατού και να συνεργαστούμε με το ΝΑΤΟ», είπε χαρακτηριστικά η κ. Μέρκελ.

Παράλληλα, η καγκελάριος της Γερμανίας πρότεινε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο  «τη συγκρότηση ενός συμβουλίου ευρωπαϊκής ασφαλείας» με στόχο την ενίσχυση της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Προτείνω τη συγκρότηση ενός ευρωπαϊκού συμβουλίου ασφαλείας με εκ περιτροπής προεδρία, στους κόλπους του οποίου θα μπορούν να λαμβάνονται ταχύτερα σημαντικές αποφάσεις» είπε.

«Να ανταποκριθούν όλοι»

Η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε επίσης την άποψη ότι «η ευρωζώνη μπορεί να λειτουργήσει μόνο εάν όλοι ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από τις συνθήκες».

«Το κοινό μας νόμισμα μπορεί να είναι λειτουργικό μόνο εάν κάθε κράτος-μέλος τηρήσει τις δεσμεύσεις του για βιώσιμη οικονομία», είπε προσθέτοντας ότι στην αντίθετη περίπτωση η ισχύς και η σταθερότητα της ευρωζώνης τίθενται σε κίνδυνο.

Η Άγκελα Μέρκελ είναι η δωδέκατη αρχηγός κράτους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μιλάει στην ολομέλεια του ΕΚ και συζητάει με τους ευρωβουλευτές για το μέλλον της Ευρώπης.

Δεν άρεσε στον Τραμπ

Υπενθυμίζεται πως η δήλωση του Μακρόν πως η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει δικό της στρατό δεν άρεσε στον Ντόναλντ Τραμπ, καθώς εκείνος θέλει η ΕΕ να αυξήσει την οικονομική προσφορά της στο ΝΑΤΟ. Με ένα αιχμηρό tweet ο αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του, ωστόσο μετά το τετ α τετ στο Ελιζέ οι δύο πρόεδροι φαίνεται να έβαλαν το θέμα στην άκρη.

Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Γαλλίας συμφώνησαν στην ανάγκη να αυξηθούν οι δαπάνες της Ευρώπης για την άμυνα, προσπερνώντας έτσι το tweet Τραμπ όπου ο αμερικανός πρόεδρος της είχε χαρακτηρίσει «πολύ προσβλητική» την έκκληση του Μακρόν για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού στρατού.