Ερντογάν προς...φίλους: «Μην μας ζορίζετε»

Νέες απειλές εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου με αφορμή τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο εκτόξευσε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Λέμε στους φίλους μας (Έλληνες,Κύπριους,Αμερικανούς) τα απαραίτητα λόγια, μην μας ζορίζετε, μην μας στριμώχνετε. Η αμοιβαία εμπιστοσύνη μόνο έτσι μπορεί να επιτευχθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στα συμφέροντα της χώρας του σε σχέση με τα ενεργειακά ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ.

«Στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου τα συμφέροντα συγκρούονται. Υπάρχει η κοινή συνεργασία των Ελληνοκυπρίων με την Exxon Mobil των ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί έχουν μια στάση “μην μπείτε μόνο εκεί, και από ‘κει και πέρα να κάνετε οτιδήποτε”. Όπως ξέρετε εμείς πρώτα ξεκινήσαμε από τα βόρεια» είπε στους δημοσιογράφους στο ταξίδι επιστροφής του από το Παρίσι σημειώνοντας πως για τη δουλειά αυτή η Τουρκία θα έχει δυο πλοία γεωτρύπανα και δύο πλοία ερευνών.

«Έρευνες σε Ανατολική Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα»

Εξήγησε πως από τα γεωτρύπανα της Τουρκίας το ένα θα κάνει έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο και το άλλο στη Μαύρη Θάλασσα.

Νωρίτερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της DW , οι γεωτρήσεις σε αναζήτηση φυσικού αερίου στα ανοιχτά της Κύπρου δεν είναι λιγότερο «εκρηκτικές» από τα κοιτάσματα που βρίσκονται ενδεχομένως στο βυθό της ανατολικής Μεσογείου. Η διαδικτυακή έκδοση της Neue Zürcher Zeitung αναφέρεται στο θέμα με τίτλο «Οι γεωτρήσεις αναζωπυρώνουν το Κυπριακό».

 Η ελβετική εφημερίδα παρατηρεί μάλιστα ότι «ήταν πάντα σχεδόν απίθανο η Άγκυρα να παρεμπόδιζε με στρατιωτικά μέσα ένα πλοίο αμερικανικών συμφερόντων, όπως το Stena IceMax της Exxon Mobil. Tο αμερικανικό πολεμικό ναυτικό είναι παρόν στην περιοχή και ο Ταγίπ Ερντογάν καταβάλλει αυτή τη περίοδο προσπάθειες αποκλιμάκωσης των τεταμένων αμερικανοτουρκικών σχέσεων. Επιπλέον το οικόπεδο 10 βρίσκεται σε περιοχή την οποία ακόμα και η Άγκυρα δεν αμφισβητεί. Οι πρόσφατες απειλές Ερντογάν όμως δείχνουν ότι τα πιθανά κοιτάσματα στην ανατολική Μεσόγειο ενδέχεται να προκαλέσουν εντάσεις. Διότι η Τουρκία θέλει να έχει λόγο στη μοιρασιά και να διασφαλίσει κομμάτι τις πίτας».