Έκτακτες εξηγήσεις στο Φανάρι από την κυβέρνηση, με μία "από καιρό προγραμματισμένη" συνάντηση Γαβρόγλου-Βαρθολομαίου

Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο θα συναντηθεί αύριο στο Φανάρι, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου.

Η σχετική ανακοίνωση αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου το βράδυ της Παρασκευής, με την συνάντηση να εμφανίζεται ως «προγραμματισμένη από καιρό».

Ωστόσο πραγματοποιείται λίγο αφότου ο Πατριάρχης κάλεσε στο Πατριαρχείο την γενική πρόξενο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη για εξηγήσεις επί της συμφωνίας. Πρόκειται για την έμπρακτη έκφραση της δυσφορίας από το Φανάρι για την μη ενημέρωσή του για τη συμφωνία Τσίπρα-Ιερωνύμου. Ειδικότερα, δεν είχε προηγηθεί καμία ενημέρωση από την πλευρά της Εκκλησίας της Ελλάδος ή από εκείνη της Πολιτείας προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Η γενική πρόξενος, Γεωργία Σουλτανόπουλου, έγινε σύμφωνα με πληροφορίες, δέκτης διαμαρτυριών σε έντονο ύφος,  για το γεγονός και με δεδομένο ότι η «πρόθεση συμφωνίας» (κατά την ορολογία που χρησιμοποίησε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μια μέρα μετά τις κοινές ανακοινώσεις) αφορά μητροπόλεις και κληρικούς που υπάγονται στη δικαιοδοσία του: Πρόκειται για την Εκκλησία της Κρήτης (αυτοκέφαλη) τις μητροπόλεις των Δωδεκαννήσων και τις 36 μητροπόλεις των Νέων Χωρών.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να κατευνάσει την διαφαινόμενη οργή του Οικουμενικού Πατριαρχείου είναι εμφανής μέσω της αυριανής συνάντησης.

 

Δείτε την ανακοίνωση από το Υπουργείο:

09-11-18 Αύριο στην Κωνσταντινούπολη η προγραμματισμένη συνάντηση του Κ. Γαβρόγλου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο

Ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου αναχώρησε σήμερα για την Κωνσταντινούπολη για την προγραμματισμένη- εδώ και καιρό-συνάντησή του με την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

Η συνάντηση θα γίνει αύριο το πρωί στην αίθουσα του Οικουμενικού Θρόνου στο Φανάρι.