Τα σημερινά βρέφη στην Ελλάδα «αναλαμβάνουν την ευθύνη για τους προ-παππούδες τους», σχολιάζει ο Γερμανικός Τύπος, υπογραμμίζοντας το βάρος του χρέους που καλούνται να επωμιστούν οι επόμενες γενιές στην Ελλάδα.
«Η Ελλάδα καλείται να αποπληρώσει τα χρέη της έως το 2060 και αυτό δεν πρόκειται να συμβεί», επισημαίνει σε άρθρο της η Ουλρίκε Χέρμαν, οικονομική συντάκτρια της εφημερίδας του Βερολίνου Tageszeitung (ΤΑΖ).
Η αναλύτρια εστιάζει στο πρόβλημα του ελληνικού χρέους, στηρίζοντας τη θέση της σε συμπεράσματα του κορυφαίου βρετανού οικονομολόγου Τζον Μέιναρντ Κέινς. Έτσι υπονοεί με σαφήνεια ότι η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να βρει τα ποσά που απαιτούνται για να αποπληρώσει το χρέος της.
Στο άρθρο επισημαίνεται ότι «η Γερμανία παραμένει σκληρή αφού περιμένει ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει τα χρέη της μέχρι το μακρινό 2060». «Παιδιά που δεν έχουν γεννηθεί ακόμη θα κληθούν λοιπόν να αναλάβουν την ευθύνη για τα λάθη των προ-παππούδων τους, οι οποίοι θα έχουν τότε πια προ πολλού πεθάνει», τονίζεται χαρακτηριστικά και γίνεται αναφορά στο ΔΝΤ που απαιτεί να διαγραφεί ένα μέρος των δισεκατομμυρίων ευρώ των δανείων.
Η σύγκριση με τις επανορθώσεις της Γερμανίας
Η TAZ και αναφέρει ένα παράδειγμα από τη γερμανική Ιστορία για να υποδείξει στους Γερμανούς υπευθύνους τη λάθος τακτική τους απέναντι στην Ελλάδα:
«Ειδικά οι Γερμανοί θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι δεν έχει νόημα από οικονομικής άποψης να ζητεί κανείς αποπληρωμές δανείων που δεν είναι δυνατόν να καταβληθούν. Πριν από 100 χρόνια, το 1918, τελείωσε ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος και μετά οι Γερμανοί κατακεραυνώθηκαν με την υποχρέωση να καταβάλουν πολεμικές επανορθώσεις, οι οποίες οδήγησαν σε καταστροφή».
Η Γερμανίδα οικονομική συντάκτρια αναφέρει τη Συνθήκη Ειρήνης των Βερσαλλιών, με την οποία η Γερμανία ως ηττημένη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου υποχρεώθηκε να καταβάλει υπέρογκα ποσά στους Συμμάχους, μια απόφαση που είχε εξοργίσει…
διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο economico.gr