Η κρυφή λίστα των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές – H νέα γενιά και οι μπαρουτοκαπνισμένοι

Μεγάλο βάρος των δύσκολων εκλογικών αναμετρήσεων, που έρχονται για τον ΣΥΡΙΖΑ, θα σηκώσει μια νέα γενιά στελεχών, που αποτελείται από ανθρώπους, οι οποίοι είτε κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην κεντρική πολιτική σκηνή, είτε έχουν αναλάβει ήδη σημαντικές θέσεις στην κυβέρνηση. Η απόφαση για ανανέωση είναι ειλημμένη και πλέον αναμένεται να αποτυπωθεί στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων. Ποιοι αποτελούν όμως τη γενιά των 35άρηδων, που παίρνει τη σκυτάλη από τους παλιότερους;

Κατ’ αρχάς, ο Χρήστος Φωτιάδης, μέλος του Συντονιστικού της Νομαρχιακής Επιτροπής Πειραιά, της Κεντρικής Επιτροπής και του Αντιφασιστικού Συντονισμού Αθήνας-Πειραιά, φαίνεται πως θα αναζητήσει τον σταυρό στις εθνικές εκλογές. Αποτελεί ένα από τα στελέχη, τα οποία έχουν δεχθεί μεγάλο πόλεμο από τα αντιπολιτευτικά ΜΜΕ, ενώ παλιότερα ήταν υποψήφιος στις αυτοδιοικητικές εκλογές μαζί με τον Θοδωρή Δρίτσα. Ακόμη, ένα πρόσωπο που συζητείται έντονα είναι ο Δημήτρης Σακελλάρης. Προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, έχει διατελέσει γραμματέας της ΠΑΣΠ και μέλος του “πράσινου” Πολιτικού Συμβουλίου, αρμόδιος για θέματα Παιδείας. Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και του Ρεύματος Νέων Σοσιαλιστών.

Ισχυρή υποψηφιότητα για μια θέση στο ψηφοδελτίου του Ηρακλείου, αποτελεί ο Γιάννης Βουλγαράκης, πολιτικός επιστήμονας, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Οργανωτικού στην Κουμουνδούρου. Αποτέλεσε ενεργό μέλος της ομάδας που διοργάνωσε τα αναπτυξιακά συνέδρια σε όλη την Ελλάδα, ενώ έχει συμμετάσχει σε συνέδρια για τον διαθρησκειακό διάλογο και τη σχέση εκκλησίας – κράτους. Ακόμη, εκτός απροόπτου, η διευθύντρια του πολιτικού Γραφείου του κυβερνητικού εκπροσώπου, Ελευθερία Χατζηγεωργίου θα είναι υποψήφια στη Θεσσαλονίκη. Ο πρώην Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, δικηγόρος, Διονύσιος – Χαράλαμπος Καλαματιανός αναμένεται να είναι υποψήφιος στην Ηλεία. Τη θέση του στο υπουργείο, έχει αναλάβει ο Διονύσης Τεμπονέρας, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και γιος του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα, που δολοφονήθηκε το 1991 στην Πάτρα.

Δύο νέα στελέχη από τη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να εισέλθουν άμεσα στην κεντρική πολιτική κονίστρα. Πρόκειται για τους Σωτήρη Αλεξίου και Ιάσονα Σχινά – Παπαδόπουλο. Ο πρώτος είναι γραμματέας της Νεολαίας, τελειόφοιτος της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με εξειδίκευση στον τομέα της βιοπληροφορικής. Ο δεύτερος, ο οποίος  παραιτήθηκε πέρυσι από το τιμόνι της Νεολαίας για να εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, είναι πτυχιούχος του τμήματος Επικοινωνίας & Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, με μεταπτυχιακό στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Ιστορίας στο Πάντειο. Και οι δύο έχουν ενεργή παρουσία σε φοιτητικά και αντιφασιστικά κινήματα.

Ακόμα ένας εκπρόσωπος της νέας γενιάς, είναι ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Βαγγέλης Καλπαδάκης, ο οποίος πρόσφατα απέκτησε αυξημένες αρμοδιότητες λόγω της ανάληψης του υπουργείου Εξωτερικών από τον Αλέξη Τσίπρα. Επίσης, ο 30αρης δημοσιογράφος Σπύρος Ραπανάκης αναμένεται να ξαναδοκιμαστεί στον Πειραιά. Πολλές ελπίδες για το μέλλον συγκεντρώνουν ο πρόεδρος του Οργανισμού Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης και μέλος του Κεντρικής Επιτροπής, Κώστας Αμπατζάς και η Αναστασία Σαπουνά από τις Κυκλάδες, η οποία εξελέγη για πρώτη φορά στην Κεντρική Επιτροπή στο τελευταίο συνέδριο και αποτελεί σημαντικό στέλεχος στο τμήμα Οικονομικής Πολιτικής της Κουμουνδούρου. Στη γενιά των τριαντάρηδων συμπεριλαμβάνεται και ο Πέτρος Καλκανδής, ο οποίος είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ είχε συμμετάσχει και στο Εκτελεστικό Συμβούλιο.

Οι …μπαρουτοκαπνισμένοι

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είναι σίγουρα ένα πρόσωπο, το οποίο θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο νυν κυβερνητικός εκπρόσωπος έχει διατελέσει γραμματέας της Νεολαίας, νομικός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα, διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού και γενικός γραμματέας του πρωθυπουργικού γραφείου. Η ενδεχόμενη θέση του στο Επικρατείας δεν επιβεβαιώνεται, όμως θεωρείται δεδομένο πως θα βρίσκεται στα κόκκινα ψηφοδέλτια. Κρίσιμες υπουργικές θέσεις κατέχουν οι Αλέξης Χαρίτσης, Έφη Αχτσιόγλου, Κατερίνα Νοτοπούλου, Νάσος Ηλιόπουλος, Γιώργος Βασιλειάδης, Λευτέρης Κρέτσος, Δημήτρης Λιάκος και Μιχάλης Καλογήρου οι οποίοι φαίνεται πως θα διεκδικήσουν με πολλές αξιώσεις, για πρώτη φορά μια βουλευτική έδρα. Στην κατηγορία των νεοφώτιστων υπουργών ανήκει και ο Στάθης Γιαννακίδης, ο οποίος όμως είναι ήδη εκλεγμένος βουλευτής.

Δύο αρκετά προβεβλημένα στελέχη της Κουμουνδούρου, η υπεύθυνη του Γραφείου Τύπου, Ράνια Σβίγκου και το μέλος του στρατηγικού σχεδιασμού του Πρωθυπουργού, Γιάννης Μπουρνούς θα ριχθούν στη μάχη του σταυρού. Και οι δύο, το 2014 ήταν υποψήφιοι ευρωβουλευτές. Είναι επίσης δεδομένο πως και ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Κώστας Ζαχαριάδης θα βρίσκεται στα ψηφοδέλτια των εθνικών εκλογών.

Είναι φανερό πως, στον ΣΥΡΙΖΑ ποντάρουν πολλά στους εκπροσώπους της νέας γενιάς, με τη συγκεκριμένη λίστα συνεχώς να μεγαλώνει και να διευρύνεται. Ο καιρός θα δείξει αν αυτή η “νέα φουρνιά” στελεχών θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στις υψηλές προσδοκίες της Αριστεράς. Ίδωμεν…