Συμφώνησαν χωρισμό Εκκλησίας-Κράτους οι Τσίπρας-Ιερώνυμος; Συνάντηση το απόγευμα

Σεισμό, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του i-efimerida.gr,  ναμένεται να προκαλέσει η απόφαση που έλαβαν από κοινού ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος να προχωρήσουν με διμερές Σύμφωνο στον χωρισμό Εκκλησίας-Κράτους.

Λεπτομέρειες της διμερούς συμφωνίας θα συζητηθούν σήμερα στις 6 το απόγευμα, στην έκτακτη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο, στο Μέγαρο Μαξίμου. Η συνάντηση αναμένεται να είναι μαραθώνια, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αφού υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να συζητηθούν μεταξύ των δύο πλευρών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μακαριώτατος συνοδευόμενος από Συνοδικούς Αρχιερείς, θα παραδώσει στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα επιστολή με τις θέσεις της Εκκλησίας για το θέμα.

Ανεξάρτητη από την αναθεώρηση

Ας σημειωθεί ότι το Σύμφωνο που θα υπογραφεί είναι μια διαδικασία ανεξάρτητη από την Συνταγματική Αναθεώρηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα πρόκειται για συμφωνία που θα ορίζει τα περιουσιακά της Εκκλησίας και το μισθολογικό.

Το Σύμφωνο θα ορίζει ότι στο εξής οι περίπου 10 000 ιερείς δεν θα είναι πλέον δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά θα πληρώνονται από τα ταμεία της Εκκλησίας.

Θα συσταθεί ειδική εταιρεία η οποία θα διαχειρίζεται την εκκλησιαστική περιουσία, στην οποία θα είναι μέτοχος και το δημόσιο, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες.

Ειδικές ομάδες εμπειρογνωμόνων, από την πλευρά της Εκκλησίας και του Δημοσίου, εργάστηκαν σε συνθήκες απόλυτης μυστικότητας το τελευταίο δίμηνο ώστε να καταλήξουν στους όρους του Συμφώνου, το οποίο θα είναι «win win» και για τις δύο πλευρές, αναφέρουν αποκλειστικά στο iefimerida.gr εγκυρότατες πηγές.