Πήραν κεφάλια στην ΕΡΤ - Τις παραιτήσεις Κωστόπουλου και Θαλασσινού ζήτησε ο Κρέτσος

Τέλος στη δυσλειτουργία και την παραδιοίκηση της ΕΡΤ επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση, ζητώντας δια του αρμοδίου υφυπουργού Λευτέρη Κρέτσου τις παραιτήσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΤ Βασίλη Κωστόπουλου και του Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου Γιώργου Θαλασσινού.

Τις τελευταίες μέρες η ΕΡΤ βρέθηκε στο “μάτι του κυκλώνα”, με την αντιπολίτευση να στηλιτεύει τον αναχρονιστικό και προβληματικό τρόπο λειτουργίας της και την κυβέρνηση να δέχεται σκληρή κριτική αλλά και “φίλια” εσωκομματικά πυρά για “παραδιοίκηση” “συντεχνιακό καθεστώς” και “καθεστώς ιδιοτελών συμφερόντων”.

Ο κύβος ερρίφθη στην Πολιτική Γραμματεία

Η κατάσταση που επικρατεί στην δημόσια τηλεόραση ήταν το θέμα της συζήτησης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής αλλά και στην ξαφνική χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ήταν καθοριστική για την απόφαση που ελήφθη.

Το νοσηρό περιβάλλον που τόσο η αντιπολίτευση όσο και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλαν επανειλημμένα δημοσίως οφείλονταν και στην κακή σχέση μεταξύ του Διευθύνοντος Συμβούλου και του αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου.

Από την πλευρά του ο Βασίλης Κωστόπουλος κατά την τοποθέτησή του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής απέδωσε τα προβλήματα και τη δυσλειτουργία στη δημόσια τηλεόραση στην κακή επιλογή των ανθρώπων που τοποθέτησε η κυβέρνηση σε κρίσιμα διοικητικά πόστα. Περιέγραψε κλίμα εμπόλεμης ζώνης όπου διοικητικά στελέχη, διευθυντές και συνδικαλιστές έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα – παραδιοίκησης και αλληλοκαταγγέλλονται.

Και Φίλια πυρά

Ο πρώην υπουργός Παιδείας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, λίγες μέρες πριν, είχε αναφερθεί ανοιχτά στον προβληματικό και αναχρονιστικό τρόπο λειτουργίας της ΕΡΤ που έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορεί ο δημόσιος φορέας ενημέρωσης να ανταποκριθεί στους σκοπούς του.

Ο Νίκος Φίλης έκανε λόγο για “παραδιοίκηση”, φαύλες πρακτικές”, “συντεχνιακό καθεστώς” και “καθεστώς ιδιοτελών συμφερόντων” που δεν επέτρεψαν την παραγωγή ποιοτικού προϊόντος στην ενημέρωση, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στην κυβέρνηση.

«Ορισμένες κυβερνητικές επιλογές, κατά τη γνώμη μου, δημιουργούν ζητήματα. Όταν ένας υπουργός λειτουργεί για χρόνια στον τομέα ευθύνης του, δημιουργώντας λανθασμένη εντύπωση για το τι είναι αριστερό και τι είναι δημοκρατικό, δεν είναι προσωπική επιλογή, είναι κυβερνητική επιλογή. Δεν θέλω να μασάω τα λόγια μου. Η εικόνα της ΕΡΤ θυμίζει όλο και πιο πολύ την ΕΡΤ πριν το ‘μαύρο’. Η ΕΡΤ δεν λειτουργεί όπως είναι αναγκαίο για μια δημόσια τηλεόραση. Η ΕΡΤ είναι ένα κανάλι που έχει παραδιοίκηση. Κυβερνάται από το παλιό συντεχνιακό καθεστώς, ένα καθεστώς ιδιοτελών συμφερόντων. Πολιτικά αυτό που παράγεται, δεν είναι ποιοτικό προϊόν. Ούτε προσφέρει απροκατάληπτη και σε βάθος ενημέρωση. Το ότι τα ιδιωτικά κανάλια είναι χειρότερα κατά κανόνα, δεν δίνει άλλοθι στην ΕΡΤ για να τα συναγωνίζεται στην έλλειψη ποιότητας. Αναγνωρίζω ότι ήταν δύσκολο να αλλάξει το τοπίο της ιδιωτικής τηλεόρασης. Θα μπορούσαν να γίνουν πράγματα, αλλά ήταν δύσκολο. Στον τομέα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης η ευθύνη της κυβέρνησης είναι αποκλειστική», ανέφερε.