Δώρα και δωράκια με άρωμα εκλογών

Σε φοροελαφρύνσεις, μειώσεις εισφορών, «φοροδωράκια» και σε προσλήψεις επενδύει ο Αλέξης Τσίπρας για την ανάταξη του δυσμενούς πολιτικού κλίματος, ετοιμάζοντας μπαράζ υλοποίησης εξαγγελιών με καταθέσεις νομοσχεδίων εντός του Νοεμβρίου.

Ως εκ τούτου, παρά την τοξική ατμόσφαιρα που δημιούργησε τόσο ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος, όσο και το «ατύχημα» με τον Νίκο Κοτζιά, το βασικό σχέδιο του πρωθυπουργού αφορά  εκλογές είτε το Μαίο, είτε τον Οκτώβριο και όχι νωρίτερα.

Στο πλαίσιο αυτό, από το Μέγαρο Μαξίμου ήδη εφαρμόζεται το τρίπτυχο παροχές, διαφθορά, συνταγματική αναθεώρηση. Οι όποιες ελαφρύνσεις αναμένεται να ψηφιστούν με οκτώ διαδοχικά νομοσχέδια εντός του Νοεμβρίου, ενώ, με το βλέμμα στραμμένο στις εκλογές, ήδη ξεκίνησαν τα «δώρα» με στόχο να περιοριστεί η ζημιά στα μεσαία και ασθενέστερα στρώματα από τα μέτρα του τρίτου Μνημονίου.

«Ψάρεμα»

Μάλιστα, τα νομοσχέδια αναμένεται να νομοθετηθούν με ονομαστική ψηφοφορία, με σκοπό να είτε να ψαρέψει ανεξάρτητους βουλευτές, είτε να δημιουργήσει ζήτημα στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Επιστροφή αναδρομικών

Ψηλά στην ατζέντα των εξαγγελιών η επιστροφή των αναδρομικών σε στρατιωτικούς – ενστόλους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς, γιατρούς ΕΣΥ. Σύμφωνα με τη σχετική νομοθετική ρύθμιση, που θα κατατεθεί στη Βουλή, τα αναδρομικά θα καταβληθούν μόνο για την περίοδο από 1ης-8-2012 έως 31-12-2016, δηλαδή για 53 μήνες. Το ποσό συνολικά ανέρχεται στο 1,2 δισ. ευρώ ενώ μετά τις κρατήσεις διαμορφώνεται σε 800 εκατομμύρια ευρώ και οι δικαιούχοι αναμένεται να λάβουν από 1.400 ως και 20.000 έκαστος ανάλογα με τον βαθμό και τα έτη υπηρεσίας του. Πάντως, η μερίδα του λέοντος από τα 800 εκατ. ευρώ, ήτοι τα 500 εκατ. πάει στους ενστόλους.

Μείωση εισφορών 250.000 μη μισθωτών

Η διάταξη για τις ασφαλιστικές εισφορές των μη μισθωτών θα προβλέπει ότι από την 1/1/2019 το βασικό ασφάλιστρο της κύριας σύνταξης μειώνεται από…

διαβάστε όλο το ρεπορτάζ στο economico.gr