Ο «Λένιν του Αιγαίου», εκλεκτός του ευρωπαικού κατεστημένου. Οι Financial Times για τον Αλέξη Τσίπρα

«Η βρετανική κυβέρνηση και οι άνθρωποι που εξακολουθούν να αδυνατούν να διευθετήσουν τον ορισμό του Brexit, μπορούν να μάθουν από τον μακρύ, οδυνηρό αγώνα της Ελλάδας. Ορισμένα μαθήματα προσφέρουν λόγους ελπίδας. Αποδεικνύεται ότι ένα δημοκρατικό πολιτικό σύστημα και μία κοινωνία μπορεί να αναδυθεί, τραυματισμένη, αλλά βασικά άθικτη.»

Στη φράση,«H Bρετανία θα πάρει μαθήματα από την Ελλάδα για το Brexit»,περικλείεται και η κεντρική ιδέα στο άρθρο του Βρετανού δημοσιογράφου Τόνι Μπάρμπερ,στους Financial Times.

«Καν’το όπως η Ελλάδα»

«Το περήφανο έθνος μας δεν πρέπει πλέον να υποταχθεί στις δικτατορίες των Βρυξελλών και των συνεπειών του. Αυτές οι καταγγελίες των Brexiters στη Βρετανία θυμίζουν την αγανάκτηση ορισμένων Ελλήνων για τη θεραπεία του έθνους τους κατά τη διάρκεια των κρίσεων του δημόσιου χρέους και του χρηματοπιστωτικού τομέα της ευρωζώνης» αναφέρεται στο άρθρο που κάνει αναδρομή στην ελληνική κρίση, για να πείσει τους υποστηρικτές του Brexit, πως έχουν πάρει λάθος δρόμο.

 Αναλυτικά στο άρθρο αναφέρεται

«Η αγωνία της Ελλάδας άρχισε τους τελευταίους μήνες του 2009, όταν η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, κεντροαριστερού πρωθυπουργού, αποκάλυψε την τρομερή αλήθεια σχετικά με τα δημοσιονομικά στοιχεία του έθνους. Το 2010 ξεκίνησε ένας οκτάχρονος αγώνας επείγουσας οικονομικής διάσωσης, υπό την ηγεσία της ΕΕ και του ΔΝΤ, και η μετατροπή της Ελλάδας σε de facto προτεκτοράτο των πιστωτών της. Η περίοδος διάσωσης έληξε τον Αύγουστο, αλλά εφαρμόζεται ένα καθεστώς επιτήρησης που απαιτεί αυστηρή τήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, οικονομική μεταρρύθμιση και διοικητική αναθεώρηση έναντι της υποστήριξης των πιστωτών».

«Κατά τη διάρκεια των ετών διάσωσης, η ελληνική οικονομία και το πολιτικό σύστημα αντιμετώπισαν τεράστια πίεση.Η χώρα έχασε το ένα τέταρτο του ΑΕΠ της. Η ανεργία αυξήθηκε. Οι ψηφοφόροι εγκατέλειψαν το ΠΑΣΟΚ,κόμμα του κ. Παπανδρέου… τότε άρχισε να αναδεύεται ένα υπερεθνικιστικό κόμμα γνωστό ως «Χρυσή Αυγή».

«Φυσική αντικατάσταση του ΠΑΣΟΚ»

«Αν και η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τεράστιες οικονομικές προκλήσεις… η χώρα έχει εισέλθει σε μεταμνημονιακή εποχή…. Ο εξτρεμισμός δεν επικράτησε στην Ελλάδα. Παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της κρίσης των προσφύγων και των μεταναστών στην Ευρώπη το 2015-2016, η Ελλάδα δεν δημιούργησε ένα σημαντικό αντι-μεταναστευτικό, αντι-μουσουλμανικό κόμμα, σε αντίθεση με κάποια άλλα κράτη της ΕΕ. Η «Χρυσή Αυγή» δεν τα πήγε ποτέ ιδιαίτερα καλά», σχολιάζει ο Τόνι Μπάρμπερ και προσθέτει:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ… δεν είναι πλέον ένα αντι-συστηματικό κόμμα, αλλά απλά η φυσική αντικατάσταση του ΠΑΣΟΚ.

«Ο Στάθης Καλύβας, καθηγητής στο «All Souls College Oxford», ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα σε μια φάση “μετα-λαικίστικης πολιτικής”. Με αυτή την έννοια, είναι μπροστά στον ευρωπαϊκό κύκλο. Ενώ άλλες χώρες αντιμετωπίζουν τις παραλλαγές του λαϊκισμού, η Ελλάδα έχει ήδη επανέλθει σε ένα κλασικό διμερές σύστημα, στο οποίο η δύναμη εναλλάσσεται μεταξύ της μετριοπαθούς αριστεράς και της δεξιάς. Στις εκλογές του επόμενου έτους, το κόμμα της αντιπολιτευόμενης Δεξιάς , Νέα Δημοκρατία, είναι το φαβορί για να κερδίσει».

Η σταδιοδρομία Τσίπρα

«Σκεφτείτε επίσης τη σταδιοδρομία του Αλέξη Τσίπρα, πρωθυπουργού και ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ. Στις πρωτεύουσες της Ε.Ε ήταν ένας «Λένιν του Αιγαίου». Τώρα είναι ο εκλεκτός του ευρωπαικού κατεστημένου αλλά όχι μόνο γιατί κατάπιε το φάρμακο διάσωσης και βοήθησε στην παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Αποσπά χειροκροτήματα στις πρωτεύουσες της ΕΕ και στην Ουάσινγκτον για την πρωτοβουλία της χώρας του να προσπαθήσει να λύσει τη διαφωνία του ονόματος της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ. Πρόκειται για μια από τις πιο δύσκολες, δυνητικά επικίνδυνες διαμάχες στα Βαλκάνια. Ο κ. Τσίπρας δεν είναι μόνο αυτός, αλλά έχει δείξει ότι είναι διατεθειμένος να αντισταθεί στη Ρωσία, χώρα που παραδοσιακά είναι κοντά στην Ελλάδα».

«Εν ολίγοις, η Ελλάδα βρίσκει το δρόμο της πίσω στην εσωτερική σταθερότητα και ένα ασφαλές μέρος στην ευρωπαϊκή τάξη. Το βρετανικό πλοίο, αντίθετα, απομακρύνεται από την ΕΕ, παρόλο που ούτε το αμφισβητούμενο πλήρωμά του ούτε οι παγιδευμένοι επιβάτες του ξέρουν πού πηγαίνει», καταλήγει το άρθρο.