Όλες οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την Συνταγματική Αναθεώρηση

Σε πέντε άξονες- ενίσχυση Βουλης, ενίσχυση άμεσης δημοκρατίας, κράτος δικαίου, σχέσεις με Εκκλησία, δικαιώματα – στηρίζεται η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την συνταγματική αναθεώρηση, σύμφωνα με τον  Αλέξη Τσίπρα. Ο Πρωθυπουργός, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, ανέλυσε τα μέτρα που θα εισάγει η Κουμουνδουρου  στην σχετικη συζητηση.

Όπως προέκυψε απο την ομιλια του, η πρόταση θα περιλαμβανει:

1. Συνταγματική καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος.

2. Καθιέρωση της εποικοδομητικής ψήφου δυσπιστίας ώστε προταση δυσπιστίας να μην γίνεται δεκτή από το Κοινοβούλιο, παρά μόνο υπό την προϋπόθεση ότι υπερψηφίζεται ταυτόχρονα και άλλος Πρωθυπουργός. Στόχος η ενίσχυση συνθηκών πολιτικής σταθερότητας, καθώς δυσκολεύει την πρόωρη λήξη της κοινοβουλευτικής περιόδου.

3. Κατάργηση διαταξης που προβλεπει διάλυση του κοινοβουλίου λογω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

4. Σε περίπτωση αδυναμίας εκλογής Προεδρου της Δημοκρατίας απο την Βουλή με αυξημενες πλειοψηφιες (200 και 180) τότε, είτε τριτη ψηφοφορια με απαίτηση 151 θετικών ψήφων είτε απευθείας εκλογή από τον λαό με αναμέτρηση των δύο πρώτων υποψηφίων στην τελευταία άγονη ψηφοφορία της Βουλής.

Εκλεγμένος Πρωθυπουργός

5. Απαγόρευση διορισμού εξωκοινοβουλευτικών πρωθυπουργών

6. Ίδρυση νέων Ανεξάρτητων αρχών μόνο με αυξημένη πελιοψηφία των 3/5 του όλου αριθμού των βουλευτών.

7. Κατοχύρωση του δικαιώματος για διενέργεια δημοψηφίσματος με λαϊκή πρωτοβουλία είτε για κρίσιμο εθνικό θέμα είτε για ψηφισμένο νομοσχέδιο.

8. Εισαγωγή του θεσμού της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας

Περί ευθύνης υπουργών

9. Τροποποίηση του άρθρου 86 με κατάργηση της σύντομης παραγραφής των αδικημάτων που τελέστηκαν απο υπουργους κατα την άσκηση των καθηκόντων τους

10. Προσδιορισμός ειδικής δικονομικής διαδικασίας για τον διαχωρισμό των αδικημάτων που τελούνται κατα την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων και επ’ ευκαιρία αυτών.

11.Η Βουλή αποφασίζει για την άρση της βουλευτικής ασυλίας μόνο για αδικήματα που τελούνται κατα την άσκηση των βουλευτικών καθηκόντων.

12. Καθιέρωση ορίου θητειών για τους βουλευτες.

Κράτος-Εκκλησία

13.Έναρξη διαλόγου για εξορθολογισμό των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας με στόχο την ρητή συνταγματική κατοχύρωση για την θρησκευτική ουδετερότητα του ελληνικού κράτους κανονιστικά και πρακτικα.

14. Αποσαφήνιση διατάξεων που απαγορεύουν την ιδιωτικοποίηση νερού, ηλεκτρικής ενέργειας

15. Συνταγματική κατοχύρωση του αποκλειστικού δικαιώματος των κοινωνικών εταίρων να ορίζουν τον κατώτατο μισθό

πηγή: Protothema.gr