Αυτοδυναμία ΝΔ με 160 έδρες και πεντακομματική βουλή δείχνει νέα δημοσκόπηση. Οικονομία και Σκοπιανό "καταλύτες"
Σε διψήφιο νούμερο, και συγκεκριμένα στο 11,2%, διευρύνεται η διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση.
Στη δημοσκόπηση της Marc που διενεργήθη για το «Πρώτο Θέμα», το ποσοστό της ΝΔ διαμορφώνεται στο 31,2% έναντι 20% του ΣΥΡΙΖΑ με τη διαφορά να είναι σταθερά πλέον αρκετά μεγάλη, ενώ η διαφορά στην παράσταση νίκης αγγίζει το 57,4%.
Στη δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα μεταξύ 22 και 24 Οκτωβρίου, διευρύνεται επίσης η διαφορά απήχησης του Κυριάκου Μητσοτάκη από τον Αλέξη Τσίπρα.
Επιπλέον, εκτινάσσεται η πεποίθηση της κοινής γνώμης για το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών, δίνοντας άνευ προηγουμένου (74,3%) παράσταση νίκης στη ΝΔ, που βρίσκεται κοντά στην αυτοδυναμία.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η ΝΔ στις επόμενες εκλογές δύναται να λάβει αυτοδυναμία με 160 βουλευτές. Aντίστοιχα ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει 71, το ΚΙΝΑΛ 25, και το ΚΚΕ με την Χρυσή Αυγή 22.
Αναφορικά με τη τρίτη θέση, σε αυτήν εμφανίζεται το Κίνημα Αλλαγής με ποσοστό 7,1%, το οποίο ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 6,5% και πολύ κοντά το ΚΚΕ με 6,2%.
Η Ένωση Κεντρώων, το Ποτάμι, οι ΑΝΕΛ και η Λαϊκή Ενότητα μένουν εκτός βουλής.
Στο ερώτημα, εάν οι εκλογές γίνονταν σήμερα εκλογές, η πρόθεση ψήφου (επί των εγκύρων) έχει ως εξής, βάζοντας 5 κόμματα στο ελληνικό κοινοβούλιο:
Νέα Δημοκρατία 31,2%
ΣΥΡΙΖΑ 20%
Κίνημα Αλλαγής 7,1%
Χρυσή Αυγή 6,5%
ΚΚΕ 6,2%
Ένωση Κεντρώων 2,4%
Ποτάμι 2%
Ελληνική Λύση 1,9%
ΑΝΕΛ 1,3%
Λαϊκή Ενότητα 1,3%
ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,1%
Άλλα Κόμματα 3,7%
Αναποφάσιστοι 15,3%
Επίσης, το 72,2% των πολιτών λέει να προκηρυχθούν εκλογές όταν ο Πάνος Καμμένος αποχωρήσει από την κυβέρνηση, ενώ μόλις 17,1% τάσσεται υπέρ του σχηματισμού μια κυβέρνησης με βουλευτές άλλων κομμάτων και ανεξάρτητους.
Σε ποσοστό της τάξης του 59,7% οι πολίτες μάλιστα θεωρούν ότι η παρουσία του Πάνου Καμμένου βλάπτει την εικόνα της κυβέρνησης.
Η ανάλυση της Marc
Σύμφωνα με την ανάλυση του Θωμά Γεράκη, προέδρου και διευθύνοντος Συμβούλου της MARC, τα συμπτώματα της μακράς προεκλογικής περιόδου – με βάση τα στοιχεία της δημοσκόπησης – είναι τα εξής:
Οικονομία. Δύo μήνες μετά το τέλος του μνημονίου και με νωπές ακόμα τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, μόνο το 20% αναμένει βελτίωση στην οικονομία και την κατάσταση στην αγορά.
Χαρακτηριστικό είναι ότι περισσότερα από 1 στα 3 νοικοκυριά δηλώνουν ότι δεν θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, ενώ 3 στους 4 πιστεύουν ότι τελικά θα περικοπούν οι συντάξεις – αν όχι τώρα, σίγουρα αργότερα.
Σκοπιανό. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών – και σε μεγάλα ποσοστά στη Βόρεια Ελλάδα – είναι αντίθετη στην επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή.
Ενδοκυβερνητική κρίση. Σε ενδεχόμενη αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, 7 στους 10 προκρίνουν ως επιθυμητή λύση την άμεση προσφυγή σε εκλογές αρνούμενοι κάθε άλλη λύση. Στη βεντέτα Κοτζιά – Καμμένου, ένα στους δύο θεωρεί ότι έπρεπε να φύγουν και οι δύο από την κυβέρνηση, αν και σε μεγαλύτερο ποσοστό πιστεύουν ότι, μεταξύ των δύο, έπρεπε να φύγει ο Καμμένος και όχι ο Κοτζιάς.
Εκλογικοί σχεδιασμοί. Η γενική εικόνα του εκλογικού ανταγωνισμού παραμένει αναλοίωτη: Σημαντικό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας, χαμηλή συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ, ανοιχτή διεκδίκηση της τρίτης θέσης.
Στο θέμα της αδιευκρίνιστης ψήφου, η ανάλυση της στατιστικής μείωσής της (από 27% τον Σεπτέμβριο στο 22,6% σήμερα) επιτρέπει την παρατήρηση ότι η τελική κατανομή όσων σήμερα αποφεύγουν να τοποθετηθούν θα ακολουθήσει την ίδια κατεύθυνση με αυτούς που δηλώνουν την προτίμησή τους. Αυτό προκύπτει εκ του γεγονότος ότι από το 4,4% που μετατοπίστηκε τον τελευταίο μήνα από την αδιευκρίνιστη ψήφο, το 2% κινήθηκε προς τη ΝΔ, το 1,4% προς το ΣΥΡΙΖΑ, και το 1,3% προς άλλα κόμματα, κυρίως Ποτάμι, ΚΙΝ.ΑΛ. και ΚΚΕ.
Το ισχυρό ενδεχόμενο να τοποθετηθούν τελικά οι αναποφάσιστοι όπως τοποθετούνται οι ήδη αποφασισμένοι κρατάει ανοιχτό το στοίχημα της αυτοδυναμίας για τη ΝΔ, προεξοφλεί στο ΣΥΡΙΖΑ ποσοστά ασφαλείας άνω του 20%, εξασφαλίζει πεντακομματική Βουλή και επιτρέπει ελπίδες εισόδου και σε άλλα κόμματα, με ισχυρότερες αυτές της Ένωσης Κεντρώων.
Με πληροφορίες από το economico.gr