"Δεν θα δώσω στη δημοσιότητα την επιστολή παραίτησης Κοτζιά", είπε ο Τσίπρας - Ποιους προέτρεψε να παίξουν ΛΟΤΤΟ

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν προτίθεται να δώσει στη δημοσιότητα την επιστολή παραίτησης του Νίκου Κοτζιά, επικαλούμενος ότι η επιστολή έφερε την ένδειξη “αυστηρά προσωπικό” και ξεκαθαρίζοντας ότι το θέμα είναι λήξαν.

Ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε από τις Βρυξέλλες, εξήρε το έργο του πρώην ΥΠΕΞ, διαβεβαίωσε ότι θα τον συμβουλεύεται για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και προανήγγειλε ότι θα συναντηθεί μαζί του κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής στο υπουργείο.

«Πράγματι, χθες ενημερώθηκα για μια επιστολή στο γραφείο μου, με την ένδειξη αυστηρά προσωπικό. Θα τη διαβάσω με προσοχή», είπε, διευκρινίζοντας ότι το θέμα αυτό έχει λήξει και δεν θα δώσει καμία συνέχεια.

«Ο Νίκος Κοτζιάς αφήνει πίσω του ένα σπουδαίο έργο και έχει ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχη», απάντησε αναφερόμενος στο έργο του Νίκου Κοτζιά, συμπληρώνοντας πως «Ήταν ένα ανοιχτό βιβλίο στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και θα έχω τη δυνατότητα αυτό το βιβλίο να το συμβουλεύομαι συχνά».

Θα μείνω ΥΠΕΞ μέχρι να ολοκληρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών

Απαντώντας σε ερώτηση αν θα μείνει στη θέση του ΥΠΕΞ προσωρινά και στην συνέχεια θα την παραδώσει σε κάποιον άλλο απάντησε:
“Η δήλωσή μου προχθές ήταν σαφής ως προς το θέμα αυτό. Θα κρατήσω την ευθύνη του ΥΠΕΞ μέχρι και την επιτυχή ολοκλήρωση της συμφωνίας των Πρεσπών ο συμβολισμός και η ευθύνη είναι να διασφαλιστεί ότι θα έχουμε την επιτυχή ολοκλήρωση και κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.
Είναι μονόδρομος η συνταγματική αναθεώρηση για να υλοποιηθεί η ένταξη της γειτονικής χώρας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ
Θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία στον κ. Ζάεφ”.

Όσοι περιμένουν πρόωρες εκλογές, καλύτερα να παίξουν Λόττο

Με καυστικό τρόπο απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας στο ενδεχόμενο να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές ή να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.

“Θα έλεγα σε όσους αρέσκονται σε δημοσιεύματα για εκλογές εδώ και δυόμιση χρόνια να παίξουν και κανένα λόττο, γιατί εδώ και δυόμιση χρόνια οι προβλέψεις τους δεν έχουν επαληθευτεί και μπορεί να είναι πιο τυχεροί αναζητώντας την τύχη τους στον τζόγο”, είπε.

«Οι κυβερνήσεις ζητούν ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή όταν αμφισβητείται η εμπιστοσύνη της Βουλής σε αυτές. Τούτη την ώρα, νομίζω είναι πανθομολογούμενο ότι η κυβέρνησή μου χαίρει της πλήρους και απόλυτης στήριξης της πλειοψηφίας της εθνικής μας αντιπροσωπείας».

Άλλο μέσα, άλλο έξω

Ερωτηθείς για τη σχέση του με τον Πάνο Καμμένο και τη διγλωσσία που εμφανίζεται, εξαιτίας του γεγονότος ότι ο κυβερνητικός εταίρος του βρίσκεται σε διαφορετική γραμμή, απάντησε ότι «Στις συμμαχικές κυβερνήσεις υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Στην Ελλάδα μπορεί να μην είναι συνηθισμένο. Ωστόσο, άλλο η έκφραση διαφορετικής άποψης που κανείς δεν μπορεί να απαγορέψει, και άλλο η εθνική γραμμή που διατυπώνεται διεθνώς από τα αρμόδια πρόσωπα -υπουργούς της κυβέρνησης.
«Από εδώ και στο εξής, όποιος εκπροσωπεί τη χώρα στο εξωτερικό θα βρίσκεται εκεί με το καπέλο εθνικής γραμμής. Στο εσωτερικό μπορεί να λέει την άποψή του».

Σε ερώτηση αν τον είχε ενημερώσει ο Πάνος Καμμένος για το plan B, ο πρωθυπουργός είπε «Δεν θα ήθελα να κάνω κανένα επιπλέον σχόλιο. Η κυβέρνησή προχωρά. Έχει σαφή προορισμό και στόχο και η πορεία της δεν αμφισβητείται από κανένα».