To «exit» Κοτζιά και ο «εκβιαζόμενος πρωθυπουργός»

«Για brexit ήρθαν κάποιοι να συζητήσουν και προέκυψε exit Κοτζιά από την κυβέρνηση» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνόδου του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες, αναφερόμενος στην παραίτηση Κοτζιά.

Παράλληλα, ο αρχηγός της ΝΔ εξαπέλυσε επίθεση με αιχμές προς τον πρωθυπουργό ότι είναι όμηρος του Π. Καμμένου  σημειώνοντας ότι δικαιώνεται που μίλησε για «κυνικό συνεταιρισμό εξουσίας» και διαμηνύοντας ότι ο Αλ. Τσίπρας δεν είναι απλά «αδύναμος», αλλά «εκβιαζόμενος» πρωθυπουργός. Επανέλαβε δε ότι όσο πιο γρήγορα τελειώσει η «φαρσοκωμωδία», τόσο το καλύτερο για τη χώρα.

Η…διγλωσία Τσίπρα

«Ο κ. Τσίπρας απέπεμψε τον υπουργό Εξωτερικών κ. Κοτζιά. Είπε ταυτόχρονα ότι δεν θα ανεχθεί καμία διγλωσσία στο ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών. Απέπεμψε δηλαδή τον άνθρωπο ο οποίος υπήρξε ο θερμότερος υποστηρικτής της συμφωνίας και ταυτόχρονα κράτησε στην κυβέρνηση τον κ. Καμμένο, ο οποίος έχει δηλώσει ευθαρσώς ότι τη συμφωνία αυτή δεν τη θέλει, δεν τη στηρίζει και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να συμφωνήσει στην υπερψήφισή της», σημείωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. προσερχόμενος στη Σύνοδο του ΕΛΚ, ενώ επανέλαβε ότι ειδικά στις σημερινές «κρίσιμες γεωπολιτικές συγκυρίες», η χώρα χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση που θα μιλάει με μια φωνή εντός και εκτός συνόρων. «Δεν την έχει σήμερα. Θα την αποκτήσει σύντομα μετά τις επόμενες εκλογές», κατέληξε.

Σε ερώτηση αν η ΝΔ θα κάνει κάποια επιπλέον κίνηση όπως π.χ. να ζητήσει προ ημερήσιας διατάξεως συζήτηση για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, είπε ότι δεν θα ανοίξει τα χαρτιά του.

Για ΔΕΗ-Ελληνικό-Σκουριές

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. έθεσε το θέμα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ στη συνάντησή του με τον επίτροπο Ενέργειας Μιγκέλ Κανιέτε, η οποία εστιάστηκε στην ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική, ως έργο Κοινού Ενδιαφέροντος στο πλαίσιο τριμερούς συνεργασίας της Ελλάδας με την Κύπρο και το Ισραήλ.

Το μήνυμα, εξάλλου, ότι είναι αποφασισμένος ως πρωθυπουργός να ξεμπλοκάρει εμβληματικές επενδύσεις, όπως το Ελληνικό, απηύθυνε ο κ. Μητσοτάκης μέσω συνέντευξής του στο Bloomberg. «Το Ελληνικό είναι η πιο εμβληματική επένδυση στη χώρα. Συμβολίζει τη νέα Αθήνα», τονίζει προαναγγέλλοντας ότι τα σημερινά εμπόδια θα ξεπεραστούν με αποφασιστικότητα και χωρίς καμία χρονοτριβή.Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύεται ότι η επένδυση θα ξεκινήσει μέσα στο 2019.

Κάτι αντίστοιχο είπε και για τις Σκουριές, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι οι άδειες στην καναδική εταιρεία «θα εκδοθούν μέσα στον πρώτο μήνα» από την αλλαγή κυβέρνησης.