"Πλήγμα για το Κυπριακό η παραίτηση Κοτζιά" - Μηνύματα Αναστασιάδη και Χριστοδουλίδη

Την λύπη του για την παραίτηση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

“Θέλω να εκφράσω τη λύπη μου για την παραίτηση του φίλου ΥΠΕΞ , τον οποίο και ευχαριστώ για την αγαστή, εξαίρετη συνεργασία. Μπροστά στις προκλήσεις που οι δύο χώρες μας αντιμετωπίζουν, προσβλέπουμε στη συνέχιση της στενής συνεργασίας με την Ελληνική Κυβέρνηση.” γράφει στην προ ολίγων λεπτών ανάρτησή του στο twitter.

 «Πλήγμα για το Κυπριακό»

Την ίδια στιγμή, κυβερνητικές πηγές της Κύπρου (τις οποίες επικαλείται η «Καθημερινή» Κύπρου στην ηλεκτρονική της έκδοση), χαρακτηρίζουν «πλήγμα για το Κυπριακό» την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά.

Οι πηγές εντοπίζουν ως προς το Κυπριακό «την ανάγκη στο ζήτημα να συνεχίσει απρόσκοπτα η μέχρι σήμερα ενασχόληση και κοινή πορεία».

Στο σχετικό δημοσίευμα υπενθυμίζεται επίσης ότι ο μέχρι πρότινος ΥΠΕΞ, κ. Κοτζιάς, «είχε καταφέρει όχι μόνο ν’ αναπτύξει ένα πολύ ανοιχτό κανάλι επικοινωνίας με τους ομολόγους του, αλλά και να πρωτοστατεί, λόγω των εξελίξεων στο Κυπριακό, μέχρι και το Κρανς Μοντάνα».

Καταγράφεται επίσης πως υπάρχει και η ανάγνωση ότι «η συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος ξεπερνά τα πρόσωπα και πως οι σχέσεις δεν δύνανται να αλλοιωθούν με την όποια αλλαγή προσώπων σε θεσμικές θέσεις».

Μήνυμα Χριστοδουλίδη

Νωρίτερα, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, έστειλε το δικό του αποχαιρετιστήριο μήνυμα στον Νίκο Κοτζιά, ευχαριστώντας τον για την “πολύτιμη και αγαστή συνεργασία”.

“Ευχαριστώ θερμά τον φίλο για την πολύτιμη και αγαστή συνεργασία τόσο στο πλαίσιο των προσπαθειών για επίλυση του κυπριακού όσο και στις κοινές πρωτοβουλίες σε διεθνές, ευρωπαϊκό και περιφερειακό επίπεδο.” τόνισε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, συνοδεύοντας το μήνυμα με φωτογραφίες με τον Έλληνα πρώην υπουργό Εξωτερικών.